Päivi Väisänen – urapolkua Teostolla 40 vuotta
Päivi Väisäsellä tuli helmikuussa täyteen 40 vuotta Teostolla. Kollegat yllättivät Päivin talviaamuna samppanjalla, kukilla ja kakulla. ”Vuodet Teostolla ovat vierähtäneet nopeasti. Työtehtävät ovat vaihtuneet moneen kertaan, mikä on pitänyt mielenkiinnon yllä. Työkavereista on löytynyt hyviä ystäviä, joiden kanssa on harrastettu ja jopa reissattu”, Päivi summaa kokemuksiaan.
Nykyisin medialisensoinnin tiimissä työskentelevä Päivi Väisänen on alkujaan Pihtiputaalta. Vuonna 1981 määränpää oli kuitenkin Helsinki ja tuolloin 23-vuotias Päivi aloitti Teostolla. Keskustelimme Päivin kanssa vuosipäivän kunniaksi muutoksista ja eri vaiheista työuralla.
”Tänä päivänä vastaan Teostolla radioyhtiöiden asiakkuuksista. Asiakkaitani ovat niin pienet netti- ja paikallisradiot kuin suuretkin toimijat. Olen tehnyt radioasiakkaiden kanssa yhteistyötä jo 15 vuotta ja monet alan toimijat ovat vuosien varrella tulleet tutuiksi”, Päivi kertoo.
”Viimeisen vuoden aikana korona on vaikuttanut työhöni selvästi. Striimaukseen liittyvät kysymykset painottuvat paljon, eikä vakiovastauksia ole entuudestaan, vaan uutta ratkottavaa on tullut runsaasti.”
Huvitilaisuuksien ilmoituksia lehdissä
Päivi kertoo, että 1980-luvulla Teostolla oli melkoisen erilaista kuin nykyisin.
”Lauttasaaressa toimistollamme oli pitkiä käytäviä, avoimien tilojen sijaan oli työhuoneita, joiden ovet olivat yleensä suljettuina. Tupakkaa sai polttaa joka paikassa”, Päivi kuvailee.
”Hain työpaikkaa silloiselta esityslupaosastolta ja työhöni kuului lupien myöntäminen huvitilaisuuksiin. Näitä olivat esim. tanssit, hirvipeijaiset ja iltamat. Työhöni kuului myös tilaisuuksien löytämistä lehdistä ja lähetimme kirjeitse huvitilaisuuksien järjestäjille kyselyä musiikin käytöstä.”
Kahden vuoden jälkeen Päiviä pyydettiin taustamusiikkiasioiden pariin ja asiakkaina olivat muun muassa ravintolat.
”Olen utelias luonteeltani ja pidän siitä, että pääsen näkemään, miten joku uusi asia toimii. Ei ole tarvinnut etsiä haasteita talon ulkopuolelta, kun työni ovat vaihtuneet säännöllisesti”, Päivi toteaa.
Työkulttuuri alkoi muuttua
Päivi kertoo, että 1990-luvulla työkulttuuri- ja johtamiskulttuuri alkoivat modernisoitua. Teoston tuolloinen toimitusjohtaja jututti kahviautomaatilla tai kiersi vaihtamassa kuulumisia ympäri toimistoa. Netti ja sähköpostit otettiin käyttöön. Puhelin oli toki edelleen isossa roolissa.
”Välissä olen ehtinyt olla myös tiimin vetäjänä. Sain Teostolla hyvän koulutuksen esimiehenä työskentelyyn. Silloinen esimieheni Martti Kivistö antoi myös hyvää sparrausta esimiestyöni alkuvaiheissa ja opasti siihen, että haen itse ratkaisuja ja teen päätöksiä.”
”Ei ennen vanhaan työpaikalla kannustettu päätösten tekoon. Sen sijaan monesta asiasta piti kysyä ylempää. Mutta pikkuhiljaa opin ajattelutavan muutoksen ja en enää käynytkään aina kysymässä neuvoa tai päätöksiä, vaan aloin ratkoa asioita itse”, Päivi kuvailee.
”Pidän todella paljon nykyisestä rennosta työkulttuuristamme Teostolla. Sekin on vaikuttanut viihtymiseeni työssäni. Lähitiimissämme on myös loistoporukkaa ja tosi hyvä yhteishenki.”
Uuden opettelua työssä
Kaikkein suurimmaksi muutokseksi Päivi kuvailee siirtymistään mediatiimiin.
”Kaikki piti opiskella alusta alkaen: miten radio- ja tv-alat toimivat, millaiset hinnoittelurakenteet niihin liittyvät ja tutustuin uusiin asiakkaisiin. Sain työhön erinomaisen perehdytyksen Vappu Verroselta, joka nykyisin johtaa Suomen Säveltäjät ry:n toimintaa”, Päivi kertoo.
Musiikilla tärkeä rooli elämässä
Millaista musiikkia Päivi itse kuuntelee? Hän on tehnyt pitkän työuran musiikintekijöiden järjestössä, nähnyt ja kuullut alalla paljon.
”Olen aina kuunnellut musiikkia ja kuuntelen sitä monipuolisesti fiiliksen mukaan. Musiikin kuuntelu alkoi jo lapsena; olin usein korva kiinni radiossa. Ensimmäinen kasettini oli Beatlesin Abbey Road. Kuuntelen myös paljon kotimaista, esimerkiksi Aki Sirkesaloa. Uudemmasta musiikista arvostan todella paljon Paula Vesalaa – hänen luovuuttaan ja rohkeuttaan.”
Teksti: Kaisa Huikuri
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää