Siirry sisältöön

Mediamusiikin säveltäjille

Näin teet teosilmoituksen tilausmusiikista

Audiovisuaalisissa sisällöissä kuten elokuvissa, tv-sarjoissa ja mainoksissa käytettävään musiikkiin liittyy eri oikeuksia, jotka ovat tilanteen mukaan joko Teosto/NCB:n tai sinun itsesi/kustantajasi hallinnoimia. Oikeuksien hallintaan vaikuttaa sekä av-sisällön tyyppi että maantieteellinen alue, jolla av-sisältöä esitetään. Musiikin tekijänä sinun on hyvä olla tietoinen sekä eri oikeuksista että siitä, kuka niitä missäkin tilanteessa hallinnoi eli kuka tai mikä taho myöntää luvan musiikkisi käyttöön sekä sopii korvauksista ja laskuttaa ne. 

Mediamusiikin oikeudet 

Sekä tilausmusiikin että jo olemassa olevan musiikin käyttöön av-sisällöissä liittyvät musiikkiteoksen tekijänoikeudet ovat:

  1. Synkronointi (musiikin liittäminen liikkuvaan kuvaan) 
  1. Tallentaminen (fyysisten ja digitaalisten kopioiden valmistaminen av-sisällöstä) 
  1. Esittäminen ja yleisölle välittäminen.

Jos musiikkiteoksesta on julkaistu kaupallinen äänite, jolta musiikki liitetään mediasisältöön, mukaan tulee lisäksi äänitteen taloudellisen tuottajan äänite- eli masteroikeus. Masteroikeus on yleensä äänitteen tekemisen kulut maksaneella taloudellisella tuottajalla, joka voi olla levy-yhtiö tai esim. omakustanteen kohdalla sen julkaisija. Lisätietoa ääniteoikeuksiin liittyvistä asioista saat Gramexin nettisivuilta ja asiakaspalvelusta. 

Tilausmusiikin sävellyspalkkio 

Huomioithan, että tilausmusiikin sävellyspalkkio on korvaus tilauksesta tekemästäsi sävellystyöstä, ja siitä sovittu korvaus ei automaattisesti sisällä yllä mainittuja oikeuksia tai niistä maksettavia korvauksia.

Jos haluat sisällyttää sävellyspalkkioon esimerkiksi synkronointioikeudet ja tallennusoikeudet (kopiokorvaukset), sovi niistä tilaajan kanssa kirjallisesti ja tee tarvittavat itsehallinnointi-ilmoitukset verkkopalvelussamme.

Tallennusoikeudet (kopiokorvaukset) ovat aina lähtökohtaisesti Teoston hallinnoimia ja laskutamme ne tuotantoyhtiöltä, ellet tee niistä itsehallinnointi-ilmoitusta. Tarkista myös, ovatko tuotantotyypin (mainos, elokuvateatteri levitykseen menevät tuotannot, televisio, tuotantomusiikki) synkronointioikeudet automaattisesti itsehallinnoituja (jolloin ilmoitusta ei tarvita) vai onko sinun tehtävä itsehallinnointi-ilmoitus myös niistä. 

Kuka eri oikeuksia hallinnoi ja kerää korvaukset musiikin käytöstä? 

Kuka eri oikeuksia hallinnoi ja kerää korvaukset musiikin käytöstä? 

Musiikin käyttöön tarvittavien oikeuksien hallinnoija eli lupia myöntävä ja korvaukset keräävä taho vaihtelee riippuen av-sisällön tyypistä ja maantieteellisestä alueesta, jolla sisältöä tullaan esittämään.

Jotkut oikeudet ovat automaattisesti itsehallinnoituja, eli sinä itse tai kustantajasi vastaatte käyttölupien myöntämisestä ja korvausten laskuttamisesta.

Joitakin oikeuksia puolestaan hallinnoi Teosto tai yhteistyökumppanimme Nordisk Copyright Bureau NCB, ellet erikseen irrota niitä itsehallinnointiin. Automaattisesta itsehallinnoinnista ja muista Teoston asiakassopimuksen joustoista on päättänyt Teoston hallitus jäsenistön tarpeisiin perustuen. 

