Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Päivi Brink
Kuva: Suvi Elo, Meritta Pyykkönen

Musiikkiharrastus lisää nuorten itsevarmuutta ja yhteisöllisyyttä

On tutkittu fakta, että musiikin tekeminen yhdessä luo parhaimmillaan yhteishenkeä ja ehkäisee yksinäisyyttä. Turku Rock Academy, Särö ja Vox Aurea -kuoro ovat hyviä esimerkkejä siitä, mitä musiikkiharrastus antaa lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Pääkuvassa: Turku Rock Academy / Brainterror. Jimi Leinonen, Arttu Aho, Vilho Helenius ja Eevertti Dahlblom sekä vastaava tuottaja Márk Bertényi.

Moni rocktähti on todennut, että musiikki pelasti heidän elämänsä. Musiikkiharrastus ja erilaisiin vastakulttuureihin osallistuminen ovatkin auttaneet lukemattomia ihmisiä löytämään oman tiensä. Yksi musiikin ja erityisesti rockin yhteisöllistä voimaa nuorille tarjoava toimija on Turku Rock Academy.

”Tuemme nuorten bändimusiikkiharrastusta musiikinlajista riippumatta, ja ohjaamme heitä kehittymään muusikoina ja ihmisinä. Pyrimme parantamaan bänditoimintaa harrastavien nuorten edellytyksiä kehittyä musiikin osaajiksi ja mahdollisesti ammattilaisiksi”, Turku Rock Academyn toinen perustaja ja vastaava tuottaja Márk Albert Bertényi sanoo.

Suurin osa Turku Rock Academyn toimintaan osallistuvista nuorista pärjää jo valmiiksi hyvin elämässä. Márk Bertényi on kuitenkin omin silmin nähnyt, kuinka musiikki voi pelastaa jo pimeän puolelle joutuneita.

”Moni empaattisesti kyvykäs nuori kokee asiat eri tavoin kuin valtaosa ihmisistä. Täällä akatemiassa he huomaavat, että on muitakin sellaisia kuin minä, enkä ole yksin. Meille kaikki ovat tervetulleita sukupuolesta ja kulttuurisesta taustasta riippumatta. Kaikki nuoret saavat kaiken, mitä meillä on antaa”, hän jatkaa.

Turku Rock Academy on osa Turun kaupungin nuorisopalveluiden kulttuurista nuorisotyötä, ja sen rahoitus tulee Turun kaupungilta. Nuorisolain mukaan nuori on alle 29-vuotias. Paikallisvärillä maustettuna Rock Academy Finland -konseptia pyöritetään myös Rovaniemellä, Raahessa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Kilpailusta Turku Rock Academyksi

Toiminnanjohtaja Tomi Arvas on vastuussa Turku Rock Academyn hallinnollisesta puolesta, isosta osasta tapahtumatuotantoa sekä oppilaitosharjoittelijoiden ohjauksesta. Bertényi taas vastaa teknisestä, taiteellisesta ja opetuksellisesta puolesta. He kehittivät yhdessä Turku Rock Academyn vuonna 2011.

”Turku Bandstand -kilpailu oli jo olemassa, kun aloimme kehittää tätä hommaa. Muutimme sen kilpailun sijaan katselmukseksi, jossa kolmen hengen raati kommentoi bändejä ja auttaa heitä kehittymään. Vuosien mittaan toimintamme on laajentunut tosi paljon”, Bertényi toteaa.

Joka vuosi Bandstandiin osallistuvista bändeistä valitaan 3–4 mukaan Turku Rock Academyyn kahdeksi vuodeksi. Turku Rock Academy tarjoaa nuorille esimerkiksi ohjattua studiotyöskentelyä ja treenejä, äänentoisto- ja miksausharjoituksia sekä lakineuvontaa. Tekijänoikeusasioitakin pidetään ahkerasti esillä.

”Olen Teoston kulttuurikummi, ja pidän tärkeänä, että nuoret oppivat alusta alkaen pitämään huolta kappaleidensa tekijänoikeuksista. Järjestämme biisintekokursseja kovan luokan ammattilaisten, kuten Mikko von Hertzenin ja Michael Blairin kanssa”, Bertényi kertoo.

Akatemialaiset osallistuvat säännöllisesti klinikoihin, joiden aikana asiantuntijat luennoivat musiikkialan asioista. Jokainen bändi tekee oikean, ammattimaisesti äänitetyn levyn. Tämä kaikki on maksutonta akatemiaan valituille bändeille.

Márk Bertényi ja Turku Rock Academy
Turku Rock Academy tarjoaa nuorille tietoa eri urista musiikkialalla ja tukea työllistymiseen. Täällä nuorille syntyy paikallinen musiikkialan verkosto. Kaikista ei tule rokkitähtiä, mutta töitä on runsaasti myös tapahtumatuotannon ja -tekniikan puolella. Muistutamme myös, että koulu on jokaisen ensisijainen velvollisuus.
Márk Bertényi, Turku Rock Academy

Turku Rock Academyyn voi päästä myös toista reittiä. Jos nuorella on ongelmia elämässä, eikä mikään muu kuin musiikki kiinnosta, voivat sosiaalitoimi, sairaalakoulut, poliisin Ankkuri-toiminta, TUVA-koulutus tai TE-keskus ohjata nuoren akatemiaan.

