Siirry sisältöön

Musiikki seurakunnan toiminnassa

HUOM! Luvan käyttötapakohtaiset erityisehdot muuttuivat 1.1.2025 alkaen. Lue lisää alta!

  • Seurakunnan tai uskonnollisen yhteisön vuosisopimus
  • Luvan kriteeri: seurakunnilla sekä uskonnollisella yhteisöllä YTJ:n päätoimialana tulee olla ”94910 Seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt”
  • Kattaa musiikin käytön seurakunnan tai uskonnollisen yhteisön itse järjestämässä toiminnassa (kerhot, piirit, leirit, lauluillat ja vastaavat).
  • Ei kata 1.1.2025 alkaen pääsymaksullisia tai esim. ohjelmamaksullisia musiikkitilaisuuksia.
  • Ei kata yhdessä muun toimijan kanssa järjestettyjä ja/tai tuotettuja tapahtumia.
  • Ei kata musiikin käyttöä netissä ja sosiaalisessa mediassa (pois lukien livestriimaus Teoston lisensoimalla alustalla).
  • Äänitemusiikin soittamiseen tarvitaan lisäksi musiikin esittäjien ja tuottajien oikeudet kattava Gramexin Musiikki seurakunnan toiminnassa -lupa, jonka myy Musiikkiluvat.fi.
  • Lisätietoa ja ohjeita seurakuntien ja uskonnollisten yhteisöjen työntekijöille alla.

Mikä muuttuu?

  • Sopimus sisältää jatkossa seurakunnan kanttorin tai seurakunnan työntekijän johtaman kuoron toiminnan, vaikka kuoro olisi organisoitu seurakunnasta poikkeavaksi, rekisteröidyksi yhdistykseksi.
  • Sopimus ei sisällä jatkossa pääsymaksullisten, ohjelmamaksullisten tai vastikkeellisten tilaisuuksien, tapahtumien tai konserttien järjestämistä. Nämä vaativat aina erillisen musiikinkäyttöluvan (Tapahtumalupa).

Milloin muutokset astuvat voimaan?

  • 1.1.2025

Miksi muutos tehdään pääsymaksullisten tapahtumien osalta?

  • Pääsymaksulliset tapahtumat ovat verrattavissa yksityisten tapahtumajärjestäjien vastaaviin tapahtumiin. Kilpailuoikeudellisista syistä emme voi kohdella saman kentän toimijoita eri hinnoittelulla.

Järjestämme vain pääsymaksuttomia tapahtumia, tilaisuuksia, mitä minun tulee tehdä?

  • Mikäli seurakunta järjestää ainoastaan ohjelmamaksuttomia tai pääsymaksuttomia tapahtumia, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
  • Pääsymaksuttomat, muutoin vastikkeettomat, seurakunnan yksin tuottamat tapahtumat kuuluvat jatkossakin seurakuntasopimukseen.

Minkä luvan tarvitsemme pääsymaksullisiin tapahtumiin?

  • Musiikkia sisältäviin pääsymaksullisiin tapahtumiin soveltuu parhaiten Teoston Tapahtumalupa, jonka hinnaston ja hintalaskurin löydät täältä https://www.teosto.fi/musiikin-kayttoluvat/hanki-lupa/tapahtumalupa/
  • HUOM! Tapahtumalupa haetaan vain kerran ja tapahtumat ilmoitetaan saman luvan alla Teoston verkkopalvelussa. Sopimus on toistaiseksi voimassa
  • Tapahtumaluvan hinta riippuu muun muassa kuulijamäärästä ja lipputuloista.
  • Hinta kannattaa huomioida ensi vuoden budjetissa.
  • Tapahtumaluvalla ilmoitetaan myös kaikki ne tapahtumat, jotka tuotetaan ja/tai järjestetään yhdessä jonkin toisen tahon kanssa.

Miten tulee toimia, jos järjestämme pääsymaksullisen tapahtuman?

  • 1.2025 alkaen seurakunnalla tulee olla Tapahtumalupa, jos ohjelmamaksullisia tai pääsymaksullisia tapahtumia järjestetään.
  • Usealla seurakunnalla on jo voimassa oleva Tapahtumalupa, jonka alla pääsymaksullisia tapahtumia voi järjestää.
  • Jos olet epävarma, voit tarkistaa oman seurakuntasi tilanteen asiakaspalvelustamme.
  • Jos seurakunnalla ei ole Tapahtumalupaa, hae se Teoston www-sivuilta: https://asiointi.teosto.fi/licenses/event-license
  • Sama lupa käy myös yhteistoiminnassa jonkin toisen tahon, esim. toisen seurakunnan, kunnan, järjestön, yrityksen kanssa järjestettäviin tapahtumiin.

