Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: -

Debyyttialbumi kohtaamisista maailmalla

Teoston asiakkaaksi lähes parikymmentä vuotta sitten liittynyt Teho Majamäki tunnetaan monipuolisena musiikintekijänä ja lyömäsoitintaiteilijana. Travelogue-levyn materiaalia hän keräsi viidentoista vuoden ajan matkustaessaan Aasiassa, Afrikassa, Australiassa ja Euroopassa.

Albumi on kuin matkapäiväkirja, jonka inspiraatio on peräisin eri puolilta maailmaa. Sen soundissa heijastuvat erilaiset kohtaamiset ja tilanteesta toiseen vaihtuvat tunnelmat. Kuulija siirtyy kappaleiden mukana savimajaan Tansaniaan, puiselle laiturille Lappiin kuuntelemaan saamelaista joikua, kirkkaita lasten ääniä raikuvaan japanilaiseen lähiöön, Intiaan pyhiä mantroja kaikuvaan temppeliin ja Australian subtrooppiseen sademetsään.

Majamäki kertoo, että maailman musiikki ja eri kulttuurien perinteet ovat kiinnostaneet jo lapsesta saakka. Maailmalle veivät ensin interrail-reppumatkat ja sitten pidemmät oleskelut ulkomailla.

”Tämän levyn osalta tarina alkoi varsinaisesti vuonna 1999, kun muutin pysyvästi Australiaan. Rantauduin takaisin Suomeen vakituisemmin vuonna 2006.”

”Olen tutustunut eri maiden historiaan, musiikkiin ja ihmisiin pääasiassa oman kokemukseni kautta. En koskaan omistanut Lonely Planet –oppaita tai ottanut asioista muuten ennalta selvää.”

”Olen pyrkinyt tietoisesti olemaan opettelematta minkään toisen kulttuurin musiikkia, vaan koittanut löytää siihen oman kulmani.”

”Kappaleiden tarinat ovat syntyneet matkoillani oikeista kohtaamisista. Ne ovat rakkaudentunnustuksia paikoille, joissa olen asunut ja kiitoksia sielukkaille ihmisille, jotka olen saanut kohdata. Ihmisten välisissä kohtaamisissa tärkeintä ei ole niiden kesto, vaan vilpittömyys ja aitous juuri siinä hetkessä. Halu jakaa kokemuksia elämästä ”, Majamäki toteaa.

”Kappaleet liittyvät musiikin osalta aina johonkin paikkaa tai aikakauteen elämässäni. Tekstejä on luotu noiden tunnelmien pohjalta. Ainostaan Tansaniassa äänitetyssä Top Top -kappaleessa on hyvin henkilökohtainen teksti, swahiliksi.”

Majamäen kappaleet saivat lisää henkeä ympärilleen Samuli Laihon kanssa sävelletyistä melodioista, joista syntyi idea kutsua levylle vierailevia laulusolisteja.

Ville Valo löysi hänelle lähetettyyn kappaleeseen tekstin 100 vuotta vanhasta, Aarni Koudan kirjoittamasta, runosta Lusiferin kannel. Ismo Alanko taas käänsi Espanjassa äänitetyn flamenco-laulajan tekstin suomeksi ja teki siitä oman tulkintansa. Paleface puolestaan inspiroitui Cesare Borgia -kappaleen tunnelmasta ja kirjoitti itse oman tekstinsä.

Majamäki säveltänyt myös äänimaisemia juna-asemille

Teho Majamäen viime vuotinen julkaisu on puhallinsoittaja Tapani Rinteen kanssa tehty Under the Ground, joka näki päivänvalon Vantaan kehäradan avaamisen yhteydessä. Kaksikon sävellyksiä kuullaan äänimaisemana Aviapoliksen, Lentoaseman ja Kivistön asemilla. Vantaan kaupungin tavoitteena on tuoda musiikin ja äänen avulla viihtyisyyttä ja rauhoittavaa tunnelmaa asema-alueille, jotka moni kokee levottomiksi ja rauhattomiksi. Lue lisää musiikin hyödyntämisestä asemilla Vantaan Sanomista.

 

Jaa somessa