Päättäjät keskustelivat musiikkialan tulevaisuudesta Flow Festivalilla
Suomen eturivin poliitikot kokoontuivat perjantaina 12. elokuuta yhdelle Suomen kansainvälisimmistä festivaaleista paneelikeskusteluun. Musiikkialan tulevaisuutta ja kasvua käsittelevässä keskustelussa musiikkiala sai vahvaa tukea mutta vaalilupauksia ei vielä annettu.
Kaikkien aikojen ensimmäisen Flow Talks Music -keskustelun järjestivät yhteistyössä musiikkialan järjestöt Music Finland, Gramex, Teosto, IndieCo, Muusikkojen Liitto, Suomen Musiikintekijät ja LiveFIN. Paikalle aurinkoiseen Suvilahteen oli saatu Suomen eturivin päättäjät aina pääministeri Sanna Marinia myöden. Hänen lisäkseen keskusteluun osallistuivat ympäristö- ja ilmastoministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen, keskustan eduskuntaryhmän ensimmäinen varapuheenjohtaja Eeva Kalli, perussuomalaisten kansanedustaja Ritva Elomaa, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo, sekä RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.
Musiikkialalla on edelleen paljon korona-ajan aiheuttamaa epävarmuutta ja keskustelulla haluttiin lisätä vuoropuhelua alan ruohonjuuritason sekä päättäjien kesken. Paneelissa esitetyt kysymykset järjestöt olivat keränneet yleisöltä verkossa. Jokainen järjestö oli valinnut esitettäväkseen yhden kysymyksen, johon jokainen päättäjä sai minuutin aikaa vastata.
Musiikki on oikea elinkeino
Keskustelussa musiikkiala sai ymmärrystä ja kannustusta poliittisilta päättäjiltä. Kysyttäessä musiikkiviennistä moni korosti Suomen erinomaista osaamistasoa ja sitä, että meidän tulee panostaa myös kansainvälistymiseen täysillä.
”Musiikki on tärkeä koko Suomelle, koska se on keskeinen toimiala ja hyvää bisnestä. Mutta samalla se on tärkeää meille kaikille henkilökohtaisesti. Meidän ei pidä yrittää olla kuin Ruotsi vaan meidän on pyrittävä olemaan isompi kuin Ruotsi!, kannusti pääministeri Marin ja sai festivaaliyleisöltä raikuvat aplodit.
Keskustelussa korostettiin useaan otteeseen, kuinka musiikki on keskeinen elinkeino ja sen edistäminen tulisi olla muidenkin kuin kulttuuri-ihmisten asia.
”Musiikki ei ole pelkkä harrastus. Se on myös elinkeino, jolla pitää voida ansaita leipänsä”, huomautti RKP:n Anders Adlercreutz.
”Kulttuurin ja musiikin ei pitäisi olla mikään toisen luokan asia vaan sen pitäisi kuulua koko hallituksen ja kaikkien ministereiden agendalle. Seuraavassa hallitusohjelmassa on sitouduttava koko hallituksen puolesta kulttuurinkentän ja musiikkialan tukemiseen sekä luottamuksen palauttamiseen.”, sanoi vasemmistoliiton Jussi Saramo keskustelussa.
Konkreettisiakin ehdotuksia panelisteilta saatiin. Keskustan Eeva Kalli kehui av-alan kanssa tehtyä Luovien alojen kasvusopimusta, joka on julkisen sektorin ja alan toimijoiden yhteinen toimenpidesuunnitelma. Samaa mallia Kalli suosittelisi vahvasti myös musiikkialalle.
Yrittäjien eläkeuudistus mietityttää musiikkialan pieniä yrittäjiä. Keskustelussa myös hallituspuolueiden edustajat vakuuttivat, että tämänhetkinen esitys ei ole vielä lopullinen vaan sitä on voitava tarkastella ja muokata siten, että se ei aja yrittäjiä kurimukseen.
Vuoropuhelua tarvitaan
Monet poliitikot painottivat keskustelussa sitä, että musiikkialan toimijoita tulee kuunnella herkemmällä korvalla. Korona-ajan rajoitustoimet eivät olleet aina onnistuneita ja tämä myönnettiin paneelissa laajasti. Musiikkialan pienten toimijoiden puolesta voimallisesti puhunut perussuomalaisten Kike Elomaa huomautti, että moni musiikki- ja tapahtuma-alan toimija on koronan jäljiltä konkurssin partaalla.
”Kulttuurin pärjääminen ja menestyminen on kaikkien yhteinen asia ja siihen vuoropuhelu on avainasemassa. Haluan kuunnella kulttuurialan näkemyksiä siitä, miten ala voidaan nostaa jaloillensa ja saada kukoistamaan entistä enemmän”, vastasi Marin.
Pääministeri ei silti lupaillut, etteikö rajoituksia enää tulisi vaan sanoi, että epävarmuus jatkuu. Parhaillaan käsittelyssä on tartuntatautilain muutos, jossa rajoituspäätösten teko siirrettäisiin kokonaisuudessaan aluehallintovirastolle ja kunnille.
”En näe enää perusteita, että tartuntatautilakiin pitäisi enää ottaa tapahtumia rajoittavia pykäliä”, sanoi kokoomuksen Kai Mykkänen ja sai yleisön kannatuksen aplodien muodossa.
”Kyllä ihmisillä on oltava oikeus elinkeinoaan harjoittaa. Meidän poliitikkojen tehtävä on mahdollistaa se.”, vihreiden Maria Ohisalo huomautti.
Toimeentulo ja luottamus on ollut monella musiikkialan toimijalla tiukalla viime vuosina. Ohisalo otti esiin konkreettisia toimia, jolla alan tekijöiden tilannetta helpotettaisiin.
”Perustulo auttaisi konkreettisesti myös monia musiikkialan freelancereita. Pitkällä aikavälillä meidän pitäisi pystyä nostamaan kulttuuribudjetti prosenttiin valtion budjetista.”
Teksti: Vappu Aura
Kuva: Julius Töyrylä / Music Finland