Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Vilma Timonen
Kuva: Vilma Timonen

Nupu panostaa musiikkiuraan ja ystävyyteen

Teoston ja Nelonen Media Liven viimesyksyisessä Uudet Soundit -kampanjassa etsittiin uusia, vielä suurelle yleisölle tuntemattomia musiikintekijöitä esiintymään kesän isoille festareille. Kampanjaan tuli kaikkiaan 4 500 ehdotusta. Yksi kolmesta kesälavoille valitusta on helsinkiläinen Nupu-yhtye, joka nousee yleisön eteen Suomipop Festivaaleilla 13.7.2024.

Suomenkielistä poppia soittavan Nupun muodostavat vokalisti Venla Lankinen, kitaristi Axel Liljeblad, kitaristi ja kosketinsoittaja Aukusti Arjas, basisti Aapo Lankinen ja rumpali Aaro Ruohonen. Debyyttialbuminsa Valheet, tupakka ja reivit pandemian aikana julkaissut bändi julkaisi vuonna 2022. Kaikilla Nupun jäsenillä on nuoresta iästään huolimatta pitkä historia musiikin parissa, ja popin lisäksi he ovat soittaneet musiikkia klassisesta jazziin ja heviin. Kaikilla on suoritettuna myös alan ammattiopintoja.  

Nupu sai alkunsa kaveripohjalta. Ystävykset Axel ja Venla olivat jo jonkin aikaa kirjoittaneet yhdessä biisejä, kun ajatus bändin perustamista syntyi.

”Olimme olleet Axelin kanssa ystäviä ehkä vuoden verran, ja kumpikin itse asiassa samana yönä ehdotti toiselle, että ’pitäiskö tehdä yhessä musiikkia’. Sitten päädyttiin perustamaan bändi. Olemme sisaruksia Aapon kanssa, ja Aukustin kanssa on tunnettu 15-vuotiaista asti. Aaro taas oli Axelin kavereita”, Venla kertoo Nupun taustoista.

Bändin jäsenten mukaan yhdessä soittaminen oli ensimmäisistä treeneistä asti luontevaa. Henkilökemiat täsmäsivät, kaikkia kiinnosti nimenomaan bändissä soittaminen eikä taiteellisen linjan valinnasta syntynyt erimielisyyttä. Pitkäaikaiset Paramore-diggarit Axel ja Venla halusivat tehdä jotain suosikkibändinsä kaltaista – mutta suomen kielellä.

”Olin siinä kohtaa jo monta vuotta kirjoittanut suomeksi, ja se tuntui mulle luontevalta kieleltä”, Venla sanoo.

Tekijänoikeuskorvaukset ovat tärkeä tulonlähde

Axel kuvailee, että bändin perustamisen taustalla oli itsekkäitä syitä.

”Mietittiin, mitä me haluttaisiin anyway tehdä just silloin. Pandemian aikana ei oikein ollut mitään, ja se ehkä avasi mahiksen katsoa, että jos saisi tehdä ihan mitä vaan, niin mitä se olisi. Siitä se lähti liikkeelle.”

Työnjako bändin sisällä on laajentunut alkuajoista. Aluksi biiseistä vastasivat Axel ja Venla kahdestaan, mutta nyt sävellykset ja sovitukset tehdään koko bändin voimin. Lyriikat kirjoittaa edelleen Venla.

”Porukalla tehdään oikeastaan kaikki. Minä, Aapo ja Aukusti tuotetaan, mutta mä ehkä pidän sellaista vastaava tuottaja -roolia. Muuten tämä on laajentunut kaikilta osin”, Axel kertoo.

”Ei ole tavallaan mitään sellaista sessiomuusikkohenkistä toimintaa, se on kiva puoli”, Aapo vahvistaa.

Ensimmäisen levynsä Nupu julkaisi omakustanteena. Nyt bändillä on julkaisija, ja käytännön asioista vastaa manageri. Toiminta on muuttunut vähitellen ammattimaisemmaksi.