Miten tapahtumia ilmoitetaan?

  • Tapahtumaluvalla järjestettyjen tapahtumien tiedot (päivämäärä, paikka, kuulijamäärä, lipputulot) ilmoitetaan tapahtumakohtaisesti Teoston verkkopalvelussa.
  • Tunnukset verkkopalveluun saat luvanhaun yhteydessä.

Hinta muodostuu, kun verkkopalvelussamme ilmoitetaan tapahtuman aika, paikka musiikin käyttötapa (live, äänite vai molemmat), esiintyjä, lipputulot ja yleisömäärä.

  • Tiedot kannattaa ilmoittaa ajoissa – saat 3 % alennuksen, kun ilmoitat laskutustiedot kahden viikon sisällä tapahtumasta.
  • Mikäli sinulla ei ole vielä Tapahtumaluvan tunnuksia tai olet unohtanut salasanan Teoston verkkopalveluun, saat ne asiakaspalvelustamme täyttämällä yhteydenottolomakkeen osoitteessa https://teosto.fi/yhteystiedot.
  • Verkkopalveluun tarvittavia tunnuksia voi pyytää usealle henkilölle.

Järjestän konsertin, jossa esitetään Mozartin Requiem. Täytyykö minun tehdä ilmoitus Teostolle?

Musiikin tekijänoikeus on voimassa 70 vuotta teoksen kaikkien tekijöiden kuolinvuoden päättymisestä. Jos Mozartin Requiem on alkuperäisessä muodossa, sen tekijänoikeussuoja on jo rauennut ja sinun ei tarvitse tehdä Teostolle tapahtuma- tai musiikkitietojen ilmoitusta.

Muistathan kuitenkin, jos teos olisi sovitettu uudelleen ja sovittajan tekijänoikeus olisi voimassa, sinun tulee hakea Tapahtumalupa teoksen esittämiseen ja ilmoittaa musiikkitiedot teoksen esittämisen jälkeen.

Mistä tiedän, tarvitsenko sovitusluvan?

Asiaa on helpompi lähestyä siten, että sovittamista ei ole:

  • soitintaminen ilman luovaa panosta
  • helpompien versioiden laatiminen eri soittimille tai kokoonpanoille
  • sävellajin tai äänialan muuttaminen
  • sovitusjäljitelmien laatiminen kuulonvaraisesti
  • vähäiset muutokset ja esittäjän tulkinnallinen panos
  • kaksinnusten tai rinnakkaisäänien lisääminen tai poistaminen
  • fraseeraus- ja sormitusmerkinnät, sointumerkkien liittäminen melodiaan
  • muiden vastaavanlaisten muutosten tekeminen.

Löydät lisätietoa sovittamisesta täältä.

Uusissa lupaehdoissa puhutaan seurakunnan kuorosta, mitä se tarkoittaa?

  • Seurakunnan omaksi kuoroksi luetaan kaikki ne kuorot, joiden johtajana toimii kanttori tai muu seurakunnan työntekijä.
  • Tämä pitää sisällä myös kuorot, joilla ei ole sama y-tunnus kuin seurakunnalla eli ns. yhdistyspohjaiset seurakuntakuorot.
  • Huomioithan, että seurakunnan kuorojen osalta kuoronjohtajan palkan maksaa seurakunta, ei kuoroyhdistys.

Lasketaanko ilmaisessa konsertissa mahdollisesti kerättävä kolehti maksuksi/vastikkeeksi jolloin pitää hankkia erillinen Tapahtumalupa?

Kolehtia ei lasketa lipputuloksi tai vapaaehtoiseksi maksuksi – kolehdin keräyskohteella ei ole merkitystä. Jos seurakunta järjestää ja/tai tuottaa maksuttoman konsertin ilman yhteistyökumppaneita, erillistä Tapahtumalupaa ei tarvita kolehdista huolimatta.

Riippuuko Tapahtumaluvan suuruus osallistujamäärästä vai esim. ohjelman ostavien määrästä?

Pääsymaksullisen tapahtuman korvaus lasketaan meille verkkopalvelussa ilmoitetuista lipputuloista, mutta samassa yhteydessä kysytään toki myös tapahtuman kuulijamäärä.

Aion järjestää hyväntekeväisyyskonsertin, tarvitsenko siihen erillisen luvan?

Vaikka konsertin tai muun tapahtuman kaikki tuotot lahjoitettaisiin hyväntekeväisyyteen, se tarvitsee musiikin tekijöiden osalta luvan. Teosto edustaa tapahtumissa oikeudenomistajiaan eli säveltäjiä, sanoittajia, sovittajia ja musiikkikustantajia, eikä voi heidän puolestaan myöntää maksuttomuutta edes hyvään tarkoitukseen esitetylle musiikille. Yksittäisissä tapahtumissa sopivin lupa on useimmiten Tapahtumalupa.

