Tekijänoikeustulojen verotus
Musiikin tekijänoikeustulojen verotukseen on olemassa muutamia erilaisia vaihtoehtoja, joista musiikin tekijä voi ottaa käyttöön omaan uraansa ja elämänvaiheeseensa kulloinkin sopivimman toimintamallin. Verotuksen vaihtoehtoihin kannattaa tutustua sekä oman nykyisen että tulevan tilanteen kannalta.
Toimintamalleja musiikin tekijänoikeustulojen verotukseen
Jos olet saanut kustannusennakkoa (”kustantajaennakkoa”) lue lisätietoja täältä.
Kun musiikin tekemisestä saamasi tekijänoikeuskorvaukset ovat pienehköjä tai haluat helpon toimintamallin, kannattaa verotus hoitaa verokortilla. Voit käyttää verokorttia riippumatta siitä, teetkö musiikkia itsellesi tai muille.
Voit ohjata Teoston maksamat henkilökohtaiset tekijänoikeuskorvaukset toiminimellesi. Toiminimen kautta voit laskuttaa myös keikoista ja muista töistä sekä tehdä verovähennyksiä elinkeinotoimintasi kuluista.
Voit tehdä omista teoksistasi kustannussopimuksen oman yhtiösi kanssa, jolloin henkilökohtainen osuutesi tilityksistäsi maksetaan sinulle ansiotulona, mutta kustantajan osuus tilityksistäsi maksetaan kustannusyhtiöllesi. Olet Teoston asiakas sekä musiikin tekijänä että kustantajana.
Sinulla on oma kustannusyhtiö, jolle kustantajan osuus tilityksistäsi maksetaan, mutta sinulle kertyy kohtalaisen paljon myös henkilökohtaisia tekijänoikeuskorvauksia. Tässä mallissa voit siirtää henkilökohtaiset osuutesi osakeyhtiölle.
Niin sanottu yhtiömalli sopii ammattimaisille musiikintekijöille, joille musiikin tekeminen on merkittävä tulonlähde. Tässä mallissa sinulla tulee olla oma osakeyhtiö, jolle tekijänoikeuskorvauksesi maksetaan.