Näin hallinnoit oikeuksiasi
Jare Brand Teoston asiakas vuodesta 2008
VilleGalle Teoston asiakas vuodesta 2011
Teoston asiakassopimus joustaa tarpeidesi mukaan. Asiakkaanamme voit antaa meidän huolehtia musiikkisi oikeuksista ja korvauksista joiltain osin – ja samaan aikaan hallinnoida osaa oikeuksiasi itse irrottamalla niitä itsehallinnointiin.
Kun liityt asiakkaaksemme, luovutat asiakassopimuksella tekemäsi musiikin teokseen liittyvien oikeuksien hallinnoimisen Teostolle. Oikeuksien hallinnointi koskee sekä jo teosilmoituksella rekisteröityjä kappaleitasi että uusia, tulevia teoksiasi. Teosilmoituksen tekemättä jättäminen ei tarkoita, että ilmoittamaton teoksesi olisi Teoston hallinnoinnin ulkopuolella.
Jos haluat, voit kuitenkin irrottaa osan oikeuksistasi Teostosta ja hallinnoida niitä itse tai sopia niiden hallinnoimisesta jonkun muun kuin Teoston kanssa. Voit esimerkiksi luovuttaa osan oikeuksistasi jonkun toisen maan tekijänoikeusjärjestön hoidettavaksi eli olla samaan aikaan sekä Teoston että ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön asiakas.
Oikeusluokkien tai maantieteellisten alueiden irrottaminen Teoston hallinnoinnista.
Teoksen irrottaminen kokonaan kaikkien oikeuksien osalta Teoston hallinnoinnista
Käyttöluvan myöntäminen tiettyyn, yksittäiseen käyttötilanteeseen.
Käyttöluvan myöntäminen tietyn teoksen ei-kaupalliseen käyttöön.
Näytelmät, tanssiteokset ja muut vastaavat
Vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.
Automaattinen itsehallinnointi
Tietyissä tapauksissa teostesi oikeudet ovat automaattisesti itsehallinnoituja eli sinä itse tai kustantajasi (jos sinulla on kustannussopimus) päätät teosten käytöstä. Automaattisesta itsehallinnoinnista ja muista asiakassopimuksen joustoista on päättänyt Teoston hallitus jäsenistön tarpeisiin perustuen.
Kun musiikin oikeudet ovat automaattisesti itsehallinnoituja, Teostolle ei tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta oikeuksien irrottamisesta. Teethän kuitenkin aina teosilmoituksen, sillä joissain tilanteissa Teosto huolehtii tietyistä oikeuksista ja korvauksista myös automaattisen itsehallinnoinnin piiriin kuuluvan musiikin osalta.
- Pelimusiikki = pelin osana sen ”sisällä” soiva musiikki.
- Musiikin intensiivinen käyttö* = esimerkiksi kannatuslaulut, musiikkitunnukset jne.
- Suuret oikeudet = erityisesti näyttämöteosta (esimerkiksi oopperaa tai balettia) varten sävelletyn musiikin esittäminen alkuperäisessä (näyttämö)yhteydessään
- Kustantajien kriteerit täyttävät näyttämömusiikki = olemassa olevista, alunperin muuhun tarkoitukseen, kuin kyseistä näyttämöteosta varten sävelletyistä teoksista näyttämöteokseen koottu ns. liitemusiikki. HUOM! Kustantajien kriteereitä sovelletaan vain kustannettuun musiikkiin
Kun kyseessä on automaattinen itsehallinnointi, sinä (tai kustantajasi)
- neuvottelet musiikin käytön ehdoista ja korvauksen suuruudesta
- laskutat korvaukset, kun musiikkiasi käytetään
- hoidat tarvittaessa perintätoimenpiteet
Lisätietoja näyttämömusiikista:
- Kustantajien näyttämöteoksille määrittelemät kriteerit
- Tilityssäännön liite: Suurten oikeuksien teosten hallinnointia koskeva Teoston hallituksen päätös 9.11.2022
*Musiikin käyttö on intensiivistä esimerkiksi silloin, kun jokin tapahtuma, ilmiö, tavara tai taideteos rakentuu niin olennaisesti tietyn tai tiettyjen musiikkiteosten käyttöön niin, että kyseinen musiikkiteos tai sen tekijä (henkilö) yhdistetään siihen tapahtumaan, ilmiöön, tuotteeseen tai taideteokseen, jossa musiikkia käytetään. Musiikin intensiivistä käyttöä ovat esimerkiksi urheilujoukkueiden kannatuslaulut, yritysten, tuotteiden tai palveluiden tunnusmusiikit.