Hyväntekeväisyystapahtumassa esitettyjen kappaleiden tekijät voivat kuitenkin halutessaan lahjoittaa konsertista saamansa tekijänoikeuskorvaukset valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen. Tämän he voivat tehdä joko omalta pankkitililtään tai Teoston kautta. Teoston kautta lahjoitettaessa lahjoitussumma koskee koko kyseisen kappaleen keräämää tilitystä (lahjoitukseen ei valitettavasti voi irrottaa vain yhtä tapahtumaa). Molemmissa tapauksissa tilityksestä peritään kuitenkin verottajan edellyttämä ennakonpidätys.

Mikäli konsertissa esitetään ainoastaan musiikkia, joka ei ole Teoston hallinnoinnissa, Teosto ei laskuta konsertissa tapahtuvasta musiikinkäytöstä. Teoston hallinnointiin eivät kuulu kappaleet, joiden tekijänoikeudellinen suoja-aika on päättynyt tai joiden tekijöitä emme edusta. Konsertissa soitettujen kappaleiden tekijät ja kustantajat voivat halutessaan irrottaa kyseisen konsertin Teoston edustuksesta. Tämä tapahtuu käyttämällä Teoston asiakassopimuksen mahdollistamaa itsehallinnointia.

 

Kuka on vastuussa Tapahtumaluvasta, jos seurakunta vuokraa tilan ulkopuoliselle taholle?

Jos seurakunta vuokraa itse hallinnoiman tilan ulkopuoliselle taholle esim. konsertin tai muun musiikkitapahtuman järjestämiseen, ulkopuolinen taho on vastuussa myös Tapahtumaluvasta ja siihen liittyvistä tekijänoikeuskorvauksista.

Miksi seurakunnan lupahtoja muutettiin?

Seurakuntien musiikkitapahtumat ovat viime vuosien aikana kasvaneet ja muuttaneet muotoaan. Monet tapahtumat ovat konsertteja, joissa musiikki on keskeisin tai ainoa osa sisältöä ja joihin myydään markkinahintaisia pääsylippuja. Tapahtumien tuottamiseen ja käytännön järjestelyihin osallistuu tai niistä vastaa kokonaan seurakunnan ulkopuolinen toimija.

Myös erilaiset tapahtumien palveluita tai muita järjestelyitä koskevat yhteistyö- ja sponsorointisopimukset ovat yleistyneet. Edellä mainituista syistä johtuen on ollut aiheellista tarkentaa, mitä Musiikki seurakunnan toiminnassa -musiikinkäyttölupa kattaa ja millaiseen toimintaan tarvitaan erillinen musiikinkäyttölupa.

Kaikilla toimijoilla on samanlaiset säännöt samanlaiseen toimintaan

Konsertteja, festivaaleja ja muita pääasiallisesti musiikin ympärille rakennettuja tapahtumia järjestävät useat erilaiset toimijat. Määräävän markkina-asemansa vuoksi Teoston on kohdeltava kaikkia tapahtumajärjestäjinä markkinoilla toimivia erilaisia tahoja samalla tavalla.

Jos seurakunnat järjestävät musiikkitapahtumia yhteistyössä erillisten organisaatioiden tai yhtiöiden kanssa, tapahtumat kilpailevat samoilla markkinoilla, missä kaupalliset tapahtumajärjestäjät toimivat. Siksi Teoston on silloin sovellettava samoja musiikinkäytön ehtoja kaikkiin toimijoihin.

Musiikinkäyttösopimus kattaa vain pääsymaksuttomat ja vastikkeettomat seurakunnan kokonaan itse tuottamat ja järjestämät tapahtumat

Sopimuksen tarkoitus on mahdollistaa seurakunnan itse tuottamien ja järjestämien pääsymaksuttomien tapahtumien musiikin käyttö vaivattomasti ja kustannustehokkaasti.

