Moni toimija käyttää musiikkia liiketoimintansa edistämiseen tai lisätäkseen kohderyhmänsä viihtyvyyttä. Siksi on oikein, että musiikin käytöstä myös maksetaan sen tekijälle kuuluva korvaus.
Musiikin käytöstä maksettavat lupamaksut ovat tärkeä tulonlähde ammattimaisille musiikintekijöille. Musiikin tekoon liittyy erilaisia kuluja, kuten studio- ja tuotantokuluja, laitteiden vuokrausta, omaa työaikaa tai yhteistä työaikaa biisileirillä sekä markkinointia. Kappaleen valmistuminen kestää pitkään. Usein kappaleesta maksettavat korvaukset jakautuvat usealle eri ammattilaiselle; esimerkiksi säveltäjälle, sanoittajalle, sovittajalle, tuottajalle, laulajalle ja soittajille.
Musiikin käyttölupa tarvitaan lähtökohtaisesti aina, kun tekijänoikeuden suojaamaa musiikkia esitetään julkisesti tapahtumassa tai jossain mediakanavassa tai kun siitä valmistetaan teoskappaleita (tallentaminen). Lupaa ei tarvita silloin, kun musiikin käyttö on yksityistä. Se tarkoittaa esimerkiksi musiikin kuuntelua kotioloissa tai kun musiikkia soitetaan ystävä- tai perhepiirin tilaisuuksissa, kuten häissä, tai syntymäpäiväjuhlissa.