Siirry sisältöön

Musiikin tekijät tapasivat eurooppalaisia päättäjiä Brysselissä – agendalla tekoälyn ja striimausalustojen sääntely

28.01.2025

Teosto osallistui yhdessä muiden eurooppalaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa laajaan Meet the Authors -tapahtumaan Brysselissä keskiviikkona 29. tammikuuta. Tilaisuudessa käytiin keskustelua luovaa alaa koskettavista kysymyksistä europarlamentaarikkojen ja komission kanssa. Tapahtuman pääpuhujana oli digisääntelystä vastaava Suomen komissaari Henna Virkkunen.

Meet the Authors -tapahtuman järjesti tekijänoikeusjärjestöjen eurooppalainen kattojärjestö GESAC, johon kuuluu 32 suurinta tekijänoikeusjärjestöä Euroopan alueella. Järjestö edustaa yli miljoonaa luovan työn tekijää ja oikeudenomistajaa.

Meet the Authors -tapahtuma toi kaikkiaan yli 30 säveltäjää, sanoittajaa ja musiikin esittäjää keskusteluun Euroopan komission ja parlamentin päättäjien kanssa. Aiheena oli kolme luovan alan keskeistä kysymystä: tekoälyn tuottama sisältö, striimausalustojen valta sekä tekijöille epäedulliset buy out -sopimuskäytännöt.

Parlamenttirakennuksessa järjestetyssä tapahtumassa tekijät ja heitä edustavat järjestöt vaativat tekoälylle parempaa sääntelyä, joilla tekoälyalustoja velvoitettaisiin parempaan läpinäkyvyyteen, tekijänoikeuksien kunnioittamiseen ja suojattujen teosten lisensointiin. Luovan alan yhteinen rintama painotti, että tekijöille on taattava asianmukainen korvaus, kun heidän teoksiaan hyödynnetään alustoilla.

”On varmistettava, että kaikki osapuolet arvoketjussa hyötyvät”

Teoston toimitusjohtaja Risto Salmisen mukaan luova ala on tekoälyn suhteen vedenjakajalla.

”Maailman suurimmat teknologiayhtiöt kehittävät generatiivista tekoälyä, jonka kouluttamiseen käytettyihin sisältöihin ei ole pyydetty käyttölupia eikä maksettu tekijöille korvauksia. Eurooppalaisessa lainsäädännössä on varmistettava, että tekoälytoimijoilla on selkeä velvoite hankkia käyttöluvat oikeudenhaltijoilta. Vain näin voimme huolehtia eurooppalaisen luovan alan ja kulttuurin kilpailukyvystä tulevaisuudessakin.”

”Digitaalisten palveluiden tulee olla alusta luovan työn levittämiselle, eikä tämän työn korvauksetonta hyväksikäyttöä. Käytöstä tulee maksaa sille, jonka työtä alustalla hyödynnetään tai välitetään”, sanoo tapahtumassa mukana oleva säveltäjä ja Suomen Säveltäjien puheenjohtaja Osmo Tapio Räihälä.

Musiikintekijä Wilma Virintie alleviivasi, että tekijät eivät voi taistella tuulimyllyjä vastaan yksin. ”Me emme voi lakkoilla joten sääntely on käytännössä ainoa reilu tapa muuttaa alan bisnesmallia sellaiseksi että se hyödyttää kaikkia. Jokaisen yrityksen tulisi ymmärtää luovan työn arvo koska myös tämän päivän tiedostavat kuluttajat haluavat reiluutta alalle.”

Tapahtuman pääpuhuja, digitaalisten sisämarkkinoiden ja tekoälyn sääntelystä vastaava komissaari Henna Virkkunen korosti puheessaan musiikin tekijöiden aseman turvaamista myös tulevaisuudessa.

”Meidän on varmistettava, että kaikki musiikkialan arvoketjussa hyötyvät uusista teknologioista ja kehityksestä – myös säveltäjät, sanoittajat ja muut musiikintekijät. Komissio tulee jatkamaan keskustelua kaikkien markkinatoimijoiden kanssa varmistaakseen, että musiikin streamausmarkkinoiden kasvu tapahtuu oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla.”

Parlamentti ja tekijät odottavat komissiolta määrätietoisia toimia

Meet the Authors -tapahtuma toteutettiin yhteistyössä Euroopan parlamentin jäsenten Laurence Farrengin (FR), Marcos Ros Semperen (ES) ja Bogdan Zdrojewskin (PL) kanssa. Farreng painotti puheenvuorossaan, että kulttuuri yhdistää Eurooppaa ja sen tekijät olisi huomioitava sääntelyssä erityisesti.

”Euroopan parlamentti odottaa, että komissio toteuttaa tekoälyasetuksen asianmukaisesti sekä valmistelee erityistä lainsäädäntöä esimerkiksi musiikin striimausalustoihin liittyen. Nämä ovat elintärkeitä kysymyksiä luovan työn tekijöille, ja parlamentti on jo useissa päätöslauselmissa esittänyt niitä koskevia vaatimuksia.”

GESACin puheenjohtaja David El Sayeghin mukaan tekijänoikeusjärjestöjen tehtävä on suojattava luovan työn tekijöitä ja teoksia nopeasti kehittyvässä teknologisessa ympäristössä.

”Keskeistä on tekoälyn lisensointi tekijänoikeusjärjestöjen kautta. Se helpottaisi teosten käyttöä, loisi oikeudellista varmuutta, tuottaisi asianmukaiset korvaukset ja säilyttäisi samalla kulttuurisen monimuotoisuuden.”

GESAC:n pääsihteeri Adriana Moscoso del Pradon mukaan tekijät tukevat laajalla rintamalla yhteisiä tavoitteita.

”Eurooppalaiset luovan työn tekijät seuraavat tarkasti EU:n päätöksentekoa koska se ratkaisee heidän ammatillisen tulevaisuutensa. Tekijänoikeusjärjestöillä tulee heidän edustajinaan olla keskeinen rooli Euroopan tulevassa tekijänoikeus- ja innovaatiopolitiikassa.”

Lue lisää tekoälyn ja striimausalustojen sääntelystä GESACin sivuilta

Lue lisää tekoälyn vaikutuksista Teoston sivuilta

Jaa somessa