Siirry sisältöön

Teoston kulttuurisäätiön ensimmäiset tuet haettavana – rahoitusta ammattimaisesti toimiville musiikin tekijöille pitkäjänteiseen työskentelyyn

04.11.2024

Teoston kulttuurisäätiö avaa ensimmäisen tukihakunsa maanantaina 4.11.2024. Ensimmäinen tukihaku on pilottikierros, jossa voi hakea tukea laaja-alaisesti taiteelliseen työskentelyyn, musiikillisen uran edistämiseen, musiikin esille pääsyyn tai kansainvälistymiseen.

Teoston kulttuurisäätiö on uusi, vuonna 2024 perustettu säätiö, jonka tehtävä on edistää kotimaista luovaa säveltaidetta ja sen toimintaedellytyksiä. Säätiön perustamisesta päätettiin Teoston jäsenkokouksessa joulukuussa 2023 ja sen rahoitus tulee Teosto-rahastosta

Säätiö avaa ensimmäisen tukihakunsa marraskuussa 2024. Ensimmäinen hakukierros toimii pilottina, jonka kautta rakennetaan laajempaa ymmärrystä kotimaisen musiikkikentän tarpeista, joita nykyiset tuki-instrumentit eivät riittävästi palvele. 

Teoston kulttuurisäätiön tavoitteena on kotimaisen musiikin arvon merkittävä kasvu. Säätiö pyrkii nostamaan jo ammattimaisesti toimivia tekijöitä uudelle tasolle sekä vahvistamaan musiikkialan monimuotoisuutta ja kansainvälistymistä. 

Säätiön tuet on tarkoitettu tukemaan näitä tavoitteita laaja-alaisesti. Toiminnan toteutusmuodolle tai laadulle ei ole asetettu erityisiä rajoitteita, joten tukea voi saada monenlaisiin hankkeisiin, jotka edistävät uuden sisällön syntymistä, taiteellista uraa tai musiikin esille pääsyä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Tuki on suunnattu uransa vakiinnuttaneille, ammattimaisesti ja pitkäjänteisesti toimiville musiikin tekijöille.

Tänä vuonna perustetulla Teoston kulttuurisäätiöllä ei ole vielä omia hakukanavia tai käsittelyprosesseja. Sen vuoksi ensimmäisellä hakukierroksella käytetään Music Finlandin, Musiikintekijöiden rahaston sekä  Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston hakujärjestelmiä. Tukihakemukset osoitetaan näille tahoille ja hakemukset käsitellään rahastojen vertaisarviointiin perustuvissa toimikunnissa sekä Music Finlandin asiantuntijatoimikunnassa. Kaikkiaan Teoston kulttuurisäätiö jakaa noin 70 apurahaa.

Tarkempaa tietoa Teoston kulttuurisäätiön ensimmäisestä tukihausta

  • Tukihakemukset osoitetaan joko Suomen Musiikintekijöiden rahaston, Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston (Klaavi.fi -sivuston kautta) tai Music Finlandin toimikuntien käsiteltäväksi.
  • Henkilökohtaisten tukien hakuaika on 4.11.–25.11.2024 klo 23.59. Music Finlandille osoitetun teos- ja tekijäviennin osalta hakuaika päättyy 30.11.2024 klo 23.59.
  • Tukea voivat hakea suomalaiset ja Suomessa vakituisesti toimivat säveltäjät, sanoittajat tai sovittajat. Music Finlandin teos- ja tekijäviennin tukea voivat hakea myös alan yritykset. 
  • Tukisumma on 6000 euroa / hakija. Yksi hakija voi saada vain yhden apurahan. Henkilökohtaiset tuet ovat verottomia apurahoja taiteen harjoittamista varten (Tuloverolain 82 § ehtojen täyttyessä).
  • Tuen kriteereinä on hakijan aiempi, ammattimainen toiminta ja kokemus. Hakemuksessa tulee käydä ilmi hakijan tavoite sekä selvitys siitä, millä tavoin apuraha edistää hakijan taiteellisia tavoitteita, musiikkiuraa tai kansainvälistä läpimurtoa.
  • Tuen kohdentuminen: Musiikintekijöiden rahaston käsittelemät tuet kohdennetaan ensisijaisesti kevyen musiikin tekijöille, Sibelius-rahaston käsittelemät tuet taidemusiikin säveltäjille ja Music Finlandin käsittelemät tuet kansainvälistymistä edistävään toimintaan. 
  • Tukihakemukset käsitellään em. rahastojen vertaisarviointiin perustuvissa toimikunnissa sekä Music Finlandin asiantuntijatoimikunnassa. 
  • Päätökset tuista tekee Teoston kulttuurisäätiön hallitus. Tuista päätetään vuoden loppuun mennessä ja kaikille hakijoille ilmoitetaan henkilökohtaisesti hakemuksessa annettuun sähköpostiin. 