”Näille nuorille on tarkoitus antaa instrumentti- tai teoriaopetusta, joka auttaisi heitä pääsemään positiivisen harrastuksen pariin ja löytämään kavereita. Usein järjestämämme turvallinen tila on näille lapsille ja nuorille selviytymisen edellytys.”

Turku Rock Academy tarjoaa myös opetusta ja harjoittelua, jotka mahdollistavat pääsyn Turun konservatorion koulutuksen piiriin. Yhteistyö on tuottanut erinomaisia tuloksia.

”Tällä hetkellä meillä on kolme nuorta TUVAn kautta valmistautumassa konservatorion pääsykokeisiin. Myös TE-keskus on tarjonnut mahdollisuuksia usealle nuorelle osallistua koulutukseen ja harjoitteluun.”

Särö ja musiikkiharrastus trans- ja cis-sukupuolisille tytöille ja naisille

Vuonna 2012 perustettu, bändileirejä ja -treenejä järjestävä Girls Rock! Finland -yhdistys päätti vuonna 2020 muuttaa nimensä Säröksi. Särö on sitoutumaton yhdistys, ja sen rahoitus tulee pääasiassa Helsingin kaupungin nuorisopalveluilta.

Särön tärkein kohderyhmä ovat alle kolmikymppiset nuoret. Yhdistys hakee koko ajan lisärahoitusta esimerkiksi säätiöiltä, jotka rahoittavat mielenterveyttä tukevia hankkeita ja musiikkialaa. Myös Pirkanmaalle ollaan tänä vuonna perustamassa vastaavaa yhdistystä.

Veera Ristikartano
Musiikkialalla sukupuolivähemmistöt ovat pitkään olleet näkymättömiä, ja me haluamme olla helposti lähestyttäviä cis- ja trans-naisille ja muunsukupuolisille. Toisaalta meidän treeniksellä soittaa myös bändejä, joissa on mukana miessoittajia. Särö haluaa tarjota turvallisen tilan harrastaa bändimusiikkia.
Puheenjohtaja Veera Ristikartano, Särö

Vuosittain noin 60 ihmisellä on Särön kanssa sopimus sen vuokraamien treenikämppien käytöstä Helsingin Roihuvuoressa. Yhdistys tarjoaa kaikki tyypilliset bändi-instrumentit, vahvistimet ja PA-kamat soittajien käyttöön. Vuokra on halpa.

”Teemme yhteistyötä nuorisotoimen ja koulukuraattorien kanssa, jotka ohjaavat usein nuoria mukaan meidän toimintaamme. Kukaan meistä kymmenistä aktiiveista ei ole palkkatöissä vaan toimimme vapaaehtoisvoimin. Ohjaajille leireillä maksamme palkkioita”, Ristikartano sanoo.

Bändileireillä ja työpajoissa Särön ohjaajat opettavat biisinteon perusteita. Bändileireillä osallistujista kootaan genretoiveiden mukaan neljä bändiä.

”Näemme Särössä, että musiikin tekeminen yhdessä muiden kanssa lisää hyvää oloa ja tuottaa iloa. Monelle bändiharrastus on mielenterveyden kulmakivi. Moni kokee ensimmäistä kertaa olevansa tekemisissä itsensä kaltaisten ihmisten kanssa. Kun pääsee esiintymään ja soittamaan musiikkia, jonka on itse luonut, se tuo onnistumisen tunteita. Leireille tullaan myös muualta Suomesta.”

Kuorolaulu on vastakulttuuri kaupalliselle maailmalle

Filosofian tohtori Sanna Salminen on tutkinut musiikin yhdistävää voimaa Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurintutkimuksen laitoksella, jossa hän opettaa musiikinopettajia. Hän johtaa Vox Aurea -nuorisokuoroa. Hänen väitöskirjansa Musiikkiharrastuksella osallisuuteen julkaistiin vuonna 2021. Siinä Salminen tutki musiikkiharrastuksen vaikutusta sekä suomalaisten että eteläafrikkalaisten nuorten elämään.  

”Vuosituhannen alussa osallistuin Etelä-Afrikassa kehitysyhteistyöhankkeeseen, jossa nuorille annettiin mahdollisuus harrastaa musiikkia. Tämä oli näille lapsille aivan mullistava kokemus. Nuoret sanoivat haastattelututkimuksessa, että musiikki auttoi heitä käsittelemään tunteitaan ja ristiriitoja eri ihmisryhmien välillä.”

Salminen käytti tutkimuksessaan osallisuuden käsitettä, jonka voi jakaa kolmeen osaan: yhteisöllisyys (belonging), itseilmaisu ja toimijuus (acting) sekä terveys ja turvallisuus (having).