Musiikin käyttö tapahtumassa ei kuulu seurakunnan sopimuksen piiriin, vaan musiikin käyttöön ja korvauksiin sovelletaan Teoston Tapahtumaluvan ehtoja ja hinnastoa silloin, kun

  1. Tapahtuma on maksullinen – siihen myydään pääsylippuja, vapaaehtoisia ohjelmamaksuja tai on muutoin vastikkeellinen.
  2. Seurakunta tuottaa ja/tai järjestää konsertin tai musiikkia sisältävän tapahtuman yhteistyössä ulkopuolisen tahon kanssa. Ulkopuolisia tahoja ovat esimerkiksi
    1. seurakunnan kokonaan tai osittain omistama yhdistys, yhtiö.
    2. seurakunnan toiminnassa mukana oleva erillinen yhdistys tai vastaava tukiorganisaatio (järjestö, yhdistys tai tukiyhdistys).
  3. Tapahtumalla on seurakunnan ulkopuolisia yhteistyökumppaneita tai sponsoreita, joiden kanssa tehdyillä yhteistyösopimuksilla katetaan osa tapahtuman kuluista ja seurakunta saa
    1. rahallista tukea tapahtuman järjestämiseen ja yhteistyötaho esimerkiksi näkyvyyttä tapahtuman markkinoinnissa tai pääsylippuja vastaan.
    2. sisältöä tai palveluita muiden rahoittamana esimerkiksi näkyvyyttä tai pääsylippuja vastaan (esimerkiksi ”esiintyjän teille tarjosi…”, ”kahvit teille tarjosi…”, ”esiintymissali maksutta seurakunnalta…”)

 

Musiikin käyttö netissä ja some-kanavilla ei sisälly Musiikki seurakunnan toiminnassa -lupaan, vaan siihen tarvitaan pääsääntöisesti erillinen lupa.

Lupatarpeeseen vaikuttaa mm. se, onko kyseessä pelkkä reaaliaikainen suoratoisto, eli livestriimaus, vai onko kyseessä tallenne.

Lisätietoa musiikin striimaukseen tarvittavista luvista ja eri lupavaihtoehdoista löydät kootusti Musiikki netissä ja somessa -sivulta.

Musiikki seurakunnan toiminnassa -vuosilupa 2025
0,12 e/srk:n jäsen/kalenterivuosi
Luvan minimilaskutus on 61,39 e/vuosi.
Hintoihin lisätään arvonlisävero 10 %.

Missä ja miten esitykset ilmoitetaan?

  • Livemusiikkia sisältävistä tilaisuuksista, tms. tulee ilmoittaa esitetyt teokset. Löydät raportointipohjan livetilaisuuksiin täältä.
  • HUOM! Ammattimainen esiintyjä ilmoittaa esitykset itse Teoston verkkopalvelun kautta. Verkkopalvelun käyttö on maksutonta ja tunnukset voi tilata täältä.

Muistathan tehdä esitysilmoitukset ajoissa, sillä emme voi käsitellä myöhässä tehtyjä ilmoituksia!

  • Esitykset/esiintymiset ajalla tammi-maaliskuu: 30.4. mennessä
  • Esitykset/esiintymiset ajalla huhti-kesäkuu: 31.8. mennessä
  • Esitykset/esiintymiset ajalta heinä-syyskuu: 31.10. mennessä
  • Esitykset/esiintymiset ajalta loka-joulukuu: seuraavan vuoden 31.1. mennessä

Lue lisää tästä linkistä.

Musiikki seurakunnan toiminnassa, käyttötapakohtaiset erityisehdot

1. Määritelmiä

Seurakunnalla tarkoitetaan Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvaa seurakuntaa, johon kirkon jäsenet kuuluvat kirkkolain (652/2023) nojalla, sekä uskonnonvapauslaissa (453/2003) tarkoitettua rekisteröityä uskonnollista yhdyskuntaa, tai, mikäli rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta on jakautunut uskonnonvapauslain tarkoittamalla tavalla seurakuntiin tai paikallisyhteisöihin, tällaista seurakuntaa tai paikallisyhteisöä.

Seurakuntayhtymällä tarkoitetaan joko saman kunnan alueella tai kahden tai useamman kunnan alueella olevien evankelis-luterilaisten Seurakuntien muodostamaa, kirkkolaissa tarkoitettua seurakuntayhtymää. Seurakuntaa koskevia mainintoja sovelletaan jäljempänä yhtäläisesti myös omasta ja siihen kuuluvien Seurakuntien puolesta sopijapuolena olevaan Seurakuntayhtymään.

2. Musiikin käytön laajuus, sopimusehtojen soveltaminen ja rajaukset

Näillä sopimusehdoilla (”Sopimus”) sovitaan Teoston ja Seurakunnan välillä Teoston Seurakunnalle myöntämästä Teoston kulloinkin edustamia musiikkiteoksia koskevasta käyttöluvasta Seurakunnan toiminnassa Suomen alueella (”Käyttölupa”) ja Käyttöluvan kattamasta musiikkiteosten käytöstä Teostolle maksettavasta korvauksesta. Selvyyden vuoksi todetaan, että mikäli sopijapuolena on Seurakuntayhtymä omasta ja siihen kuuluvien Seurakuntien puolesta, Sopimuksella sovitaan Käyttöluvasta vastaavasti koskien Seurakuntayhtymän ja kyseisten Seurakuntien toimintaa.

