Mediamusiikin säveltäjille
Näin teet mediamusiikin (tilausmusiikki) teosilmoitukset
- Rekisteröi elokuvaan, ohjelmaan tai tv-sarjan jaksoihin säveltämäsi musiikki yhdellä teosilmoituksella ainoastaan silloin, jos sama tekijä/tekijät on säveltänyt sisällön kaiken musiikin ja jako-osuudet ovat samat.
- Jos esimerkiksi elokuvan jossain cuessa tai tv-sarjan jonkun jakson musiikissa on eri tekijä/tekijöitä tai jako-osuuksia kuin muissa, tee siitä oma teosilmoitus.
- Laita Tuotannon nimi –kenttään elokuvan, ohjelman tai tv-sarjan nimi
- Esimerkkejä: Final Tap -elokuva, Kolari-sarja
- Tuotannon vaihtoehtoinen -nimi kenttään voit antaa tuotannon käännösnimen, jos se on tiedossasi
- Anna musiikin tiedot klikkaamalla +Lisää cue -linkkiä.
- Kirjoita Cuen nimi -kenttään musiikkia koskevat lisätiedot
- Voit lisätä elokuvan, ohjelman tai tv-sarjan kaiken musiikin vain yhtenä cuena
- Anna cuen nimeksi tuotannon nimi ja sen jälkeen mahdollinen lisätieto (esim. Final Tap -score, Kolari kausi 1 jaksot 1-10, Valkoista valoa kaudet 1-4)
- Merkitse cuen kestoksi sisällössä olevan musiikin kokonaiskesto
- Vaihtoehtoisesti voit lisätä jokaisen cuen nimen ja keston erikseen
- Järjestelmä laskee eri cuejen kestot yhteen
- Voit lisätä elokuvan, ohjelman tai tv-sarjan kaiken musiikin vain yhtenä cuena
Pyydä cue sheet tarkistettavaksesi, jotta voit tarkistaa, että teosilmoituksessa ja cue sheetissä olevat tuotannon nimitiedot ovat yhtenevät: tuotannon esityksiä ei voi kohdistaa oikeisiin musiikkitietoihin, jos nimet poikkeavat toisistaan. Jos olet tehnyt teosilmoituksen jo ennen cue sheetin tarkistamistamista, voit tarkistaa teosilmoituksen tiedot Teoston verkkopalvelussa Omat teokset -osiossa.
Muistathan myös, että esityskorvaukset tilitetään aina cue sheetille merkityn musiikin esityskeston mukaan, ei teosilmoituksella ilmoitetun musiikin keston mukaan.
Musiikin tekijä saa korvauksia
- Synkronoinnista, kun hänen säveltämäänsä, sanoittamaansa tai sovittamaansa musiikkia liitetään liikkuvaan kuvaan
- Julkisesta esittämisestä tai yleisölle välittämisestä, kun musiikkia sisältävää elokuvaa tai ohjelmaa esitetään elokuvateatterissa, tv:ssä tai online-palvelussa
- Tallennuksesta eli kopioinnista, kun teatterilevityksessä olevaa musiikkia sisältävää elokuvaa esitetään eri elokuvateattereissa
Korvauksia maksetaan sekä olemassa olevasta musiikista (äänitemusiikki, jota liitetään elokuvaan tai ohjelmaan) että tilausmusiikista.
Tilausmusiikin tekijät sopivat työn tilaajan kanssa yleensä myös sävellyspalkkiosta. Palkkion suuruudesta tilaaja ja musiikintekijä sopivat keskenään.
Musiikin käyttöoikeuksien itsehallinnointi
Kuten NCB:n hinnastosta näkyy, musiikin säveltäjät ja kustantajat hallinnoivat lähtökohtaisesti itse suurta osaa elokuvissa ja ohjelmissa käytettävän musiikin oikeuksista, varsinkin olemassa olevan musiikin osalta.
Teoston asiakkaina olevat musiikintekijät ja kustantajat voivat irrottaa itsehallinnointiin myös NCB:n hallinnoimat synkronointioikeudet samoin kuin tallennusoikeudet (kopiokorvaukset) sekä esitysoikeudet. Oikeudet irrotetaan tekemällä Teostolle itsehallinnointi-ilmoitus. Ennen oikeuksien irrottamista kannattaa kuitenkin tutustua huolella siihen, mitkä kaikki vastuut siirtyvät itsehallinnoinnin myötä tekijälle itselleen tai hänen kustantajalleen.
Näin hallinnoit oikeuksiasi
Itsehallinnointi av-tuotannoissa
Lisätietoja teosilmoituksen ja cue sheetin käytöstä elokuva- ja ohjelmatuotannoissa
Kuka vastaa musiikkitietojen oikeellisuudesta? Kuka tiedot kerää ja mitä tapahtuu, jos tunnistetiedot eivät ole oikein kaikissa tuotannon eri vaiheissa?