Siirry sisältöön

Spotifyn korvausuudistus ei vaikuta Teoston maksamiin korvauksiin musiikin esittämisestä

Kuvituskuva
22.01.2024

Spotify ilmoitti marraskuussa 2023 muuttavansa korvauskäytäntöjään. Yrityksen mukaan uudistuksen tavoitteena on estää kuuntelumäärien vääristämistä bottien tai lyhyiden kappaleiden avulla sekä ohjata korvauksia aiempaa tehokkaammin ammattimaisille artisteille. Spotifyn korvausuudistus ei vaikuta Teoston Spotify-esityksistä maksamiin tekijänoikeuskorvauksiin.

Spotifyn uudesta korvauskäytännöstä on uutisoitu laajalti, ja myös meille on tullut paljon kysymyksiä siitä, miten uudistus vaikuttaa Spotify-soitosta maksettaviin korvauksiin.

Teoston maksamiin korvauksiin Spotifyn korvausuudistus ei vaikuta millään tavalla, sillä uudistus koskee ainoastaan ääniteoikeuksista maksettavia korvauksia.

Spotify-korvausten lyhyt oppimäärä

Jotta musiikkialustat voivat tarjota palvelua asiakkailleen, ne tarvitsevat kahdenlaisia oikeuksia.

  • Ääniteoikeudet liittyvät yhteen tiettyyn tallenteeseen jostakin musiikkiteoksesta – eli maallikkotermein biisin versioon.
  • Esitysoikeudet puolestaan liittyvät biisiin itseensä ja kuuluvat kappaleen säveltäjälle, sanoittajalle, sovittajalle ja/tai kustantajalle.

Striimauspalveluiden tarjoajat ovat tehneet sopimukset molemmista oikeusluokista, ja maksavat näistä korvauksia eri tahoille.

Teosto edustaa teoksiin liittyviä esitysoikeuksia, joista alustat maksavat korvauksia noin 15% liikevaihdostaan. Me jaamme nämä korvaukset edelleen musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille. Lisätietoja Teoston maksamista korvauksista tällä videolla.

Ääniteoikeuksista Spotify ja muut alustat ovat sopineet pääasiassa suorilla sopimuksilla levy-yhtiöiden kanssa. Ääniteoikeuksien korvausosuus on suurempi, noin 55% liikevaihdosta. Loput noin 30% liikevaihdostaan alustat pitävät itsellään.

Mitä Spotifyn korvausuudistus tarkoittaa?

Uudistus koskee siis ainoastaan ääniteoikeuksia, ja siten ei vaikuta Teoston maksamiin korvauksiin. Spotify on kertonut, että uudistuksen myötä se pyrkii maksamaan vuositasolla yli miljardi dollaria enemmän korvauksia musiikkialan ammattilaisille ja nouseville kyvyille.

Uusi korvauskäytäntö astuu voimaan vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Uudistuksen jälkeen korvauksia maksetaan vain sellaisille kappaleille, jotka ylittävät vuoden aikana 1 000 kuuntelun rajan.

Uudistuksen myötä Spotify alkaa myös veloittaa levy-yhtiöiltä ja muilta musiikin jakelijoilta lisämaksua, jos näiden jakelemassa sisällössä havaitaan ns. keinotekoista kuuntelua, eli vaikkapa bottien aikaansaamia toistoja.

Lisäksi Spotify muokkaa maksusääntöjään niin sanotun funktionaalisen äänen, eli vaikkapa valkoisen kohinan, luontoäänien, takkatulen ja muun vastaavan ei-musiikkisisällön osalta. Jatkossa korvauksia maksetaan ainoastaan yli kahden minuutin mittaisista funktionaalisista kappaleista.

Miksi Spotifyn korvausuudistus on tehty?

Spotifyn mukaan heidän palvelussaan on yli 100 miljoonaa raitaa. Näistä kymmeniä miljoonia on toistettu alle tuhat kertaa, ja nämä raidat ovat ansainneet korvauksia keskimäärin 0,03 dollaria per kuukausi.

Koska korvausten maksuun on minimiraja, ja koska pankit veloittavat maksusta korvauksen, näiden kymmenien miljoonien kappaleiden lataajille ei käytännössä koskaan tilitetä mitään. Kappaleiden yhteenlaskettu kokonaiskorvaus on kuitenkin vuositasolla 40 miljoonaa dollaria, jotka Spotify voi uudistuksen jälkeen tilittää niille tekijöille, joiden kappaleet keräävät yli tuhat kuuntelua.

Toinen Spotifyn tunnistama ongelma on esimerkiksi bottien avulla vääristellyt kuunteluluvut. Spotify on vuonna 2023 ottanut käyttöön uudenlaisen keinotekoista kuuntelua tunnistavan teknologian, ja nyt tarkoituksena on tehdä keinotekoisesta kuuntelusta kannattamatonta sakkomaksuilla.

Tavoitteena on, että aiemmin bottien ”varastama” osuus korvauksista voidaan tilittää niille tekijöille, joiden musiikkia kuuntelevat ihmiset.

Kolmas Spotifyn tunnistama ongelma liittyi funktionaaliseen ääneen ja kappaleiden pituuteen. Jotkut toimijat ovat ladanneet Spotifyyn esimerkiksi valaan ääntelyä 30 sekunnin pätkissä, jolloin koko ääniraitaa kuunteleva käyttäjä on saattanut tuottaa vaikkapa tunnin aikana lataajalle 120 striimiä, vaikka käytännössä kyse ei ole musiikkia vastaavasta kuuntelusta.

Spotifyn korvausuudistuksen tarkoituksena on ohjata korvauksia aiempaa voimakkaammin ammattimaisille musiikin tekijöille sekä nouseville kyvyille.

Lähivuosina ei odotettavissa suuria muutoksia Teoston maksamiin korvauksiin

Spotifyn Teostolle maksamat (ja Teoston asiakkailleen välittämät) korvaukset perustuvat voimassa olevaan esitysoikeuksien lisensointisopimukseen. Sopimuksen on neuvotellut Teoston, tanskalaisen Kodan ja norjalaisen Tonon perustama yhteisyritys Polaris Hub.

Polaris Hub on vuodesta 2019 lähtien neuvotellut ja tehnyt sopimukset keskitetysti kaikkien kolmen tekijänoikeusjärjestön puolesta kansainvälisten digitaalisten musiikkipalveluiden kanssa. Muita Polaris Hubin neuvottelemia sopimuksia ovat mm. Meta (Facebook & Instagram), SoundCloud, YouTube ja TikTok.

Spotify-sopimus on uusittu äskettäin uusittu, joten emme odota suuria muutoksia ainakaan pariin vuoteen. Ennustamme striimausalustoilta maksettavien korvausten kasvavan tasaisesti ja ylittävän piakkoin esimerkiksi radiosta ja televisiosta maksettavat korvaukset.

Voit lukea lisää sopimusten neuvottelemisesta TeoStory-artikkelista, jossa lisensointijohtajamme Markus Kaarto kertoo, miten sopimukset syntyvät.

Jaa somessa