YouTube ja Teoston sopimus
YouTube ja Teosto ovat tehneet lisensointisopimuksen. Teosto on tehnyt sopimuksen yhteispohjoismaisen Polaris Hubin kautta. Sopimus hyödyttää musiikin tekijöitä ja kustantajia sekä YouTuben käyttäjiä. Sopimus uusittiin viimeksi lokakuussa 2020.
Mikä on Teoston lisensointimalli ja -periaate online-palveluiden lisensointiin?
Online-palveluiden lisensoinnissa lähtökohtamme on, että mainosrahoitteisissa palveluissa tekijöiden ja kustantajien korvaukset perustuvat tiettyyn prosenttiosuuteen palveluun myydystä mainonnasta. Maksullisissa palveluissa tekijöiden ja kustantajien korvaukset perustuvat tiettyyn prosenttiosuuteen palvelun kuluttajamaksuista. Lisäksi katsomme, että palvelun on maksettava kohtuullinen minimikorvaus musiikin käytöstä.
Mitä YouTube-sopimukseen sisältyy?
Yksittäisen tekijän korvauksen määrä riippuu musiikin käytöstä YouTubessa ja videoon myydyistä mainoksista tai/ja mahdollisesta musiikin käytöstä maksullisessa palvelussa.
Sopimuksen ansiosta Teoston edustamat oikeudenomistajat saavat korvauksia, kun heidän musiikkiaan kuunnellaan YouTuben kautta Suomessa ja muualla maailmassa. Tuloa muodostuu, kun YouTuben kumppaniohjelmaan kuuluvissa videoissa esitetään mainoksia. Käytännössä Teoston oikeudenomistajat saavat korvauksia, kun YouTube saa luotua palvelullaan tuloa.
Mitä musiikillisia oikeuksia sopimus koskee?
Teosto on sopinut YouTuben kanssa musiikin käytöstä osana Polaris Hubin yhteispohjoismaista sopimusta. Sopimus koskee Polaris Hubin edustamaa repertuaaria Suomessa ja ulkomailla. Sopimukseen sisältyy erilaisia tapoja käyttää musiikkia, kuten perinteinen audiovisuaalinen sisältö, musiikkivideot, livestriimit ja käyttäjien lataamat videot.
Mistä Teosto tietää, kenen videoissa on mainoksia, mitä YouTubessa on katsottu ja kuinka paljon?
Teoston ja Youtuben välinen sopimus edellyttää raportointia. YouTube toimittaa Teostolle raportin, joka sisältää oikeanlaiseen ja oikean suuruiseen tilitykseen tarvittavat tiedot. Tekijän kannattaa varmistaa, että kaikista teoksista on tehty teosilmoitukset, jotta korvauksia voidaan maksaa oikeille tahoille.
Pitääkö teosten olla Teoston rekisterissä, jotta ne kerryttävät tuloa?
Kyllä! Jotta Teosto pystyy tilittämään korvaukset musiikin käytöstä, teosten pitää aina olla aina Teoston teostietokantaan ilmoitettuja.
Voiko YouTube-korvauksia saada takautuvasti?
Korvauksia ei voi saada takautuvasti. Sopimus on ollut voimassa 1.11.2013 alkaen.
Miten Teosto aikoo varmistaa, että tekijöiden tulotaso säilyy, kun musiikki siirtyy yhä vahvemmin online-palveluihin?
Tavoitteenamme on saada mahdollisimman paljon laillisia palveluita kuluttajien käyttöön ja varmistaa, että musiikintekijät ja -kustantajat saavat kohtuullisen korvauksen, kun heidän musiikkinsa soi online-palveluissa. Polaris Hub neuvottelee korvaustasoja myös uudelleen varmistaakseen sen, että korvaustasot vastaavat markkinoiden kehitystä.
Voiko musiikintekijä tehdä jotain omien tulojensa maksimoimiseksi online-palveluissa?
Online-palvelut ovat muuttaneet musiikintekijän tulonmuodostusta ratkaisevasti, koska korvaukset muodostuvat pienistä rahavirroista. Teosten ja niiden käytön tunnistaminen online-palveluissa on olennaisen tärkeää online-palveluiden korvausten keräämiseksi ja kohdentamiseksi.
Ellei teosta tunnisteta, se ei myöskään saa korvauksia. Musiikin tekijät voivat edesauttaa teosten tunnistamista tekemällä teoksistaan teosilmoitukset Teostolle mahdollisimman nopeasti. Näin teokset saadaan nopeasti tunnistettua eri online–palveluissa ja korvaukset voidaan kerätä heti teoksen julkaisusta lähtien.
Miksi Teosto ei voi kertoa tarkemmin online-palveluiden sopimusehdoista tai näyttää sopimuksia musiikin tekijöille?
Käytännössä kaikki online-palveluiden sopimukset sisältävät salassapitoehdon, jonka mukaisesti sopimuksen sisällöstä ei saa kertoa. Online-palveluiden tarjoajat suojautuvat salassapitosopimuksilla kilpailijoitaan vastaan. Musiikin tekijöillä on kuitenkin useimmiten oikeus saada tietoa tekijänoikeuskorvauksensa perusteista salassapitoehdosta huolimatta.