Kansainväliset järjestöt vaativat eduskuntaa perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkauksen
Audiovisuaalisen taiteen, musiikin, kirjallisuuden ja kuvataiteiden eurooppalaiset ja kansainväliset tekijänoikeusjärjestöt AEPO-ARTIS, BIEM, CISAC, EVA, IFRRO, GESAC ja SAA vaativat yhdessä eduskuntaa perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen puolittamisen.
Järjestöt ilmaisevat vakavan huolensa suomalaisten luovan alan tekijöiden lisäksi myös kaikkien niiden eurooppalaisten ja kansainvälisten tekijöiden ja esiintyjien puolesta, joita suomalaiset jäsenorganisaatiot edustavat Suomessa.
Tutkimus osoittaa, että yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkaus on kohtuuton
Kansainväliset järjestöt painottavat kansanedustajille lähetetyssä vetoomuksessaan, että hallituksen päätös puolittaa valtion budjetista maksettava hyvitys 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon on perusteeton. Vetoomus nostaa esiin äskettäin tehdyn tutkimuksen, joka osoittaa, että yksityisestä kopioinnista aiheutuvat tosiasialliset vahingot ovat Suomessa 46 miljoonaa euroa vuodessa[1]. Tämä korostaa entisestään, kuinka kohtuuton ja suhteeton Suomen hallituksen päätös on, joten se tulisi perua.
Leikkauksen seuraukset luovalle alalle olisivat katastrofaaliset
Lisäksi vetoomus painottaa, että hyvitys on merkittävä tulonlähde luovan työn tekijöille Euroopan unionissa – ja myös muualla maailmassa. Riittämätön rahoitus voikin aiheuttaa suurta vahinkoa Suomen nykyiselle kulttuuriekosysteemille, joka tuottaa uutta taidetta sekä uusia festivaaleja, tapahtumia ja konsertteja.
- Merkittävä leikkaus vahingoittaisi taiteilijoita ja Suomen kulttuurialaa kahdella tavalla: Ensinnäkin luovien alojen tekijöille maksettavan hyvityskorvauksen määrä romahtaisi puoleen.
- pääasiassa yksityisen kopioinnin hyvityksellä rahoitettavat kulttuurin edistämiskeskukset, kuten Musiikin edistämissäätiö (MES), Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus (AVEK) ja Visuaalisen taiteen edistämiskeskus (VISEK), joutuisivat merkittävästi karsimaan tukeaan tapahtumille ja uusien töiden tuotannolle. Jos keskusten määrärahat vähenevät, niillä ei ole enää samoja mahdollisuuksia tukea ja ylläpitää moninaista ja eläväistä suomalaista kulttuuria entiseen tapaan.
- Vetoomus nostaa esiin, että kulttuuri vaikuttaa talouteen erittäin merkittävästi niin kansallisella kuin alueellisella tasolla. Pelkästään MESin ja AVEKin tuilla rahoitetaan tapahtumia yli 200 kunnan alueella ja rahoitetaan noin 140 elokuvaa ja mediataideteosta vuosittain. Kansainväliset järjestöt ilmaisevat hämmästyksensä siitä, että Suomen hallitus haluaa tällä tavoin vaikeuttaa luovien alojen kasvua
Hyvitys perustuu lakiin ja direktiiviin
Järjestöjen mukaan leikkauspäätös paitsi vaarantaa tekijöiden ja kulttuurialan tärkeän tulonlähteen, myös tarkoittaa, että Suomi mahdollisesti rikkoo EU:n lainsäädäntöä. Vetoomuksessa muistutetaan, että yksityisen kopioinnin hyvitys on direktiiviin 2001/29/EY (tietoyhteiskuntadirektiivi) ja Suomen tekijänoikeuslakiin perustuva kompensaatio kopioinnista aiheutuvasta tulonmenetyksestä. Näin ollen Suomella on velvollisuus järjestää ja turvata oikeudenmukainen hyvitys luovan alan tekijöille[2].
Järjestöt kiittävät hallitusta siitä, että se on nimennyt selvityshenkilön arvioimaan yksityisen kopioinnin hyvityksen tilaa ja tulevaisuuden malleja. Kuitenkin korostetaan, että myös siirtymäkaudella on huolehdittava riittävästä, vähintään 11 miljoonan euron korvauksesta ennen kuin mahdollinen uusi järjestelmä otetaan käyttöön.
Vetoomus rahoituksen säilyttämisen ja uudistamisen puolesta
Järjestöt painottavat, että av- ja musiikkialan tekijöiden, esiintyjien ja tuottajien kesken jaettavaa 5,5 miljoonan euron summaa ei voida millään muotoa katsoa asianmukaiseksi, riittäväksi tai oikeudenmukaiseksi hyvitykseksi yksityisestä kopioinnista. Siksi ne kehottavat eduskuntaa harkitsemaan uudelleen tuhoisaa päätöstä puolittaa yksityisen kopioinnin hyvitys ja
- varmistamaan, että yksityisen kopioinnin hyvitys säilyy vähintään 11 miljoonassa eurossa siirtymäkaudella eli ennen kuin selvityshenkilö saa työnsä valmiiksi ja uusi järjestelmä on todettu toimivaksi ja vakiinnutettu käyttöön. Hyvitysten aiemmasta tasosta ei pitäisi luopua ennen kuin selvityshenkilö on tehnyt perusteellisen analyysin ja antanut suosituksensa ja suositukset on pantu täytäntöön, sillä mikään näyttö tai oikeudellinen peruste ei tue nykymäärän puolittamista.
- päivittämään pikaisesti yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmän vastaamaan EU:n lainsäädännön ja EU-tuomioistuimen vaatimuksia ja erityisesti digiympäristössä toteutuvaa teosten kopiointia, jotta hyvityksen taso on kestävä ja asianmukainen.