”Tutustuin lukuisiin kuorotutkimuksiin, joissa kuvattiin esimerkiksi stressihormonin laskemista ja laulajien aivojen synkronoitumista laulun aikana. Laulaessa syntyy tunne yhteisöllisyydestä muiden laulajien kanssa. Tämä näkyy myös juhlakulttuureissa sekä uskonnollisissa ja poliittisissa tilaisuuksissa kautta aikojen.”

Musiikin kautta voi lisätä toimijuutta, kun ihminen alkaa uskoa omiin mahdollisuuksiinsa ja oppii työskentelemään tavoitteellisesti.

Sanna Salminen
Musiikki opettaa nuorille pitkäjänteisyyttä ja antaa elämälle merkitystä. Musiikin avulla voi käsitellä tunteita, ja tunteiden käsittely estää mielenterveysongelmia sekä auttaa identiteetin hahmottamisessa. Uskon, että musiikkiharrastus kasvattaa aktiivisia, itsevarmoja nuoria.
FT Sanna Salminen, Jyväskylän yliopisto

Kuorokulttuurille on ominaista yhteishenki. Kuorot järjestävät esimerkiksi leirejä ja kansainvälistä toimintaa, ja yhdessä laulaminen helpottaa tutustumista. Kuoronjohtajan rooli on lisätä nuorten motivaatiota ja omatoimisuutta.

”Itse aloitan Vox Aurean harjoitukset ryhmäyttävillä jutuilla, jotka auttavat kuorolaisia tutustumaan toisiinsa. Jokainen uusi laulaja saa kuorokummin, ja kuoro jaetaan pienempiin lauluyhtyeisiin, jotka harjoittelevat yhdessä itsenäisesti”, Salminen kertoo.  

Huomioiko tuleva kulttuuripoliittinen selonteko nuorten musiikkiharrastusten tärkeyden?

Turku Rock Academy

Kuvassa: Turku Rock Academy - Ella Vesa, Aivi Gyldén ja vastaava tuottaja Márk Bertényi.

Suomen hallituksen kulttuuripoliittinen selonteko on juuri lausuntokierroksella. Siinä luvataan linjata keskeiset toimet, jotka mahdollistavat kulttuuripolitiikan pitkäjänteisen kehittämisen. Yksi tavoitteista on panostaa eri väestöryhmien osallisuuden lisäämiseen. Lue myös Iiris Suomelan blogi musiikin luovan alkutuotannon kannoista kulttuuripoliittiseen selontekoon (9.10.2024).

”Yleismielikuvani selonteosta on, että sen tekstissä ei ole tarpeeksi konkretiaa. On liian helppo sanoa yleisesti, että kaikki on saatava mukaan. Jos samalla vähennetään rahoitusta, toiminnan ja suunnitelman välillä on ristiriita”, Sanna Salminen sanoo.

Sanna Salminen kaipaa kulttuuripoliittiselta selonteolta ja suomalaiselta yhteiskunnalta konkreettista sitoutumista lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksiin.

”Musiikkiharrastus kasvattaa aktiivisia, itsevarmoja nuoria, joilla on taitoa toimia osana yhteisöä. Jos nuoret jäävät TikTokin ja Instagramin varaan, käsitys myös kotimaisesta musiikkikulttuurista jää kapeaksi. Meidän on tuotava nuorten elämään myös epäkaupallista vastakulttuuria – kuten vaikka kuoromusiikkia.”

Myös Márk Bertényin mielestä musiikkiharrastus on nuorille erinomainen tapa oppia toimimaan osana yhteisöä, varsinkin joskus tukalassakin iässä ja elämänvaiheessa.

”Ihmisillä on geneettinen tarve tehdä musiikkia, ja musiikki vetoaa syvälle ihmisen sieluun. Sanat, melodiat ja rytmit ilmaisevat tunnetta. Jos olet vihainen, ilmaise se tunne musiikin avulla. Sitten se on käsitelty, eikä tarvitse loukata ketään. Hyväksymme negatiivistenkin tunteiden käsittelyn, vaikka kyllä Turku Rock Academyssa rakkauslaulujakin tehdään."

Mitä nuoret ajattelevat kulttuuriharrastusten hyvää tekevästä voimasta?

Taiteen perusopetusliitto TPO ry:n syksyllä 2024 julkaiseman kyselytutkimuksen mukaan kulttuuriharrastus on hyväksi lasten ja nuorten kehitykselle ja hyvinvoinnille niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta.  Kyselyyn vastasi noin 2000 nuorta eri puolilta Suomea, ja heistä 27 prosenttia harrasti musiikkia.

Tutkimuksen mukaan mm.

  • kulttuuriharrastuksen avulla uusia kavereita oli saanut 83 prosenttia alle 16-vuotiaista ja 86 prosenttia yli 16-vuotiaista nuorista.
  • vain pari prosenttia nuorista oli kokenut kiusaamista tai syrjintää harrastuksessaan.
  • lähes kaikki kokivat, että kulttuuriharrastus oli lisännyt porukkaan kuulumisen tunnetta, kykyä toimia monenlaisten ihmisten kanssa, sosiaalisia taitoja ja stressinsietokykyä sekä auttanut arjesta palautumisessa.
Jaa somessa