Teosto ja Kendraio kehittävät työkaluja musiikin metadatan hyödyntämiseen
Teosto ja digitaalisen median dataratkaisuja kehittävä Kendraio ovat kehittäneet yhteistyöprojektissaan uusia käyttöliittymiä musiikin metadatan hyödyntämiseen ja jakamiseen kolmansille osapuolille. Tarkoituksena on kehittää ratkaisuja, joiden avulla musiikkitiedot liikkuvat sujuvammin Teoston ja sen musiikkia käyttävien asiakkaiden välillä.
Datalla on tämän päivän musiikkiteollisuudessa yhä keskeisempi rooli: musiikin kulutus synnyttää päivittäin valtavan määrän uutta tietoa, jota eri toimijat käsittelevät liiketoiminnassaan. Data on myös yksi tekijänoikeusjärjestöjen kilpailuvalteista muuttuvilla oikeuksienhallinnointimarkkinoilla. Arvonluonti datasta on kuitenkin osoittautunut tähän mennessä hankalaksi.
Monet yritykset, myös musiikkialan toimijat, varjelevat kilpailusyistä tiukasti omaa dataansa, vaikka sen jakaminen edistäisi yhteistyötä ja innovaatioita. Datan säilyttäminen ”suljetuissa siiloissa” estää sen tehokkaan hyödyntämisen. Yksi tapa edistää tiedon jakamista on kehittää yhteisiä standardeja ja helppokäyttöisiä rajapintoja. Tähän on tähdännyt myös Teoston ja Kendraio:n yhteishanke.
”Datan jakaminen musiikkialan toimijoiden välillä on olennaisen tärkeää. Haluamme varmistaa, että edustamistamme musiikkiteoksista on saatavilla täsmällisiä tietoja, joita voidaan seurata ja tunnistaa. Tehokkaampi tiedon jakaminen kasvattaa koko alan toimintamahdollisuuksia ja myös yksittäisen toimijan kilpailuvaltti datatalouden aikakaudella”, sanoo Teoston liiketoiminnan kehityspäällikkö Turo Pekari.
Teosto ja Kendraio yhdistivät voimansa
Teosto ja Kendraio käynnistivät vuonna 2019 yhteistyön kehittääkseen Teoston asiakkaille ja muille kolmansille osapuolille tutkimus- ja kehitystoimintaan soveltuvia käyttöliittymiä musiikkitietojen Polaris Works API ‑rajapintaan. Projektin ensimmäinen vaihe saatiin päätökseen vuoden 2019 lopussa.
Pilotin aikana kehitettiin käyttöliittymänäkymiä, joiden avulla Polaris Works API -rajapintaan pääsee Kendraio-sovelluksesta. Sovelluksen avulla on mahdollista tehdä hakuja, esittää sekä analysoida musiikkiteosten dataa eri tavoin. Euroopan komissio on tukenut kehitystyötä osana Bloomen-projektia, jota on tuettu mm. EU:n Horisontti 2020 ‑ohjelmasta.
”Kendraion tiimi on innoissaan päästessään yhdistämään voimansa Teoston kaltaisen tulevaisuuteen suuntautuneen toimijan kanssa. Kendraio-sovelluksen avulla voimme luoda tapoja integroida, käsitellä ja visualisoida Teoston tarjoamaa dataa reaaliaikaisesti. Hankkeen myötä saamme hyvää käyttökokemusta tulevaa kehitystyötä varten, sanoo Kendraio-hankkeen perustaja Daniel Harris.
Musiikkitietojen jakaminen hyödyttää sekä Teoston oikeudenomistajia (säveltäjät, sanoittajat, sovittajat, kustantajat) että heidän musiikkiaan käyttäviä yrityksiä. Vuoden 2020 aikana Teosto esittelee käyttöliittymiä asiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen, jotka pilotoivat Polaris Works API rajapintaa. Ensimmäinen pilottikumppani on Yleisradio. Keväällä 2020 toteutettavassa pilotissa Teosto ja Yle arvioivat, miten teosrajapintaa voidaan hyödyntää musiikin käytön raportoinnin tehostamisessa ja automatisoinnissa.
POLARIS WORKS APITeoshakurajapinta ja tutkimuksen ja kehityksen ”hiekkalaatikko” Polaris Works API kehitettiin vuonna 2018 Teoston ja Revelatorin yhteistyönä. Projekti oli osa kolmen pohjoismaisen tekijänoikeusjärjestön, Kodan, Teoston ja Tonon tutkimus- ja kehitysyhteistyötä. Polaris Works API -rajapinta tarjoaa musiikkiteoksia koskevia tietoja kolmansien osapuolten käyttöön. Polaris Works APIn on työkalu prototyyppien ja ratkaisujen kehittämiseen, jotka parantavat tekijänoikeusjärjestöjen ja niiden asiakkaiden välisiä prosesseja sekä mahdollistavat uusien prosessien, ohjelmistojen, teknologioiden ja sovellusten kehittämisen pilotoinnin.Lisätietoa: Turo Pekari, Teosto, puh. 050 575 0357, turo.pekari@teosto.fi |
Kendraio ja Bloomen Kendraio on kansainvälinen yhteenliittymä, jonka tavoitteena on edistää avointa digitaalisen median (elokuvien, musiikin, kuvien, pelien ja tekstien) tiedon jakelua. 1990-luvun puolivälissä perustettu Kendraio on saanut rahoitusta Isosta-Britanniasta, EU:lta ja Googlelta. Kendraio kehittää parhaillaan musiikki-/media-alan käyttäjille koontinäyttösovellusta, jossa käyttäjät voivat hallita oikeuksiaan ja resurssejaan. Sovellus yksinkertaistaa useita tietolähteitä hyödyntävien prosessien määrittelyä. Näin käyttäjä – artisti, johtaja, levy-yhtiö tai tekijänoikeusjärjestö – voi säästää aikaa, rahaa ja resursseja. Kendraio on yksi EU:n Horisontti 2020 ‑ohjelmasta rahoitusta saaneen Bloomen-hankkeen partnereista. Hankekumppanit tutkivat ja kehittävät lohkoketjupohjaista alustaa mediasisällön hallintaan, yhteiskäyttöön ja jakeluun. Näitä ominaisuuksia testataan kolmessa pilottihankkeessa (Music, Photos ja WebTV). Syyskuusta 2017 elokuuhun 2020 kestävän hankkeen rahoitustuki on arvoltaan 2,7 miljoonaa euroa.Lisätietoa: press@kendra.io |