Sopimus muodostuu näistä käyttötapakohtaisista erityisehdoista (”Eritysehdot”) ja Teoston yleisistä sopimusehdoista (”Yleiset sopimusehdot”). Mikäli Erityisehtojen ja Yleisten sopimusehtojen välillä on ristiriitaa, sovelletaan ensisijaisesti Erityisehtoja ja toissijaisesti Yleisiä sopimusehtoja.

Edellytyksenä Käyttöluvan soveltumiselle on, että jäljempänä mainitut tapahtumat, palvelut ja muut toiminnot ovat Seurakunnan yksinomaisesti järjestämiä tai tuottamia, vastikkeettomia ja Sopimuksen ehtojen mukaisia.

Käyttöluvan soveltamisalan ulkopuolelle jäävät musiikkiteosten käyttötilanteet ja toiminnot on määritelty jäljempänä kohdissa III-V.

I MUSIIKIN JULKINEN ESITTÄMINEN LÄSNÄ OLEVALLE YLEISÖLLE JA MUSIIKIN YLEISÖLLE VÄLITTÄMINEN

Selvyyden vuoksi todetaan, että seuraavissa kohdissa A – E musiikkiteosten julkisella esittämisellä tarkoitetaan Teoston kulloinkin edustamien musiikkiteosten esittämistä sekä tallenteelta että elävänä esityksenä kussakin kohdassa erikseen määritellyin ehdoin ja rajauksin. Käyttöluvan nojalla käytettävien musiikkiteosten tulee olla peräisin laillisesta lähteestä.

A. Musiikki Seurakunnan henkilökunnan käytössä

Käyttölupa kattaa musiikkiteosten julkisen esittämisen Seurakunnan toimesta Seurakunnan henkilöstölle taustamusiikkina toimipaikan työtiloissa ja henkilökuntakäytössä olevissa työ-, varasto-, tauko- ja ruokatiloissa, joissa tapahtuva toiminta on Seurakunnan ylläpitämää.

Käyttölupa kattaa lisäksi musiikkiteosten julkisen esittämisen kaikissa Seurakunnan omalle henkilöstölleen järjestämissä pääsymaksuttomissa ja muutoin vastikkeettomissa tapahtumissa (kuten joulujuhlat) riippumatta siitä, järjestetäänkö ne Seurakunnan omissa tiloissa vai muissa tiloissa.

Käyttölupa ei kata musiikkiteosten esittämistä tiloissa, joissa tapahtuvien toimintojen hoitamisen Seurakunta on ulkoistanut muulle taholle (kuten ulkopuolisen tahon ylläpitämä henkilökuntaruokala).

B. Musiikki Seurakunnan asiakastiloissa

Käyttölupa kattaa musiikkiteosten julkisen esittämisen Seurakunnan asiakastiloissa (”Asiakastilat”), joilla tarkoitetaan Seurakunnan ylläpitämän viraston, toimiston tai muun asioimispisteen asiakas- tai muuta toimitilaa, johon yleisöllä (kuten kunnan asukkaat, Seurakunnan jäsenet, muut asiakastilojen käyttäjät tai niissä vierailijat) on pääsy.

Käyttölupa kattaa myös julkista esittämistä mahdollisesti edeltävän musiikkiteosten välittämisen Seurakunnan Asiakastilaan (esim. tietoverkossa), jos välittäjänä on Seurakunta.

C. Konsertit ja muut musiikkitilaisuudet

Käyttölupa kattaa musiikkiteosten julkisen esittämisen Seurakunnan järjestämissä pääsymaksuttomissa ja muutoin vastikkeettomissa Konserteissa ja Muissa musiikkitilaisuuksissa. Konsertilla (”Konsertti”) tarkoitetaan tapahtumaa, jossa esitetään musiikkia esitystilanteessa läsnä olevalle yleisölle, jolle on osoitettu paikat (kuten paikka- tai sektoriliput, varatut istuntopaikat tai lipussa määritellyt seisomapaikat). Muulla musiikkitilaisuudella (”Muu musiikkitilaisuus”) tarkoitetaan muuta tapahtumaa kuin Konserttia, jossa musiikin esittäminen on yhtenä pääosana, kuten matineat, laulu- ja virsi-illat, hyväntekeväisyystilaisuudet, yhteislaulutilaisuudet, Kauneimmat joululaulut- ja vastaavat muut tilaisuudet, gospeltapahtumat).

