Siirry sisältöön

Teosto käynnistää projektin musiikin oikeuksien suojaamiseksi tekoälyalustoilla

27.03.2025

Nopeasti kehittyvät tekoälysovellukset ovat luoneet uusia tapoja hyödyntää luovia sisältöjä kuten musiikkia. Tällä hetkellä tekijänoikeudella suojattuja teoksia hyödynnetään alustoilla kuitenkin luvatta. Teosto käynnistää hollantilaisen Copyright Deltan kanssa yhteistyön, jonka avulla on tarkoitus saada musiikin oikeudeton hyödyntäminen kuriin ja avattua neuvottelut teosten käytöstä tekoälyalustojen kanssa.

Suomalainen musiikin tekijänoikeusjärjestö Teosto käynnistää kansainvälisen pilotin, jossa testataan kotimaisella musiikilla Copyright Deltan tekoälytoimijoille suunnattua oikeuksien hallinnointiratkaisua. Alustan kautta tekoälyalustoille voidaan viestiä näiden käyttämien teosten oikeudenomistajista sekä teosten käyttöön liittyvistä kielloista ja suostumuksista.

Tällä hetkellä tekoälytoimijat kouluttavat mallejaan tekijänoikeudella suojatuilla teoksilla ilman lupaa tai korvauksia: teosten käytöstä ei ole sovittu eivätkä tekijät tiedä, miten heidän työtään tekoälypalveluissa hyödynnetään.

Käytännön työkalu tiedon välittämiseen tekoälyalustoille

Copyright Delta on hollantilainen yritys, joka kehittää alustaa ja teknologiaa musiikin tekoälykäyttöjen tunnistamiseen, hallinnointiin ja lisensiointiin sekä teosten tunnistamiseen. Pilottiprojektissa tiedot tuhannesta käytetyimmästä Teoston edustamasta musiikkikappaleesta lisätään Copyright Deltan alustalle, jossa tiedot linkitetään kansainvälisiin teostunnisteisiin sekä käytetyimpiin online-alustoihin kuten YouTubeen ja Spotifyhin. Alustan koneluettavan rajapinnan kautta tekoälytoimijoille voidaan välittää tietoa teosten oikeudenomistajista sekä niihin liittyvistä kielloista ja suostumuksista.

Pilotissa arvioidaan, onko Copyright Deltan palvelu toimiva tapa välittää tekoälyalustoille tietoa teosten käyttöä koskevista kielloista ja luvista. Tekoälytoimijat ohjataan tarkistamaan alustalta, ovatko ne kouluttaneet mallejaan Teoston edustamilla teoksilla.

”Koska yksikään tekoälyalusta ei ole vielä solminut lisenssisopimuksia kanssamme, kaikki listan teokset on merkitty kieltotilaan eli niitä ei ole lupa käyttää tekoälymallien kouluttamiseen. Alustoja pyydetään ottamaan yhteyttä ja neuvottelemaan lisensseistä, mikäli niiden koulutusaineistosta näitä teoksia löytyy”, kertoo Teoston Senior Advisor Ano Sirppiniemi projektista.

Tekoälytoimijoiden olisi aktiivisesti solmittava lisenssisopimukset

Tekijänoikeuslainsäädännön noudattaminen on keskeinen lähtökohta myös viime vuonna hyväksytyssä EU:n tekoälyasetuksessa. Kuten muidenkin suojattua sisältöä käyttävien palveluiden, myös tekoälytoimijoiden olisi aktiivisesti tehtävä lisenssisopimukset teosten oikeudenomistajien kanssa.

Teoston lakiasiainjohtaja Jenni Kyntölä kertoo, että pilotin tarkoituksena on pyrkiä yhteistyöhön tekoälyalustojen kanssa sekä selvittää, voidaanko teknisten ratkaisujen avulla tehostaa alustojen halukkuutta tehdä sopimukset teosten käytöstä. Tähän Copyright Deltan ratkaisu tarjoaa käytännön työkalun, jossa teostiedot ovat helposti saatavilla myös koneluettavassa muodossa.

”Palvelun kautta voidaan helposti välittää tekoälyalustoille tietoa Teoston edustamista teoksista sekä edistää lisensointitoimia. Tavoitteena on, että suojattujen musiikkiteosten oikeudeton hyödyntäminen saataisiin kuriin ja tekoälytoimijat olisivat meihin aktiivisesti yhteydessä lisensointineuvotteluiden avaamiseksi.”

Teoston edustamat kotimaiset musiikintekijät pitävät erittäin tärkeänä, että teosten käytöstä ja korvauksista tekoälyalustoilla on sovittu. Tammikuussa 2025 tehdyssä tekoälykyselyssä 94 % katsoi, että tekijänoikeuksien haltijoilta on pyydettävä lupa, kun heidän teoksiaan käytetään tekoälyjärjestelmien syötteenä. Vain 4 % musiikintekijöistä olisi valmis antamaan musiikkinsa tekoälyn käyttöön ilman ehtoja.

Copyright Delta on hollantilainen yritys, joka kehittää alustaa ja teknologiaa musiikin tekoälykäyttöjen tunnistamiseen, hallinnointiin ja lisensiointiin. Yrityksen toimitusjohtaja Daan Archerin mukaan heidän palvelunsa on suunniteltu turvaamaan oikeuksia ja varmistamaan tekijöiden menestymisen mahdollisuudet myös tekoälyn aikakaudella.

”Tekoäly muokkaa luovaa kenttää enemmän kuin koskaan. Siksi on ensiarvoisen tärkeää rakentaa vastuullisia järjestelmiä, jotka suojelevat inhimillisten tekijöiden oikeuksia sekä luovat uusia mahdollisuuksia ansaintaan. Olemme erittäin kiitollisia Teoston osallistumisesta pilotointiin, sillä tekijänoikeusjärjestöt ovat avaintoimijoita vastuullisen musiikkiekosysteemin rakentamisessa tekoälyn aikakaudella.”

Pilotti kestää puoli vuotta, minkä jälkeen tehdään päätöksiä palvelun mahdollisesta laajemmasta käyttöönotosta tulevaisuudessa.

Lisätietoa: Senior Advisor Ano Sirppiniemi, puh. 050 325 6530. ano.sirppiniemi@teosto.fi


Jaa somessa