Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Ville Mäkinen
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Jakamatonta rahaa eli miksi kannattaa tehdä teosilmoitus?

Teoston toiminnan kulmakiviä on teosilmoitus. Musiikin tekijä tai säveltäjä tekee verkkopalvelussamme ilmoituksen uudesta teoksestaan. Näitä ilmoituksia kertyy vuosittain yli 30 000. Sen verran Suomessa siis tehdään uutta musiikkia – ainakin. ”Lisäksi ovat kaikki ne muut kappaleet, joista ei käydä tekemässä teosilmoituksia”, toteaa Ville Mäkinen ja valottaa, mitä asia tarkoittaa esityskorvausten maksun kannalta.

Vuonna 2018 saimme musiikin käyttäjiltä 6 500 ilmoitusta esitetyistä teoksista, joista meillä ei ollut entuudestaan tietoa teosrekisterissämme. Selvisi, että kaikki musiikintekijät eivät olleet tehneet teosilmoituksia uusista töistään.

Radiosta, tv:stä sekä elävän musiikin tapahtumista meille on kertynyt kaikkiaan 400 000 euroa jakamattomia esityskorvauksia mitä erilaisimpien teosten tekijöille. Joillekin vahvistamattomille teoksille on kohdentunut jopa 5 000 euroa.

Tilanne voi kuulostaa erikoiselta, mutta sama kuvio on tapahtunut Teosto-urani jokaisena vuotena.

Musiikkia hyödyntävät yritykset ja yhteisöt raportoivat meille musiikkiesityksiä ja kappaleita, joita on kuultu radiossa ja televisiossa tai esitetty keikoilla ja konserteissa. Musiikinkäyttäjien meille toimittamia tietoja kohdistetaan tietokannassamme oleviin teoksiin ja välillä käy niin, ettei esitettyjä kappaleita tunnisteta, koska musiikintekijän oma, alkuperäinen teosilmoitus puuttuu. Tämän seurauksena meille kertyy ilmoituksia vahvistamattomista teoksista – joistain jopa useitakin versioita eri tiedoilla. Välillä teoksen tekijätiedot saattavat puuttua kokonaan.

Kuten todettua, aina emme pysty heti kohdentamaan kaikkia musiikin käytöstä tehtyjä ilmoituksia tietokannassamme oleviin teoksiin, mutta onneksi tilanne on korjattavissa! Jakamatonta rahaa eli esityskorvauksia voidaan maksaa musiikin säveltäjille ja tekijöille vaikka heti seuraavassa tilityksessä, kunhan he tekevät verkkopalvelussamme teosilmoituksen, jossa on perustiedot musiikkiteoksesta ja sen tekijöistä. Perustietoja ovat teoksen nimi ja kesto, tekijöiden eli säveltäjän, sanoittajan, sovittajan ja mahdollisen kääntäjän ja kustantajan nimet sekä jako-osuudet eli kullekin tekijälle ja kustantajalle maksettava prosenttiosuus teoksen käyttökorvauksesta.

Jos ilmoitetulle teokselle ei löydy omistajaa, me teemme laskuttamistamme esityskorvauksista varauksen. Säilytämme jakamattomia korvauksia kolme vuotta ja niitä maksetaan musiikintekijöille, kun saamme heiltä teosilmoituksia ja tekijätiedot selviävät. Korvaukset voivat siis joko myöhästyä kuukausia tai jopa vuosia.

Mikäli teoksesta ja sen tekijöistä ei saada tietoa kolmeen vuoteen mennessä, esityskorvaukset jaetaan varausajan päättyessä muille teoksille.

Summa summarum: Teoston asiakkaana kannattaa tehdä teosilmoitus heti uuden biisin tai sinfonian synnyttyä tai viimeistään sen ensimmäisen esityksen jälkeen. Teosilmoitus varmistaa, että

  • saat korvauksia, kun teostasi esitetään
  • maksamamme tilitys on oikein ja saat korvaukset nopeasti
  • järjestelmästämme ei löydy lukuisia teosversioita puutteellisilla tiedoilla 

Teksti: Ville Mäkinen, Teoston oikeudenomistajapalveluiden päällikkö 

Mitä teosilmoituksessa ilmoitetaan?

Teoston asiakas voi saada tilitystä aina, kun hänen teostaan esitetään tai kun se tallennetaan ääni- tai av-tallenteelle. Jotta voimme maksaa korvauksia teosten käytöstä, tarvitsemme teosilmoituksen.

Lue mitä teosilmoitus sisältää ja miten se tehdään

Miten musiikintekijät sopivat teoskorvausten jaosta?

Jaa somessa
Lue lisää