Alex Freemanin kuoroteos Teosto-palkintoehdokkaana – ”En halunnut teoksessa mässäillä sodan kauhuilla”
Säveltäjä Alex Freemanin kuoroteos Under the Arching Heavens: A Requiem Aleksis Kiven, Viljo Kajavan, Edith Södergranin, Siegfried Sassoonin ja Walt Whitmanin teksteihin on ehdolla tämän vuoden Teosto-palkinnon voittajaksi.
Muusikko, musiikkitoimittaja Arttu Tolosen johdolla toiminut esiraati toteaa valintaperusteluissaan seuraavaa: ”Freemanin vaikuttava kuoroteos pureutuu yhteen kansallisista kipupisteistämme, aseenaan kauneus. Sopusuhtainen ja syvällinen teos kutsuu hiljentymään ja tarjoaa lohtua hetkiin, jolloin olemme kasvokkain kaiken katoavaisuuden kanssa.”
Freeman on suomalaistunut yhdysvaltalainen. Hän saapui Suomeen ja Sibelius-Akatemiaan Fulbright -stipendin turvin vuonna 2001, koska halusi perehtyä jo teini-ikäisenä löytämänsä Sibeliuksen teoksiin ja suorittaakseen tohtoritutkintoa New Yorkin Juilliardiin.
Freeman palasi välillä Yhdysvaltoihin, mutta muutti Suomeen vuonna 2014 suomalaisen vaimonsa kanssa. Nyt myös Freeman on saanut Suomen kansalaisuuden ja perhe on kasvanut kahdella lapsella.
Millaisessa seurassa teoksesi on muiden Teosto-palkintoehdokkaiden kanssa?
”Mainiossa seurassa! Olen kuunnellut kaikkia ehdokkaita vähän, joitakin enemmänkin. En haluaisi olla arvioimassa, mikä näin erilaisista teoksista on palkinnon arvoinen. Se on mahdottoman vaikea tehtävä.”
Miten ehdolla oleva sävelteoksesi syntyi?
”Olin tehnyt Helsingin Kamarikuorolle 14-minuuttisen kuoroteoksen vuonna 2016. Pitkiä, yli tunnin pituisia a cappella -sävellyksiä on ylipäätään vähän, joten suostuin heti, kun HKK pyysi minulta seuraavaksi sellaista. Aiheen ratkaisi ensi esityksen ajoitus: keväällä 2018 tuli kuluneeksi sata vuotta Suomen sisällissodasta.
Olen Walt Whitmanin teosten fani, hän on Yhdysvaltain sisällissotaa käsitellyt runoilija, jota ei kuitenkaan tunneta Suomessa kovin hyvin. Ajattelin, että tämä on hyvä tilaisuus esitellä täällä hänen runouttaan. Niissä kuvataan sisällissodan piirteitä yleispätevästi.
Halusin yhdistää teokseen myös muiden runoilijoiden tekstejä, eri kielisiäkin ja niin mukaan tulivat Aleksis Kiven, Edith Södergranin, Viljo Kajavan ja englantilaisen Siegfried Sassoonin runot. En halunnut kuitenkaan tehdä tyypillistä sota-aiheista requiemia, jossa mässäillään sodan kauhuilla, vaan pikemmin teoksen, jossa surraan sodan uhreja ja varoitetaan vastaavien tapahtumien toistumisen uhasta. Teos loppuu toiveikkuuteen, että samoja virheitä ei toisteta.”
Mitä teet seuraavaksi?
”Työn alla on muutamia kuoroteoksia, muun muassa teos Candominolle ja lastenkuoro Candominille. Siitä pitäisi tulla sellainen, että aikuiset ja lapset voivat laulaa samaa teosta – siinä on minulle haastetta.
Lisäksi olen säveltämässä teosta klarinetin, viulun ja pianon triolle; Mikko Raasakalle, Pisku Ristiluomalle ja Mirka Viitalalle. Sävellän myös Somnium Ensemblelle. Kaikki nämä saavat ensi esityksenä marraskuussa. Sitä ennen minulla on kiireinen kesä sävellyksiä viimeistellessä.”
Teosto-palkintoehdokkaiksi on valittu tänä keväänä seitsemän teosta. ”Tänä vuonna taidemusiikki ja omintakeiset tulkinnat siitä, mitä on pop, tuntuivat erityisen vahvoilta alueilta”, palkinnon esiraadin puheenjohtaja Arttu Tolonen toteaa. Lue lisää ja kuuntele ehdokkaina olevia teoksia: Teosto-palkintoehdokkaat keväällä 2019