Käyttölupa kattaa lisäksi musiikkiteosten vähäisen julkisen esittämisen ja sitä mahdollisesti edeltävän välittämisen yleisölle tallenteelta peräisin olevana taustamusiikkina Konsertin tai Muun musiikkitilaisuuden välittömässä yhteydessä (kuten tauko- tai väliaikamusiikkina) esitystilassa tai siihen johtavassa aulatilassa, jos välittäminen tapahtuu Seurakunnan toimesta.

D. Musiikki Seurakunnan tapahtumissa

Käyttölupa kattaa musiikkiteosten julkisen esittämisen elävänä musiikkina ja/tai tallenteelta peräisin olevana taustamusiikkina Seurakunnan järjestämissä pääsymaksuttomissa ja muutoin vastikkeettomissa tapahtumissa (”Tapahtuma”), kuten juhlat, tempaukset, kirpputorit tai myyjäiset.

Käyttölupa kattaa lisäksi esitystilanteita mahdollisesti edeltävän tallenteelta peräisin olevien musiikkiteosten välittämisen yleisölle Tapahtuman välittömässä yhteydessä (esim. sisäverkossa), jos välittäminen tapahtuu Seurakunnan toimesta.

E. Musiikki Seurakunnan kerho- ja kuorotoiminnassa

Käyttölupa kattaa musiikkiteosten julkisen esittämisen Seurakunnan järjestämässä kerho- ja kuorotoiminnassa (”Kerho- ja kuorotoiminta”), jolla tarkoitetaan muun muassa Seurakunnan päiväkerhoja, musiikki-, liikunta-, tai musiikkiliikuntakerhoja, vanhusten ja nuorten piirejä, keskustelukerhoja ja diakonia- ja lähetyspiirien toimintaa, sekä Kerho- ja kuorotoiminnassa järjestettyjä Konsertteja, Muita musiikkitilaisuuksia ja Tapahtumia. Kerho- ja kuorotoiminnan osalta Käyttölupa kattaa myös tilanteen, jossa Seurakunnan kuoro toimii Seurakunnan kanttorin tai muun työntekijän johdolla, vaikka Seurakunnan kuoro olisi organisoitu rekisteröidyksi yhdistykseksi.

F. Jonotusmusiikki Seurakunnan puhelinvaihteessa

Käyttölupa kattaa musiikkiteosten välittämisen yleisölle Seurakunnan toimesta Seurakunnan omassa puhelinvaihteessa ns. jonotusmusiikkina sekä musiikkiteosten tallentamisen puhelinjonojärjestelmään tässä tarkoituksessa. Käyttölupa ei kata ns. mainosmusiikkia, kuten yksittäisen musiikkiteoksen jatkuvaa toistoa, jonka nojalla teos voidaan yhdistää Seurakuntaan. Käyttölupa ei myöskään kata Seurakunnan muille tahoille tarjoamia puhelinvaihde- tai muita yhteyspalveluita, eikä tällaisia palveluita, joita kolmas taho Seurakunnan toimeksiannosta järjestää Seurakunnalle.

II MUSIIKIN TALLENTAMINEN

G. Tallentaminen musiikin julkista esittämistä varten

Käyttölupa kattaa sopimuskohtien I A – E mukaisen musiikkiteosten julkisen esittämisen mahdollistamiseksi oikeuden valmistaa ei-kaupallinen äänitallennekopio (audio) (esimerkiksi cd-r-levylle tai tietokoneen kovalevylle) Seurakunnan omistamasta tallenteesta musiikkiteoksen julkiseksi esittämiseksi taustamusiikkina. Tallennus tulee tehdä Seurakunnan palveluksessa olevan henkilön toimesta.

H. Musiikkiesitysten tallentaminen Seurakunnan kerho- ja kuorotoiminnassa

Käyttölupa kattaa ääni- tai kuvatallenteiden (audio tai video) valmistamisen Seurakunnan Kerho- ja kuorotoimintaan liittyvien juhlien (kuten kevät- tai joulujuhlat, päättäjäiset) musiikkiteosesityksistä käytettäväksi kyseisen kerhon tai kuoron toimintaan liittyvässä, pienimuotoisessa, ei-kaupallisessa tarkoituksessa (ei kuitenkaan Internet-käyttöä varten tapahtuvaa tallentamista esimerkiksi kerholaisten kotisivuille tms.).

Käyttölupa kattaa musiikkiteosten osalta muutaman ääni- tai kuvatallenteen (audio tai video) valmistamisen Seurakunnan Kerho- ja kuorotoiminnassa harjoituskäyttöön. Tallennus tulee tehdä kerhon tai kuoron ohjaajan tai muun Seurakunnan palveluksessa olevan henkilön toimesta.

