Elävän musiikin Nosturi
”Keikkoja on vuosittain parisataa”, Nikula toteaa. Puolet niistä pidetään yläkerran 900 henkeä vetävässä salissa ja puolet alakerran baarin tiloissa.
Kun tilaisuuksissa on myös alaikäisiä rajataan salista vain tietty osa anniskelualueeksi.
Kaikille suunnatun musiikkitarjonnan taustalla on Elmun toiminta-ajatus.
”Se perustettiin vuonna 1978 pelastamaan stadin elävä musiikki.” Kaikkiaan Nosturin konserteissa käy vuosittain 60 – 70 000 ihmistä.
Raskas syksy
Mikä on Nosturin musiikillinen linja? ”Tavoite on tarjota mielenkiintoista musiikkia, jota ei vielä tunneta. Jokainen rock-klubi haluaisi olla tulevaisuuden bändin ensikeikan järjestäjä.”
”Tämä syksy tosin näyttää vähän raskaalta”, Nikula arvioi tulevia keikkoja. Metallimusiikkia soitetaan ja kuunnellaan Suomessa paljon.
Suunnilleen puolet Nosturin keikoista soittaa ulkomainen bändi. ”Määrä vain asettuu tähän, ei se ole tietoinen tavoite. Totta kai haluamme tuoda esille kotimaisia artisteja.”
”Kotimaisen musiikin osuus Suomessa on iso, on tarjottava sitä, mitä ihmiset haluavat.”
Vaikka Elmu on aatteellinen yhdistys, konserttien on toimittava kaupallisin ehdoin. Julkinen tuki kattaa vain pienen osan kuluista ja se suunnataan esimerkiksi bändien harjoittelutilojen ylläpitämiseen.
Talossa on 12 treenikämppää, joissa soittaa 50 – 60 bändiä. ”Niihin on hiukan jonoa. Helsingissä on kämppiä, mutta niiden kunto on usein luokattoman surkea ja hinta kova.”
Musiikin edistämissäätiön (MES) konsertteihin antama tuki on tärkeä. ”Saamme mukaan mielenkiintoisia lämppäreitä. Tuki auttaa tulevaisuuden nimien tarjontaa.”
Suuntana Suvilahti
Elmu ry on mahdollisesti muuttamassa Helsingin Suvilahteen. Vanhan kaasulaitoksen suurta teräskaasukelloa suunnitellaan nyt 3 000 hengen saliksi. Elmu mahdollisesti aloittaa siellä vuonna 2019.
Seuraavana vuonna valmistuu tiilisen kaasukellon saneeraus. Sinne Elmu on saamassa 600 hengen black box -tyylisen tilan.
Mika Nikula on ollut kaksi vuotta Elmun ohjelmapäällikkö. Sitä ennen hän työskenteli Teoston avainasiakaspäällikkönä livemusiikiin puolella.
Miten elävän rock-musiikin tilanne on viime vuosina muuttunut? ”Ulkomaisten bändien määrä on kasvanut viidessä vuodessa. Festareiden määrä on myös nykyään kova.”
”Olen optimistinen livemusiikin tulevaisuudesta. Kesä oli hyvä lähes kaikille festivaaleille, kävijämäärät kasvoivat. Uusi sukupolvi on oppinut käymään Weekendissä ja muilla festivaaleilla.”
Millainen on hyvä keikka klubin pyörittäjän kannalta? ”Kun artistit toimivat yhdessä yleisön kanssa, saavat heidät mukaansa.”
”Kun yleisöä tulee ja liput on ostettu ennakkoon. Näin saamme työntekijämäärän kohdalleen ja kaiken toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.”
MES on Gramexin ja Teoston kesällä 2012 perustama Musiikin edistämissäätiö, jonka tarkoitus on edistää ja tukea kotimaista monimuotoista musiikkia.
Musiikin edistämissäätiö toteuttaa tarkoitustaan jakamalla avustuksia ja apurahoja tai muutoin edistämällä ja tukemalla taloudellisesti suomalaiseen musiikkiin liittyviä elävän musiikin tilaisuuksia, musiikkitallenteiden tuottamista, musiikin markkinointia ja vientiä, kustannustoimintaa, koulutusta, tutkimusta ja kehitystoimintaa. Edistämistoiminnan piiriin kuuluvat kaikki musiikkilajit, ja se painottuu ammattimaiseen toimintaan.
http://www.musiikinedistamissaatio.fi