Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kim Kuusi
Kuva: Teoston arkisto

85 vuotta rakkaudesta musiikkiin

Kevättalvella 1928 Suomen tulevaisuus näytti varmasti yhtä mielenkiintoiselta ja pyörteiseltä kuin nyt, 85 vuoden kuluttua. Itsenäinen Suomi lähestyi teini-ikää, ja taiteilijat sukkuloivat sujuvasti eurooppalaisessa kulttuurimaisemassa. Äänilevykuume rantautui maahamme kannettavien soittimien mukana. Yleisradio aloitteli lähetystoimintaa,  ja kymmenhenkinen  Radio-orkesteri oli juuri synnytetty tulevan RSO:n siemeneksi.

Suomen lainsäädäntö turvasi jo säveltäjien oikeudet teoksiinsa, mutta Sibeliuksenkin täytyi hakea taloudellinen edunvalvontansa Saksasta saakka. Niinpä eräänä maaliskuisena päivänä Fazerin Konserttitoimistoon Helsingin Kluuvikadulle kokoontui ”maamme säveltaiteilijoiden ja muidenkin intresenttien eturivin joukko”, joka päätti perustaa oman, suomalaisen järjestön valvomaan etujansa muuttuvassa maailmassa.

Teosto juhlii nyt 85. vuottaan, ja maailman muutostahti ympärillämme tuntuu vain kiihtyvän. Tekniset innovaatiot luovat jatkuvasti uusia tapoja kuunnella musiikkia, ja myös tehdä sillä rahaa. Niinpä musiikkia tehdään ja kuunnellaan enemmän kuin koskaan, eikä musiikin löytäminen ja kuunteleminen ole koskaan ollut näin vaivatonta ja edullista.

Musiikkiin kohdistuukin yhä enemmän intohimoja niin kuuntelijoiden, teollisuuden kuin lainsäätäjänkin suunnalta.  Myös meidän tekijöiden oikeudet tuntuvat välillä olevan vain pieni nappula isossa pelissä. Kansainvälinen kilpailu oikeuksistamme kovenee, ja omassa hallinnassa olevan järjestelmämme asemaa haastetaan monelta suunnalta.

Teosto on suomalaisista tekijänoikeusjärjestöistä vanhin ja vahvin ja joutuu usein kantamaan näkyvää vastuuta koko luovan alan hankalista kysymyksistä. Usein unohtuu, että Teosto palvelee tekijöiden lisäksi musiikin käyttäjiä ja mahdollistaa musiikin käytön niin, että tekijätkin saavat siitä asianmukaisen korvauksen. Asiakaspalvelu ja musiikin käytön yksinkertaistaminen ovatkin jatkuvan kehitystyön kohteena ja tulevina vuosina tulemme tekemään tässä myös tehostettua yhteistyötä musiikin esittäjiä ja tuottajia edustavan Gramex ry:n kanssa.

Teosto on koko ajan pysynyt uskollisena perustajiemme tavoitteille. Olemme edelleen  aatteellinen voittoa tavoittelematon järjestö, keräämme musiikin käytöstä maksettavat korvaukset ja tilitämme ne tekijöille. Teoston toiminnan läpinäkyvyys ja tehokkuus ovat olemassaolomme kulmakivi. Tämä edellyttää jatkuvaa muutosvalmiutta, tulevaisuuden ennakointia ja myös tekijöiden etujen uudistuvaa valvomista kotona ja maailmalla.

Koko luovan alan elinkelpoisuuden kannalta on tärkeää, että Teosto säilyy jatkossakin vahvana toimijana. Vahvaa Teostoa tarvitaan siitä yksinkertaisesta syystä, että musiikkibisneksen ytimessä on musiikki. Teos, jonka tekijä on luonut. Tämän ympärille rakentuu kaikki. Kun tekijällä on mahdollisuus keskittyä työhönsä, syntyy uutta musiikkia, joka uudistaa suomalaista kulttuuria. Monimuotoisen ja elinvoimaisen kulttuurin ohella panostukset tekijän menestyksen mahdollistamiseen rikastuttavat suomalaista luovaa taloutta. Luovan talouden menestystarinoita puolestaan kaivataan tänä päivänä kipeämmin koskaan.

Teksti: Kim Kuusi
Kirjoittaja on säveltäjä ja Teoston hallituksen puheenjohtaja.

Jaa somessa