Adressi: tekijänoikeuskorvaukset eivät saa leikata taitelijoiden työttömyyskorvausta
Koronan aiheuttamat kokoontumisrajoitukset veivät työn monelta musiikkialan ammattilaiselta, kun keikat, konsertit ja muut musiikkialan työtilaisuudet on peruttu. Työtön taiteilija on kuitenkin muita työttömiä heikommassa asemassa, sillä hän ei välttämättä saa lainkaan työttömyyskorvausta. Syynä on tekijänoikeuskorvauksien virheellinen yhteensovitus työttömyyskorvausten kanssa.
Teosto on yhdessä Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhdyn kanssa tehnyt addressin siitä, että tekijänoikeuskorvauksia ei tulisi huomioida työttömyysetuuden sovittelussa. Näin tämä rakenteellinen ongelma saataisiin purettua mahdollisimman pian. Ongelma korostuu entisestään koronatilanteessa, joka on iskenyt musiikin tekijöihin erityisen rankasti. Heidän ei ole mahdollista hyötyä edes valtion tukitoimista, jossa aiempaa useammilla yksinyrittäjillä olisi mahdollisuus saada työttömyyskorvausta.
>> Auta luovan työn tekijöitä ja yrittäjiä ja allekirjoita addressi nyt.
Perustelu:
Tekijänoikeuskorvauksia ei voida pitää työttömyyskorvaukseen vaikuttavana tulona. Ne ovat viiveellä saatua käyttökorvausta, jotka maksetaan vasta vuosien tai kuukausien kuluttua työn tekemisestä ja teosten esittämisestä. Tekijänoikeustulot eivät myöskään kerrytä etuuksia ja erilaisia päivärahoja, kuten ansiotulot.
Ei ole oikein, että korvaus vuosia sitten tehdystä työstä leikkaa työttömän musiikin tekijän työttömyyskorvausta. Työttömyyskorvausta saa täysimääräisenä, vaikka saisi pääomatuloja, osinko- tai vuokratuloja. Tekijänoikeudet ovat henkistä pääomaa ja niistä saatavia tuloja on kohdeltava samalla tavoin.
>> Lue lisää Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty ry:n sivulta.
Luovan työn tekijät ja yrittäjät – Lyhty on kotimainen yhteistyöverkosto, jonka tehtävänä on edistää luovan alan toimintaedellytyksiä vaikuttamalla lainsäädäntöön, tekemällä positiivista tekijänoikeusviestintää sekä toimimalla luovan alan keskustelufoorumina ja tiedonjakajana. Teosto on Lyhty ry:n jäsen.