Joissain tapauksissa musiikin synkronointioikeuksien myöntäminen on lähtökohtaisesti itsehallinnoitua, mutta sen esitys- ja tallennusoikeuksia hallinnoi silti Teosto tai Teosto/NCB. Me siis keräämme korvaukset musiikkisi esittämisestä ja tallentamisesta, vaikka sinä itse (tai kustantajasi) olet sopinut musiikin liittämisestä av- tai näyttämösisältöön.
Synkronoinnin osalta automaattisesti itsehallinnoituja musiikin käyttötilanteita sekä olemassa olevan että tilausmusiikin osalta ovat
- musiikin käyttö teatterilevitykseen tulevissa elokuvissa, lyhytelokuvissa ja dokumenteissa
- musiikinkäyttö Pohjoismaiden ulkopuolella esitettävissä TV-draamasarjoissa
Tee aina teosilmoitus myös tilausmusiikista, jonka tilauspalkkiosta ja synkronointikorvauksesta sovit itse. Ilman teosilmoitusta emme voi kohdistaa ja tilittää sinulle teoksen käytöstä keräämiämme esitys- ja tallennuskorvauksia. Huolehdi myös, että tuotantoyhtiön cue sheet on musiikin osalta oikein täytetty. Katso lisätietoja.
Jos haluat itse hallinnoida synkronointioikeuksien lisäksi myös esitys- ja tallennusoikeuksia yllä mainituissa tilanteissa, sinun on erikseen irrotettava kyseiset oikeudet Teoston hallinnoinnista.
Halutessasi saat NCB:ltä palvelua synkronoinnin automaattiseen itsehallinnointiin
Teoston yhteistyökumppani Nordisk Copyright Bureau NCB tarjoaa palvelua niille musiikintekijöille ja kustantajille, jotka eivät halua itse sopia musiikkinsa käytöstä, vaikka kyse on tilanteesta, joka kuuluu automaattisen itsehallinnoinnin piiriin.
Voit erikseen pyytää NCB:tä hoitamaan lisensoinnin ja synkronointioikeuksien laskuttamisen julkisen hinnastonsa mukaan. NCB:n yhteystiedot löydät Ota yhteyttä –osiosta.
NCB:n provisio palvelusta on 18 % synkronointikorvauksesta. Provisio vähennetään tilityksen yhteydessä, eikä siitä lähetetä erillistä laskua. Katso NCB:n hinnasto.
Mainoksissa käytettävän musiikin synkronointi- ja tallennusoikeuksien myöntäminen on lähtökohtaisesti itsehallinnoitua, mutta sen esitysoikeuksia hallinnoi silti Teosto. Me siis keräämme korvaukset musiikkisi esittämisestä, vaikka sinä itse (tai kustantajasi) olet sopinut musiikin liittämisestä mainokseen ja sen tallentamisesta.
Synkronointi- ja tallennusoikeuksien itsehallinnointi koskee sekä olemassa olevaa että tilausmusiikkia.
Tee aina teosilmoitus myös mainosmusiikista. Ilman teosilmoitusta emme voi kohdistaa ja tilittää sinulle musiikin käytöstä keräämiämme esityskorvauksia. Huolehdi myös, että musiikkiasi käyttävä mainostuotantoyhtiö ilmoittaa mainoksen musiikkitiedot kaikkien kaupallisten TV-kanavien yhteisessä Spotgate-palvelussa. Pyydä myös saada tietoosi mainoksen yksilöivä Spotgate-ID-numero: tarvitset sitä, jos tuotantoyhtiö ei syystä tai toisesta täytä musiikkitietoja Spotgateen.
Jos haluat itse hallinnoida synkronointi- ja tallennusoikeuksien lisäksi myös esitysoikeuksia yllä mainituissa tilanteissa, sinun on erikseen irrotettava kyseiset oikeudet Teoston hallinnoinnista.
Halutessasi saat NCB:ltä palvelua synkronoinnin automaattiseen itsehallinnointiin
Teoston yhteistyökumppani Nordisk Copyright Bureau NCB tarjoaa palvelua niille musiikintekijöille ja kustantajille, jotka eivät halua itse sopia musiikkinsa käytöstä, vaikka kyse on tilanteesta, joka kuuluu automaattisen itsehallinnoinnin piiriin.
Voit erikseen pyytää NCB:tä hoitamaan lisensoinnin ja synkronointioikeuksien laskuttamisen julkisen hinnastonsa mukaan. NCB:n yhteystiedot löydät Ota yhteyttä –osiosta.