Hakijoille järjestetään erillinen hakuinfo maanantaina 11.11.2024 klo 18-19 etänä Teamsin kautta. 
Liity tästä: https://bit.ly/teosto-saatio-hakuinfo
Keskustelu käydään suomeksi. Tilaisuuden hakuinfo-osio tallennetaan.

Hakemuksen jättäminen ja tarkemmat tiedot

11.11.2024 järjestetyn Teoston kulttuurisäätiön hakuinfon tallenne

Lisätietoja:

  • Musiikintekijöiden rahaston esittelijä Riitta Huttunen: rahasto@musiikintekijat.fi, 050 355 1036. Tiedustelut ensisijaisesti iltaisin klo 16-20 välisenä aikana.
  • Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston osalta asianhoitaja Vappu Verronen: vappu.verronen@composers.fi, 040 500 5905. Puhelinajat: ma 18.11. ja pe 22.11. 2024. Molempina päivinä klo 12-14.
  • Music Finland toiminnanjohtaja Mikko Manninen, mikko.manninen@musicfinland.fi

Kysymyksiä ja vastauksia kulttuurisäätiön hausta:

Tuet on tarkoitettu jo ammattimaisesti toimiville hakijoille, joita halutaan tukea nousemisessa uudelle tasolle. Tukea voivat hakea suomalaiset ja Suomessa vakituisesti toimivat säveltäjät, sanoittajat tai sovittajat. Music Finlandin teos- ja tekijäviennin tukea voivat hakea myös alan yritykset. Kuolinpesät eivät voi hakea tukea. 

Ei tarvitse. Toki  tekijänoikeusjärjestön asiakkuus on yksi merkki ammattimaisesta toiminnasta mutta hakija voi hyvin olla esimerkiksi jonkin ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön asiakas.

Kulttuurisäätiön tukihaussa tarkastellaan hakijan ammattimaisuutta sekä uskottavaa suunnitelmaa siitä, kuinka apuraha auttaa hakijaa nousemaan uudelle tasolle. Uskomme että uskottava suunnitelma edellyttää riittävän pitkäjänteistä työskentelyä tavoitteen eteen, eikä 6000 euron summan täyttymisessä pitäisi tällöin olla ongelmia.

Teoston kulttuurisäätiö ei ole ensimmäisen toimintavuotensa aikana vielä saanut rakennettua omia viestintä- ja hakukanavia. Rahoitushaut haluttiin kuitenkin käynnistää mahdollisimman pian ja tämä oli mahdollista lainaamalla olemassaolevien toimijoiden hakukanavia. Siksi haussa hyödynnetään Suomen Musiikintekijöiden rahaston, Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahaston sekä Music Finlandin hakukanavia. Haku on kuitenkin täysin erillinen näiden toimijoiden normaalista hakumenettelystä.

Musiikintekijöiden rahaston käsittelemät tuet kohdennetaan ensisijaisesti kevyen musiikin tekijöille ja Sibelius-rahaston käsittelemät tuet taidemusiikin säveltäjille. Music Finlandin tuet on tarkoitettu kansainvälistymiseen. Tukihakemus kannattaa kohdentaa näiden rajausten puitteissa.