Nupun jäsenet olivat hyvin perillä alan tulonmuodostukseen ja tekijänoikeuksiin liittyvistä asioista jo bändiä perustettaessa. Kaikki olivat siinä vaiheessa myös ehtineet liittyä Teoston asiakkaiksi.

”Tuntuisi oudolta, että en olisi Teoston jäsen. Ne hyödyt ovat niin isot”, Aukusti sanoo.

Nupu, Axel Liljeblad, kuvaaja Vilma Timonen
Jos on biisinkirjoittaja, on Teosto ainoa paikka, josta käytännössä tulee liksaa tässä tämänhetkisessä työtilanteessa. Tekijänoikeuskorvaukset ovat myös iso osa keikkaliksoista. Ne ovat tosi tärkeä tulonlähde meidänkin tapauksessa, kun me teemme musiikkimme itse.
Axel Liljeblad, Nupu

Rakkaudesta musiikkiin

Nupun tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu jatkaa musiikin tekemistä yhdessä ja täyttää tulevat kesät festarikeikoilla. Bändi on jäsenilleen prioriteetti, johon kaikki ovat panostaneet paljon aikaa ja energiaa. Myös taloudellisia panostuksia on tehty.

”Tavoitteena on tehdä tästä ura, mutta kuitenkin yhtä lailla tavoitteena on vain pitää yhteisestä ystävyydestä huolta”, Aapo sanoo.

Heinäkuun Suomipop-keikkaa nupulaiset odottavat innokkaasti – kyseessä on bändin ensimmäinen suuren kokoluokan festarikeikka. Bändin mielestä Uudet soundit -kilpailulla on paikkansa suomalaisessa musiikkielämässä.

”Tämä antaa mahdollisuuden sellaisellekin artisteille ja yhtyeille, joita musa-alan päättäjätyypit eivät välttämättä vielä tiedä. Ja koska keikat ovat keskeinen tapa löytää yhteen yleisöjen kanssa, niin on hienoa päästä isommille lavoille, koska siellä ovat myös isommat yleisöt”, Venla pohtii.

”Kivaa, että ihmiset toivoivat meitä ja että alan asiantuntijat luottavat meihin, siitä tulee hyvä fiilis”, Aapo sanoo.

Muita uransa alussa olevia bändejä ja musiikintekijöitä Nupu kannustaa seuraamaan omaa polkuaan ja tekemään juuri sellaista musiikkia, joka itseä miellyttää.  

”Kannattaa pitää nimenomaan kiinni rakkaudesta musiikkiin eikä antaa ura-ambitioiden mennä sen edelle”, Aapo sanoo.

”Eikä kannata jäädä yksin juttujen kanssa! On hienoa, jos osaa tehdä kaiken itse, mutta monesti tekeminen on kivempaa yhdessä ja sitä kautta tulee myös väyliä, joita ei itsellä välttämättä olisi. Vaikka tuntisi vain yhden tyypin, joka tekee musaa, niin sitten kysyy sitä tyyppiä tekemään vaikka pari biisiä ja katsomaan, mitä siitä tulee. Mä jotenkin luotan semmoiseen, että me täältä uutena sukupolvena autamme toinen toisiamme eteenpäin. Se tulee varmasti kantamaan”, Axel sanoo.

Uudet soundit nostaa esiin tuoreita kykyjä

Teoston ja Nelonen Media Liven järjestämä ’Uudet soundit’ -kampanja valitsi joulukuussa 2023 kolme tuoretta esiintyjää kesän 2024 festivaaleille. Voittajiksi valittiin kolme esiintyjää, joista jokaisella on omintakeinen, yleisöön vahvasti vetoava soundi ja ammattimainen ote musiikin tekemiseen. Kampanjan alullepanijat Teosto ja Nelonen Media Live ovat tyytyväisiä kisan laajaan skaalaan, joka toi esiin hienon kattauksen tuoreimpia kotimaisia musiikintekijöitä.

Lue lisää: Uudet soundit -kisan voittajat valittu: wherismike, Nupu ja rock band from hell nähdään ensi kesänä isoilla festarilavoilla – Teosto

Jaa somessa
Lue lisää