I. Yleiset rajoitukset kohtien G – H tallentamisoikeuteen

Kopioitavien musiikkiteoksia sisältävien tallenteiden tulee olla peräisin laillisesta lähteestä.

Käyttölupa ei kata käyttökopion käyttöä muissa käyttöyhteyksissä tai muita käyttötarkoituksia varten, kuin mihin se on Sopimuksen nojalla valmistettu. Käyttölupa ei myöskään kata käyttökopioiden vastikkeellista tai vastikkeetonta luovutusta tai siirtoa Seurakunnan toiminnan ulkopuolelle.

Käyttölupa ei oikeuta kiertämään tai poistamaan kopioitavaksi tarkoitettuun musiikkiteoksia sisältävään tallenteeseen mahdollisesti sisällytettyä teknistä suojausta (kuten kopiosuojaus) tai kyseisen tallenteen sisältämiä sähköisiä hallinnointitietoja taikka niiden yhdistelmiä.

Käyttöluvan nojalla valmistettujen käyttökopioiden käyttöoikeus lakkaa Käyttöluvan voimassaolon päättyessä. Teostolla on oikeus vaatia käyttökopioiden hävittämistä Käyttöluvan voimassaolon päätyttyä.

III TEKIJÄNOIKEUSLAIN MUKAINEN VAPAA KÄYTTÖOIKEUS

J. Julkinen esittäminen tekijänoikeuslain 21 §:n tilanteissa

Voimassa olevan tekijänoikeuslain (404/1961) 21 §:n mukaisesti julkaistun teoksen saa vapaasti esittää julkisesti läsnä olevalle yleisölle jumalanpalveluksen yhteydessä sekä tilaisuudessa, jossa teosten esittäminen ei ole pääasia ja johon pääsy on maksuton sekä jota muutoinkaan ei järjestetä ansiotarkoituksessa. Selvyyden vuoksi todetaan, että Käyttölupa ei koske musiikkiteosten julkista esittämistä kyseisen tekijänoikeuden rajoitussäännöksen piiriin kuuluvissa käyttöyhteyksissä.

IV KÄYTTÖLUVAN ULKOPUOLELLE JÄÄVÄT SEURAKUNNAN TOIMINNOT JA MUSIIKIN KÄYTTÖTILANTEET

Käyttölupa ei kata seuraavia Seurakunnan toimintoja tai musiikkiteosten käyttötilanteita, jotka edellyttävät erillistä, kuhunkin käyttötarkoitukseen sovellettavaa erillistä Teoston käyttölupaa:

K. Tukitoiminnot

Vanhempainyhdistysten sekä vastaavien tukiorganisaatioiden järjestämät tilaisuudet.

L. Yhtiöt

Mikäli Seurakunta omistaa tai tulee omistamaan yhtiöitä tai muita yhteisöjä, näiden Seurakunnan kokonaan tai osittain omistamien yhtiöiden tai muiden yhteisöjen musiikkiteosten käyttö.

M. Ulkopuolisen järjestämät tapahtumat Seurakunnan tiloissa

Tapahtumat, Konsertit ja Muut musiikinkäyttötilaisuudet, joissa Seurakunnan hallitsemassa tilassa toimeenpantavan tilaisuuden järjestäjä tai tuottaja on muu osapuoli kuin Seurakunta.

N. Yhteistoiminnassa järjestettävät tapahtumat

Tapahtumat, Konsertit ja Muut musiikkitilaisuudet, jotka Seurakunta järjestää tai tuottaa yhteistoiminnassa ulkopuolisen tahon kanssa.

Käyttölupa ei siten kata musiikkiteosten käyttöä esimerkiksi tilanteessa, jossa Seurakunta järjestää tai tuottaa Tapahtuman, Konsertin tai Muun musiikkitilaisuuden kohdassa III L tai M mainitun tahon kanssa, tai jossa tilaisuudella on Seurakunnan ulkopuolinen yhteistyökumppani, rahoittaja tai sponsori, jolta Seurakunta saa tilaisuuteen taloudellista tukea tai muuta sisältöä tai palveluita vastikkeellisesti tai vastikkeetta.

Edellä tässä kohdassa tarkoitettuna ulkopuolisena tahona ei kuitenkaan pidetä Sopimuksen kohdan I E mukaisesti Seurakunnan kanttorin tai muun Seurakunnan työntekijän johdolla toimivaa Seurakunnan kuoroa.

O. Pääsymaksulliset tilaisuudet

Tapahtumat, Konsertit tai Muut musiikinkäyttötilaisuudet, jotka ovat pääsymaksullisia tai muulla tavoin vastikkeellisia.

