NEMO tuo empatiaa internetiin – Teosto mukana Helsinki Challengen voittaneessa hankkeessa
Helsingin yliopiston tiedepohjaisen ideakilpailun Helsinki Challengen palkinnot jaettiin perjantaina 13.11. Teosto oli mukana kilpailun voittaneessa NEMO – Natural Emotionality in Digital Interaction – joukkueessa.
Kilpailun voittosumma 375 000 euroa jaettiin kahden joukkueen kesken: Kilpailun voittaja NEMO sai 250 000 euroa ja toiselle sijalle yltänyt Biodiversity Now 125 000 euroa. Voittosummat on tarkoitettu kilpailuidean toteuttamiseen.
Voittanutta NEMO-tiimiä vetää tutkija Katri Saarikivi. Teostosta tiimiin kuuluvat Ano Sirppiniemi ja Turo Pekari, ja muut joukkueen jäsenet ovat Vesa Putkinen, Tommi Makkonen, Mari Tervaniemi, Valtteri Wikström, Arto Markku, Johan Sundström, Wesa Aapro, Kaisa Järnefelt, Kosti Rytkönen ja Silja Martikainen.
Tunteita ja vuorovaikutusta internetiin
NEMO kehittää uusia tapoja digitalisoida ja välittää tunteita verkossa. Tiimi visioi tunteet huomioon ottavia lisäosia digitaalisen vuorovaikutuksen alustoihin, ja haluaa koota tunteiden välittämiseen avoimen lähdekoodin, jolla kuka tahansa voi kehittää empatian mahdollistavia uusia sovelluksia.
Helsinki Challenge -ideakilpailun kansainvälisen raadin mukaan NEMOn idea on ainutlaatuinen, luova ja ratkaisukeskeinen.
– Tunteiden digitaalinen välittäminen ja tunteista kerättävä big data on kokonaan uusi ja äärimmäisen kiinnostava tutkimusavaus, jonka tulevaisuutta Teosto haluaa olla mukana luomassa, sanoo Teoston tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi.
– Musiikki on tärkeä keino tunteiden välittämiseen, ja musiikilla voi olla merkittävä rooli projektissa kehitettävissä empatiaa tukevissa sovelluksissa, toteaa Teoston ennakoinnin asiantuntija Turo Pekari.
Vuoden kestänyt tiedeaiheinen ideakilpailu
Helsinki Challenge -kilpailu alkoi jo vuonna 2014. Siihen ilmoittautui viime vuoden lokakuussa 144 joukkuetta, joista tuomaristo valitsi joulukuussa 20 semifinaaliin. Monitieteiset joukkueet ovat etsineet ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin, ja kehittäneet ratkaisujaan yhteistyössä elinkeinoelämän, median, päättäjien sekä lukuisten kotimaisten ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Helsingin yliopisto juhlisti kilpailulla 375-vuotista historiaansa.
Loppukilpailun tuomaristoon kuuluivat kansleri Thomas Wilhelmsson (puheenjohtaja), vararehtori Sally Mapstone, Oxfordin yliopisto; professori Pasi Sahlberg Harvardin yliopisto; johtaja Ulrich Weinberg, Hasso-Plattner Institute School of Design Thinking ja yliasiamies Mikko Kosonen, Sitra.