Kansainväliset luovan alan järjestöt vaativat Suomea perumaan yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkauksen
Euroopan ja kansainväliset luovan alan yhteishallintojärjestöt – CISAC, EVA, IFRRO, GESAC ja SAA – ovat saaneet tiedon Suomen yksityisen kopioinnin hyvityksen leikkauksesta ja ilmaisseet suuren huolensa Suomen ja kansainvälisen luovan yhteisön puolesta.
Suomen hallituksen päätös puolittaa valtion budjetista maksettava yksityisen kopioinnin hyvitys 11 miljoonasta eurosta 5,5 miljoonaan euroon on tiedotteen mukaan vailla perusteita. Järjestöt korostavat, että päätös on tehty ilman asianmukaista vaikutusarviointia ja sillä olisi tuhoisia seurauksia suomalaisille luovan alan tekijöille ja maan koko luovalle ekosysteemille.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on sekä EU-direktiivin 2001/29/EY sekä Suomen tekijänoikeuslain mukaan pakollinen hyvitys siitä, että kansalaiset saavat vapaasti kopioida teoksia yksityiseen käyttöönsä. Kansainvälinen tiedote painottaa, että Suomen vastuulla on varmistaa tekijöille kohtuullinen korvaus.
Yksityisen kopioinnin hyvitys on merkittävä luovan työn tekijöille
Yksityisen kopioinnin hyvitys on merkittävä tulonlähde luovan työn tekijöille kaikkialla maailmassa. Suomessa kaavailtu 5,5 miljoonan euron vuotuinen summa jaettavaksi audiovisuaalisen, musiikki-, kirjallisuuden ja kuvataiteen tekijöille, esittäjille, tuottajille ja kustantajille ei ole tiedotteen mukaan missään määrin riittävä tai oikeudenmukainen korvaus yksityisestä kopioinnista.
Suomen ensi vuoden budjettiin suunniteltu leikkaus haittaisi vakavasti Suomen luovaa alaa kahdella tavalla:
- Luovien alojen tekijöiden saama korvaus vähenisi äkillisesti 50 %.
- Kulttuurin edistämiskeskukset, joita rahoitetaan osittain yksityisen kopioinnin hyvityksellä, joutuisivat leikkaamaan merkittävästi tukeaan tapahtumille ja tuotannoille ympäri Suomen (Musiikin edistämissäätiö MES, Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK ja Kuvataiteen edistämiskeskus VISEK).
Tiedote muistuttaa, että kulttuuriala on yhä toipumassa koronapandemiasta ja leikkaus heikentäisi myös luovan alan taloudellista merkitystä Suomen kansantaloudelle. Tällä hetkellä noin 140 elokuvaa ja mediataideteosta rahoitetaan vuosittain AVEKin tuella, ja MES tukee musiikkitapahtumia yli 200 kunnassa. Kansainväliset järjestöt pitävät valitettavana, että Suomen hallitus haluaa vaikeuttaa kasvua ja uusien teosten luomista luovilla aloilla.
Kansainväliset järjestöt vetoavat Suomen hallitukseen
Kansainväliset järjestöt pyytävät Suomen hallitusta harkitsemaan uudelleen päätöstään puolittaa yksityisen kopioinnin hyvitys ja:
- Varmistamaan, että yksityisen kopioinnin hyvityksen taso säilyy vähintään 11 miljoonassa eurossa, jotta tekijöiden toimeentulo ei vaarannu ja Suomi täyttää laillisen velvoitteensa oikeudenmukaisesta hyvitysjärjestelmästä.
- Päivittämään yksityisen kopioinnin hyvitysjärjestelmän vastaamaan EU-tuomioistuimen vaatimuksia ja yksityisen kopioinnin aiheuttamaa haittaa erityisesti digitaalisessa ympäristössä, jotta korvaustaso on kestävä ja oikeudenmukainen.
Lue koko tiedote tekijänoikeusjärjestöjen kansainvälisen yhteistyöjärjestö CISACin sivuilta