Teostoon liittyneiden musiikintekijöiden määrä kaksinkertaistui 2000-luvun aikana
Teoston 85-vuotisen historian aikana asiakkaaksi liittyneiden musiikintekijöiden määrä on kasvanut ensimmäisen vuoden 60 säveltäjästä ja kustantajasta tämän päivän 27 000 säveltäjään, sanoittajaan, sovittajaan ja musiikinkustantajaan.
Teosto on nähty hyödylliseksi yhteistyökumppaniksi ja Teoston tarjoamia palveluita esitysoikeuksien myynnissä, korvausten keräämisessä ja etujen valvonnassa on arvostettu.
Yksi Teoston tuoreista asiakkaista on säveltäjänä ja sanoittajana Teostoon liittynyt Uuden musiikin kilpailun voittaja Krista Siegfrids.
”Odotan Teostolta yhteistyötä tekijänoikeuksien valvonnassa ja korvausten keräämisessä. On mahtavaa, että voin luottaa Teoston ammattitaitoon ja ettei minun ja tiimini tarvitse kantaa huolta näistä. Voin siis keskittyä musiikin tekemiseen ja esittämiseen luottavaisin mielin”, Siegfrids toteaa.
Teostoon liittyneiden musiikintekijöiden määrä on pelkästään 2000-luvun aikana kaksinkertaistunut. Musiikintekijöitä ja -kustantajia on liittynyt Teoston asiakkaiksi tasaiseen tahtiin koko vuosikymmenen ajan noin 800 hengen vuosivauhtia. Huippuvuotena 2010 uusia asiakkaita Teostoon liittyi peräti 4 400 ilmaisen liittymiskampanjan ansiosta.
Naisten osuus kasvamassa
Teoston asiakaskunta on ollut koko historian ajan miesvoittoista, ja vielä nytkin naisten osuus asiakasmäärästä on vain 18 prosenttia. Naisten osuus kasvaa silti koko ajan ja esimerkiksi vuonna 2012 liittyneistä uusista asiakkaista jo 33 prosenttia oli naisia.
Sanoittaminen on naisten vahvaa aluetta ja Teoston vajaan kahden tuhannen sanoittaja-asiakkaan joukosta hieman yli puolet eli 1 008 on naisia.
Teoston musiikintekijäasiakkaiden keski-ikä oli viime vuoden lopussa 44 vuotta ja vuonna 2012 liittyneiden uusien asiakkaiden keski-ikä 33 vuotta. Vaikka Teostoon on vuosien mittaan liittynyt alle 10-vuotiaitakin musiikintekijöitä, tavallisempaa on, että uran käynnistymisen jälkeen katsotaan ja odotetaan hieman ennen kuin liitytään Teostoon.
Musiikintekijät ovat keskittyneet voimakkaasti pääkaupunkiseudulle ja suuriin yliopistokaupunkeihin. Reilu kolmannes musiikintekijöistä asuu pääkaupunkiseudulla.
Myös Teostoon ilmoitettujen uusien sävellysten ja sanoitusten määrät ovat lisääntyneet 2000-luvun aikana. Vuonna 2000 Teoston teosrekisteriin ilmoitettiin uusia teoksia noin 21 000 ja viime vuonna jo 29 000.
Tilityksiä teostensa esityksistä tai tallentamisesta sai vuonna 2000 noin 7 000 Teoston kotimaista asiakasta ja vuonna 2012 yli 10 000 asiakasta.
”Teoston asiakasmäärän ja teosmäärien kasvu yhdistyksen historian aikana osoittaa suomalaisten luovaa potentiaalia ja vahvaa kiinnostusta musiikin tekemistä ja Teoston asiakkuutta kohtaan”, Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä toteaa.
”Nyt Teoston 85-vuotisjuhlavuotenakin jatkamme työtämme suomalaisen musiikin elinvoimaisuuden ja monimuotoisuuden hyväksi.”