Päivän positiivinen uutinen
Positiivisia uutisia on saanut viime aikoina hakea kissojen ja koirien kanssa: pörssisaleissa ympäri maailman lauletaan mollissa, kun maa toisensa jälkeen ilmoittaa, että lompakko on tyhjä ja lainat maksamatta. Työttömyysluvut takaavat sen, että sama laulu on valitettavan usein totta myös yksilön kohdalla.
Mistä siis se päivän positiivinen uutinen? Musiikista ja kulttuurista.
Palataan hetkeksi vuoteen 2008, joka oli usealla mittarilla mitattuna varsin surkea vuosi: talous hyytyi, pankit rytisivät ja edelleen päällä oleva talouden matalapaine vasta keräsi voimaa. Samaan aikaan luovien ja kulttuurialojen kauppa kasvoi kohisten. Siinä missä maailmankauppa supistui 12 prosenttia vuosina 2008–2009, kulttuurialojen kauppa kasvoi 11 prosenttia.
Sama trendi jatkuu. Tälläkin hetkellä suuri osa toimialoista kamppailee miinusmerkkisen kasvun kanssa, mutta esimerkiksi Suomen musiikkiala kasvaa tasaisesti.
Kulttuuri ja luovat alat myös työllistävät. Suomi itse asiassa työllistää EU-maista Ruotsin ja Tanskan jälkeen suurimman osan työvoimasta luoville aloille. Kaikkiaan luovat alat antavat työtä yli 100 000 suomalaiselle ja EU-tasolla ala työllistää 9,4 miljoonaa kanssaeurooppalaista.
Tätä hyvää kehitystä ei ole varaa pysäyttää, vaan päinvastoin; tulevat eurovaalit antavat hyvän tilaisuuden pitää esillä työn, talouden ja kulttuurin kysymyksiä.
Tästä syystä Teosto – joka edustaa 28 000 musiikintekijää – peräänkuuluttaa Euroopalle luovan alan toimintaohjelmaa vuosille 2014-2019. Panostukset luovaan talouteen synnyttävät uutta kasvua ja työpaikkoja, ja suotuisten olosuhteiden luomisen Euroopan kulttuurialan ja luovien alojen tukemiseksi on oltava yksi EU-parlamentin ja komission päätavoitteista.
Eikä tässä vielä kaikki. Kun huonoja uutisia soljuu tasaisena virtana, niillä on taipumus ruokkia suomalaisten kansantautia masennusta. Mistä apu? Musiikista. Jyväskylän yliopiston tutkimuksen mukaan musiikkiterapia on tehokasta masennuksen hoidossa. Kansainvälistäkin huomiota herättäneen tutkimuksen mukaan musiikilla ei ollut ainoastaan tervehdyttäviä vaikutuksia, vaan musiikilliset kokemukset koettiin myös ainutlaatuisella tavalla voimaannuttavina. Eikä tästä vakuuttuakseen tarvitse edes turvautua tutkimuksiin, riittää kun laittaa pitkän päivän päätteeksi musiikin soimaan.
Masennus on siis taltutettu ja töitä saatu. Mutta miten jaksaa työelämässä, kun eläkeikä juoksee kohti seitsemänkympin rajapyykkiä? Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan kulttuurin harrastamisen terveyttä edistävä vaikutus vertautuu liikuntaan: verenpaine alenee, stressi helpottaa ja työkyky pysyy yllä. Kuorolaulun on puolestaan osoitettu lisäävän sosiaalista pääomaa, joka taas pidentää ikää.
Summaten siis: kulttuuri ja luovat alat = kasvua, hyvinvointia ja kulttuuria. Ei huonompi juttu ollenkaan.
—
Kirjoitus on julkaistu 12.5. Demokraatti-lehdessä.