Alla olevasta taulukosta näet yhteenvedon eri oikeuksien hallinnoinnin lähtökohtaisesta tilanteesta. Tarkempaa tietoa oikeuksien hallinnoinnista löydät kunkin sisältötyypin omalta sivulta.

Musiikki mainoksissa
Musiikki elokuvissa ja trailereissa
Musiikki televisiossa
Tuotantomusiikki

Teoston yhteistyökumppani Nordisk Copyright Bureau NCB tarjoaa palvelua niille musiikintekijöille ja kustantajille, jotka eivät halua itse sopia musiikkinsa käytöstä, vaikka kyse on tilanteesta, joka kuuluu automaattisen itsehallinnoinnin piiriin. 

 

Voit erikseen pyytää NCB:tä hoitamaan lisensoinnin ja synkronointioikeuksien laskuttamisen.  NCB:n yhteystiedot löydät Ota yhteyttä –osiosta. 

 

Laskutuspyyntö voi olla vapaamuotoinen sähköposti, kunhan siinä on seuraavat tiedot: 

  • Tilaajalta laskutettava summa (NCB:n hinnaston mukainen tai tilaajan kanssa sopimasi muu hinta). Huomioi, että NCB laskuttaa korvaukset alv 0 % (käänteinen verovelvollisuus) 
  • Teoksen (sävellyksen) nimi ja mielellään ICE teosnumero, jonka näet teosilmoituksesta verkkopalvelussa 
  • Tekijät 
  • Tuotannon nimi 
  • Ohjelmassa käytetyn musiikin kesto 
  • Maat, jossa tuotantoa näytetään 
  • Tuotantoyhtiön tiedot laskun lähettämistä varten: tuotantoyhtiön nimi ja osoite, yhteyshenkilön nimi, viitetieto tai projektinumero 

 

NCB:n provisio laskutuspalvelusta on 18 % synkronointikorvauksesta. Provisio vähennetään tilityksen yhteydessä, eikä siitä lähetetä erillistä laskua. Katso NCB:n hinnasto. 

 

NCB pidättää myös ennakonpidätyksen eli ennakonpidätys vähennetään tekijälle tilitettävästä summasta. Tekijälle tilitettävään summaan vaikuttaa myös hänen jako-osuutensa teoksesta. 

Itsehallinnoinnin lisäksi voi tehdä myös niin sanotun buy out -sopimuksen, jolla luovutat musiikkiasi käyttävälle toimijalle kertakorvauksella kaikki teokseen liittyvät oikeutesi. Anglo-amerikkalaiset work for hire -sopimukset ovat yksi buy out -sopimusten muoto: oikeudet musiikkiin omistaa työn teettäjä/tilaaja, ei työn tekijä​.  

Buy out -sopimus kattaa kaiken musiikkiteoksen säveltämiseen tekemäsi työn sekä musiikkiteoksen tulevan hyödyntämisen, eli sinulle ei enää makseta teoksen käytöstä ja esittämisestä synkronointi-, tallennus- eli kopiokorvauksia tai esityskorvauksia, vaikka esitys- tallennusoikeudet tuovat tuloja tekijälleen yleensä useita vuosia.  

Teoston asiakassopimus ei estä buy out –sopimuksen tekemistä, mutta sopimuksen tekeminen vaatii teoksen irrottamisen itsehallinnointiin.   

Jos päätät tehdä buy out –sopimuksen 

  • Tutustu huolellisesti sopimuksen sisältöön ja ehtoihin  
  • Laske omalle työllesi arvoa myös tulevaisuuden osalta 
  • Kysy tarkennuksia, mikäli sopimuksessa on epäselvyyksiä 

Mm. Suomen Musiikintekijät tarjoaa säveltäjille neuvontaa hinnoitteluun ja sopimuksiin liittyen riippumatta siitä, onko heidän jäsenensä https://musiikintekijat.fi/neuvonta/.Tutustu myös Your Music, Your Future –infosivustoon https://international.yourmusicyourfuture.com/. 

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!