NCB:n provisio palvelusta on 18 % synkronointikorvauksesta. Provisio vähennetään tilityksen yhteydessä, eikä siitä lähetetä erillistä laskua. Katso NCB:n hinnasto.
Näin hallinnoit oikeuksiasi: lisätietoa ja toimintaohjeita
Oikeuksien irrottamisesta ja tapauskohtaisen käyttöluvan myöntämisestä voi päättää vain teoksen säveltäjä, sanoittaja ja kustantaja. Jos hallinnoit oikeuksiasi itse, suosittelemme, että sovit musiikkisi käytöstä aina kirjallisella sopimuksella. Sopimuksessa olisi hyvä mainita ainakin musiikin käytön ehdot (esimerkiksi mitä sopimus koskee ja mitä ei, sopimuksen voimassaolo), musiikin käytön hinta ja maksuehdot. Teoston jäsenjärjestöt tarjoavat tarvittaessa sopimusneuvontaa ja sopimusten tulkinta-apua jäsenilleen. Lisätietoja saat myös kansainvälisiltä neuvontasivustoilta kuten Your Music Your Future -sivustolta.
Tuotantomusiikki on ammattikäyttöön tarkoitettua tunnus- tai taustamusiikkia, jota voit myydä mihin tahansa audio- tai av-tuotantoon. Se on tehty käytettäväksi esimerkiksi radio- ja TV-mainoksissa, TV-ohjelmissa, elokuvissa, yritysvideoissa ja verkkosivuilla. Tuotantomusiikkia kutsutaan myös nimillä katalogimusiikki, kirjastomusiikki, Production Music tai Library Music.
Tuotantomusiikin osalta hallinnoit itse teoksen synkronointioikeuksia ja fyysisten tallenteiden (CD, DVD) tallennusoikeuksia.
Tuotantomusiikin esityskorvaukset jäävät kuitenkin Teoston hallinnoitaviksi, eli me keräämme ja tilitämme sinulle esityskorvaukset, vaikka hoidatkin itse synkronoinnin luvat ja laskutuksen.
Myös tuotantomusiikin online-tallenneoikeudet (operaattoreiden verkkotallennuspalveluiden ns. serverikopioita koskevat oikeudet) säilyvät Teoston hallinnoinnissa. Me keräämme palveluntarjoajilta serverikopioiden esityskorvaukset ja tallennuskorvaukset myös tuotantomusiikista ja tilitämme ne sinulle.
Miten rekisteröin teokseni tuotantomusiikiksi?
- Tee tuotantomusiikiksi tekemästäsi teoksesta teosilmoitus tavalliseen tapaan.
- Kun teosilmoitus on käsitelty ja teos on viety kansainväliseen teostietokantaan (2-5 arkipäivää), rekisteröi se tuotantomusiikiksi: mene verkkopalvelussa Teokset > Itsehallinnointi-välilehdelle ja ilmoita teos tuotantomusiikiksi.
Jos teoksella on sinun lisäksesi myös muita tekijöitä, sinun täytyy huolehtia siitä, että kaikki teoksen tekijät ja mahdollinen kustantaja ovat tietoisia ja hyväksyneet teoksen rekisteröimisen tuotantomusiikiksi. Kun rekisteröit teoksesi tuotantomusiikiksi, sinä itse
- neuvottelet musiikin synkronoinnin ehdoista ja korvauksen suuruudesta
- laskutat korvaukset, kun musiikkiasi käytetään
- hoidat tarvittaessa perintätoimenpiteet
Teosto/NCB ei siis kerää eikä tilitä sinulle kyseisen teoksen synkronointi- tai tallennuskorvauksia fyysisten kopioiden osalta.
Katalogikaupat koskevat tekijän koko musiikkikatalogia. Tällöin katalogin ostajalle siirtyvät tekijän kaikki kaupalliset tekijänoikeudet (esitys- ja tallennusoikeudet) teoksiin.
Katalogikaupoissa tekijä irrottaa ensin kaikki oikeutensa Teostosta itsehallinnointiin. Tämän jälkeen hän sopii ostajan kanssa oikeuksien siirtymisestä sopimuksella. Kauppa koskee tekijän koko katalogia eli tekijän kaikkia olemassa olevia ja mahdollisesti tulevia teoksia.
Kaupan jälkeen katalogin ostaja voi solmia Teoston kanssa uuden sopimuksen, jonka perusteella Teosto kerää korvaukset katalogin musiikista ja tilittää ne ostajalle.