V KÄYTTÖLUVAN ULKOPUOLELLE JÄÄVÄT MUUT MUSIIKIN KÄYTTÖTILANTEET

Käyttölupa ei kata mitään muuta kuin Sopimuksen mukaisen musiikkiteosten käytön. Muu musiikkiteosten käyttö edellyttää erillistä lupaa Teostolta.

3. Korvaus

Käyttöluvasta Teostolle maksettava kalenterivuosittainen korvaus määräytyy kutakin laskutettavaa kalenterivuotta edeltävän kalenterivuoden viimeisen päivän (31.12.) mukaisen Seurakuntaan kuuluvien läsnä olevien jäsenten lukumäärän ja kulloinkin voimassa olevan musiikkiteosten käyttöä Seurakunnan toiminnassa koskevan Teoston hinnaston perusteella. Teosto pyytää Kirkkohallitukselta tai Seurakunnalta edellä mainitun tiedon Seurakuntaan kuuluvien jäsenten lukumäärästä kunkin laskutettavan kalenterivuoden huhtikuun loppuun mennessä.  Jäsenmäärän tulee olla Kirkkohallituksen, Tilastokeskuksen tai muun virallisen tahon vahvistama jäsenmäärä, mikäli tällainen tieto on Seurakunnan jäsenmäärästä saatavissa.

Teosto laskuttaa vuotuisen korvauksen Seurakunnalta lähtökohtaisesti kunkin laskutettavan kalenterivuoden toukokuun loppuun mennessä.

Mikäli Teosto ja Kirkkohallitus eivät pääse sopimukseen edellä mainitun hinnaston mukaisista korvausperusteista, noudatetaan Teoston ja Seurakunnan välisessä sopimussuhteessa väliaikaisesti viimeisintä Teoston ja Kirkkohallituksen välistä neuvotteluratkaisua korotettuna sillä määrällä, joka vastaa viimeisimmän ja viimeistä edeltävän neuvotteluratkaisun korvaustason erotusta. Tällä tavoin korotettua viimeisintä neuvotteluratkaisua noudatetaan Teoston ja Seurakunnan välisessä sopimussuhteessa siihen saakka, kunnes Teoston ja Kirkkohallituksen välinen korvauksen määräytymistä koskeva kysymys on ratkaistu.

4. Raportointi

Seurakunta on velvollinen huolehtimaan siitä, että Teostolle toimitetaan ohjelmatiedot Käyttöluvan mukaisesti Konserteissa, Muissa musiikkitilaisuuksissa ja Tapahtumissa (kohdat 2 I C ja D) esitetystä elävästä musiikista Teoston kulloinkin ohjeistamalla tavalla. Ohjelmatiedot on toimitettava Teostoon kalenterivuosineljänneksittäin kutakin vuosineljännestä seuraavan kuukauden loppuun mennessä.

5. Seurakuntaliitokset ja muut muutokset

Käyttöluvan voimassaolo päättyy välittömästi ilman erillistä irtisanomista, jos Seurakunta lakkautetaan. Samoin voimassaolo päättyy välittömästi, jos Seurakunta liittyy perustettavaan tai olemassa olevaan seurakuntayhtymään.

Seurakunta, jonka jäsenmäärä kasvaa tai vähenee seurakuntajaon muuttamisen vuoksi, on velvollinen viipymättä kirjallisesti ilmoittamaan Teostolle muutoksesta ja sen vaikutuksesta jäsenmäärään.

Toimintansa aloittava uusi seurakuntayhtymä on velvollinen viipymättä kirjallisesti ilmoittamaan Teostolle seurakuntayhtymän syntymisestä ja siihen kuuluvista seurakunnista ja niiden yhteenlasketusta jäsenmäärästä.

Olemassa oleva seurakuntayhtymä on velvollinen viipymättä kirjallisesti ilmoittamaan Teostolle tiedon siihen liittyvistä uusista seurakunnista ja niiden vaikutuksesta seurakuntayhtymään kuuluvien seurakuntien yhteenlaskettuun jäsenmäärään.

6. Muut ehdot

Sopimus korvaa ja päättää Teoston ja Seurakunnan välillä mahdollisesti aiemmin voimassa olleen sopimuksen kokonaisuudessaan siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja lisäyksineen.

Teosto ilmoittaa Seurakunnalle hinnastojen ja maksuehtojen muutoksista Yleisten sopimusehtojen mukaisesti, ellei Teoston ja Kirkkohallituksen välillä ole erikseen muusta sovittu.

Yleisten sopimusehtojen Asiakasta koskevia velvollisuuksia ja muita mainintoja sovelletaan vastaavasti Seurakuntaan.