Oma kustannusyhtiö ja osakeyhtiö
Sinulla on oma kustannusyhtiö ja olet Teoston asiakas sekä musiikin tekijänä että musiikkikustantajana. Kustantajaosuudet tekijänoikeuksistasi maksetaan omalle kustannusyhtiöllesi, mutta sinulle kertyy myös henkilökohtaisia tekijänoikeuskorvauksia melko hyvin.
Tässä toimintamallissa voit siirtää myös henkilökohtaiset korvausosuutesi omalle osakeyhtiöllesi. Osakeyhtiö voi olla sama yritys, joka toimii myös omana kustannusyhtiönäsi tai eri yhtiö. Mikäli yhtiö kuuluu ennakkoperintärekisteriin, korvaukset maksetaan ilman ennakonpidätystä.
Oma kustannusyhtiö ja osakeyhtiö pähkinänkuoressa
- Kustantajaosuudet tilityksistäsi maksetaan kustannusyhtiöllesi.
- Henkilökohtaiset osuudet tilityksistäsi on siirretty omalle osakeyhtiöllesi. Yhtiön saamat tilitykset ovat sen elinkeinotuloa, jota verotetaan yhtiöverotuksen sääntöjen mukaisesti.
- Toimintamallissa on vuosittaisia yrityksen toiminnan ylläpitokustannuksia (esim. kirjanpito).
Edellytyksiä oma kustannusyhtiö ja osakeyhtiö -mallille:
- Merkittävä osa toimeentulostasi muodostuu Teoston maksamista tekijänoikeuskorvauksista
- Kustannusyhtiösi on Teoston kustantaja-asiakas
- Kustannusyhtiösi on osakeyhtiömuotoinen, jolloin voit siirtää sille myös henkilökohtaiset osuudet tilityksistäsi.
- Vaihtoehtoisesti sinulla on kustannusyhtiösi lisäksi toinen osakeyhtiömuotoinen yritys, jolle voit siirtää henkilökohtaiset osuutesi.
- Jos osakeyhtiössä on sinun lisäksesi myös muita osakkaita, heidän kaikkien tulee olla Teoston asiakkaita eli osakeyhtiön tulee olla kokonaisuudessaan Teoston tekijäasiakkaiden omistuksessa.
Kustantaja-osuuksien maksaminen omalle kustannusyhtiöllesi
Voit tehdä oman yhtiösi kanssa kustannussopimuksen tekemästäsi musiikista, jolloin kustantajan osuus tilityksistäsi maksetaan omalle yhtiöllesi. Omasta musiikistasi kertyvien tekijänoikeuskorvausten lisäksi yhtiölläsi tulee olla myös muuta laskutettavaa toimintaa, esimerkiksi muusikkopalkkioita.
Edellytyksiä oman kustannusyhtiön perustamiselle:
- Kustannusyhtiösi liittyy Teoston kustantaja-asiakkaaksi
- Huolehdit kustannusyhtiösi nimissä musiikkikustantajan velvollisuuksista, mm. musiikkisi markkinoinnista
- Tiedostat, että oman kustannusyhtiösi pyörittäminen on yritystoimintaa, joka edellyttää mm. kirjanpitoa ja ennakkoverojen maksua
Kustantajan jako-osuuden korottaminen
Teoston tilityssäännössä määritellään kustannusyhtiön osuudet kustannettavien teosten korvauksista. Tilityssäännön mukaan kustantajan osuus teoksen tilityksestä on tavanomaisesti 33,3 %, mutta erityistapauksissa osuus voi olla suurempi, kuitenkin enintään 50 %.
Jos haluat tehdä kustannussopimuksen oman kustannusyhtiösi kanssa niin, että yhtiöllesi maksettava kustantajan osuus on 50 %, sinun tulee hakea korotettua kustantajan osuutta Teoston ohjelmistotoimikunnalta. Korotettua kustantajan osuutta koskeva erityissopimus voi kerrallaan olla enintään viiden vuoden pituinen, mutta sopimus on mahdollista uusia.
Jos haluat tehdä tai uusia kustannussopimuksen oman yhtiösi kanssa korotetulla kustantajan osuudella, toimi näin
- Lataa tarvittavat, esitäytetyt lomakepohjat Lomakkeet ja sopimusehdot -sivulta (Kustannussopimus oman yhtiön kanssa ja Hakemus Teoston ohjelmistotoimikunnalle kustantajaosuuden korottamiseksi)
- Täydennä sinisellä tekstillä merkittyihin kohtiin pyydetyt tiedot
- Tulosta täytetyt lomakkeet ja allekirjoita ne
- Skannaa allekirjoitetut lomakkeet ja lähetä ne sähköpostin liitteinä osoitteeseen omateosto@teosto.fi.
Henkilökohtaisten osuuksien maksaminen osakeyhtiölle
Ns. yhtiömalli soveltuu ammattimaisille musiikintekijöille, joille musiikin tekijänoikeuskorvaukset ovat pääasiallinen tulonlähde. Teoston yhtiölle maksamat henkilökohtaiset tekijänoikeustulot verotetaan yhtiön elinkeinotulona.
Järjestely ei koske muiden tekijänoikeusjärjestöjen hallinnoimien korvausten maksamista eli esimerkiksi Gramexin, Kopioston ja ulkomaisten järjestöjen sinulle tilittämiä korvauksia, mikäli olet suoraan niiden asiakas. Järjestely ei myöskään koske kustannusoikeuksia tai tilitysten kustantajaosuuksia.
Yhtiöön liittyvän toimintamallin käyttöönotto edellyttää musiikin tekijänoikeuksien käyttöoikeuden määräaikaista siirtoa musiikintekijältä hänen osakeyhtiölleen. Asiasta sovitaan tekijän, yhtiön ja Teoston välisellä sopimuksella. Yhtiöllä voi olla muitakin omistajia, mutta heidän kaikkien tulee olla Teoston tekijäasiakkaita.