 

Kevyeksi musiikiksi lasketaan useimmiten kaikki rytmimusiikki, kuten jazz, lastenmusiikki, etno, elektroninen musiikki jne. Myös elokuvamusiikki lasketaan pääsääntöisesti kevyen musiiki alueelle. Kevyen musiikin ja taidemusiikin ero ei ole täysin selväpiirteinen, sillä monet musiikkilajit lainaavat elementtejä molemmista. Pyydämme kohdentamaan hakemuksen joko Musiikintekijöiden rahastolle tai Sibelius-rahastolle sen mukaan, kumman alueelle tehtävä musiikki pääasiallisesti kuuluu.

Henkilökohtaiset apurahahakemukset pyydetään osoittamaan Klaavissa joko Musiikintekijöiden rahastolle tai Sibelius-rahastolle. Sama henkilö voi hakea myös Music Finlandin käsittelemää tukea kansainvälistymistä edistävään toimintaan. Yksittäinen hakija voi kuitenkin saada vain yhden apurahan.

Jos olet jo pitkällä oleva ammattilainen ja opinnot edistävät taiteellista toimintaasi, ei ole estettä tukea myös opintoja tai opiskelijaa.

Tukea ei myönnetä hakijan omiin konsertteihin tai kiertueisiin esiintyjänä / artistina / muusikkona. Siten tukea ei voi saada myöskään showcase-esiintymisiin. Tukea voidaan kuitenkin myöntää tilanteissa, joissa tekijä palkkaa toisen tahon esittämään teoksia esim. vientitapahtuma, kamariooppera, konsertti jossa esitellään kyseisen tekijän tuotantoa.

Ei, tukea voidaan myöntää olemassaolevien teosten esiintuomiseen, myös esim. viestintään ja markkinointiin, jos hakija voi osoittaa, miten toimenpiteet edistävät hakijaa ja hänen uraansa eteenpäin / uudelle tasolle. 

 

Music Finlandin kautta jaettava vientituki edellyttää merkittäviä kansainvälisiä pyrkimyksiä ja myös henkilökohtaisissa apurahoissa voi hakea omaan kansainvälistymiseen liittyvää apurahaa. 

Henkilökohtaisia apurahoja voi yhtä hyvin saada suomenkielisen musiikin kirjoittamiseen tai muuhun toimintaan, joka tähtää toimintaan Suomessa. 

Vientitoiminnan osalta suuri volyymi ei ole ainoa kriteeri, vaan kannatamme monimuotoisuutta ja asiaa tarkastellaan kunkin toiminnan oman nichen viitekehyksessä. 

Kyllä voi. 

Apurahasta on rajattu ulkopuolelle äänitteiden tuotanto. Apurahaa voi kuitenkin hakea ulkopuolisiin kustannuksiin silloin, kun se tukee uusien teosten luomistyötä eli kokonaan esimerkiksi studiotyöskentelyä ei ole kokonaan rajattu tuen ulkopuolelle. 

 

Apuraha on henkilökohtainen ja sillä on yksi hakija, mutta kuluihin voit sisällyttää palkkioita muille henkilöille. 

Kysymme hakulomakkeessa mahdollista työryhmää (esimerkiksi saman bändin jäseniä tai projektin osallistujia), mutta käsittelemme jokaisen hakemuksen erikseen.

Mikäli sinulle on myönnetty työskentelyapuraha vuodelle 2025, et voi hakea samalle ajankohdalle toista työskentelyapurahaa. Voit kuitenkin hakea kohdeapurahaa taiteellisen työn kuluihin, esimerkiksi hankintoihin tai projektiin. 

Vaikka vertaisarviointi tehdään Musiikintekijöiden rahastossa ja Suomen Säveltäjäin Sibelius-rahastossa, niiden myöntämät muut tuet eivät aiheuta ns. karanteenia tässä haussa.

Kun saat ilmoituksen sinulle myönnetystä apurahasta, saat myös ohjeet sen nostamiseen. Apuraha tulee käyttää vuoden 2025 aikana mutta sen voi hyvin käyttää esimerkiksi vasta loppuvuodesta. Sitä ei kuitenkaan voi siirtää vuodelle 2026.

Jaa somessa