Hanna Möttönen ja Sara Kiviluoma syventyivät Teoston harjoittelussa musiikkialaan
Keväällä 2024 Teostoon saapui lisävahvistukseksi kaksi korkeakouluharjoittelijaa. Oikeustieteiden opiskelija Sara Kiviluoma suoritti harjoittelunsa asiakaspalvelun tehtävissä touko-kesäkuussa ja monialaiseksi kieliasiantuntijaksi opiskeleva Hanna Möttönen viestinnän tehtävissä huhti-kesäkuussa.
26-vuotias Sara Kiviluoma opiskelee Helsingin yliopistossa oikeustieteitä viidettä vuotta. Teoston harjoittelussa hänen työtehtävänsä painottuivat erityisesti kuolinpesien käsittelyyn ja asiakasneuvontaan. Tekijänoikeus on voimassa vielä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen, joten kun musiikin tekijä menehtyy, tekijänoikeudet periytyvät hänen perillisilleen. Tällöin perillisistä tulee Teoston asiakkaita.
Sara kuvailee pääosin itsenäistä työtään ”salapoliisityöksi”. Hänen tehtävänään oli tarkistaa kuolinpesiin liittyviä dokumentteja ja varmistaa, että tekijänoikeuskorvaukset ohjautuvat oikeille tahoille. Työn itsenäisyydestä huolimatta Sara on saanut tarpeen mukaan tukea tiiminsä jäseniltä, sillä asiakkaiden vaihtelevat tilanteet tuovat usein eteen uutta kysyttävää.
“Tekijänoikeudet ovat myös voineet periytyä useammassa sukupolvessa, mikä voi joskus vaatia ikään kuin sukupuun piirtämistä.”
Hanna Möttösen harjoittelun pääprojektina oli kehittää ja rakentaa Teoston verkkosivujen englannin- ja ruotsinkielisiä sisältöjä. Lisäksi hän pääsi vahvistamaan tekstintuottamisen taitojaan muun muassa Teosto Talks: Miltä näyttää striimauksen tulevaisuus? -artikkelin sekä someviestinnän parissa. Hän avusti viestintäpäällikköä myös Teosto-palkinnon voittajajulkistustilaisuuden järjestämisessä. 28-vuotias Hanna valmistuu tulevana kesänä Jyväskylän yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi.
”Sain verkkosivuprojektin ja Teoston tapahtumien kautta hyvin nopeasti käsityksen siitä, kuinka moniulotteinen musiikkibisnes onkaan, ja kuinka laajalla skaalalla Teosto työskentelee musiikin tekijöiden tulevaisuuden eteen. Verkkosivujen kieliversioihin panostaminen on mielestäni oleellinen osa tekijöiden erilaisten taustojen ja tarpeiden huomioimista.”
Tie Teostoon
Hannan ja Saran tie Teostoon oli hyvin samankaltainen: kesätyöpaikkojen selailun lomassa Teoston ilmoitus pisti välittömästi silmään. Molempien kohdalla rakkaus musiikkiin vauhditti intoa hakea juuri Teostoon.
“Musiikki on sydäntäni lähellä, ja tykkään ostaa musiikkia fyysisinä kopioina osoittaakseni tukeni musiikin tekijöille”, Sara kertoo.
Myös Hannan elämässä musiikilla on korvaamaton rooli.
“Ajatusten pukeminen sanoiksi ja lauluiksi tuntuu luontevalta tavalta käsitellä ihmisyyttä ja ympäröivää maailmaa.”
Tulevaisuuslähtöinen ympäristö saa kiitosta
Saran mukaan yksi harjoittelun suurimpia anteja on ollut huomata, kuinka selkeästi Teostossa varaudutaan tulevaan ja käydään aktiivista keskustelua – etenkin tekoälyn saralla. Ennen harjoitteluaan Sara toimi tutkimusavustajana Helsingin yliopiston tekoälyyn, yhteiskuntaan ja oikeuteen painottuvassa Legal Tech Lab -tutkimusyksikössä, joten hän odotti erityisesti pääsevänsä näkemään, kuinka tekoäly vaikuttaa luovan alan toimintaan.
Hannan mielestä tärkein Teostosta mukaan tarttunut ajatus on se, ettei musiikkia ja musiikin tekijöitä voida pitää itsestäänselvyytenä.
”Spotifystä biisiä kuunnellessa saattaa unohtaa, kuinka monen ihmisen kädenjälki biisissä yleensä kuuluu, ja kuinka valtava koneisto pyörii sen taustalla, että panoksensa antaneet saisivat luovasta työstään korvauksen.”
Sara ja Hanna jakavat tunteen siitä, että Teostolla on ollut tulevaisuuteen katsova tekemisen meininki. Teosto on näyttäytynyt harjoittelijoille lämpimänä ja vastaanottavaisena työyhteisönä, jossa tukea on aina saanut sitä tarvitessaan.
“Tulevaan varautuminen näkyy myös siinä, että Teosto avaa nuorille ovia musiikkialalle esimerkiksi harjoitteluiden kautta”, Sara toteaa.
Töissä Teostolla
Tutustu muihin Teostolaisiin ja katso avoimet työpaikkamme. Jos meillä ei ole juuri nyt mitään auki, voit aina lähettää meille myös avoimen työhakemuksen.
Teksti: Hanna Möttönen
Kuva: Johanna Laitinen