Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Iiris Suomela
Kuva: Kerttu Penttilä

Eurovaalien tulos näyttää lupaavalta luovien alojen kannalta

Musiikin luovan alkutuotannon eli Teoston, Suomen Säveltäjien, Suomen Musiikkikustantajien ja Suomen Musiikintekijöiden edunvalvontapäällikkö Iiris Suomela analysoi näkökulmassaan eurovaalien tulosta.

Eurovaalit huipentuivat sunnuntaina 9.6. jännittävään vaalipäivän iltaan. Joissain EU-maissa vaalit oli ehditty käydä jo aiempina päivinä, mutta sunnuntai-iltana paljastui vaalien tulos eurooppalaisella tasolla – ja toistaiseksi tilanne näyttää varsin lupaavalta luovien alojen kannalta, vaikka tärkeimmät linjapäätökset ovat yhä edessä.

Suomessa eurovaalit olivat monella tapaa yllättävät vasemmiston historiallisen kovan tuloksen sekä toisaalta perussuomalaisten rajun tappion myötä. Euroopan tasolla yllätyksiä tuli kuitenkin huomattavasti vähemmän.

Europarlamentin voimasuhteet säilyvät pitkälti samoina. Kokoomuksen eurooppalainen puolueryhmä eli keskustaoikeistolainen EPP voitti vaalit myös Euroopan tasolla 184 mepin voimin. Toiseksi tuli SDP:n puolueryhmä, joka säilytti viime vaalien tuloksen. Sen sijaan paikkoja menettivät Vihreät ja erilaisia poliittisen keskustan puolueita yhdistävä Renew.

Ennen vaaleja osa asiantuntijoista ennakoi eurooppalaista jytkyä, jonka myötä laita- ja äärioikeisto kasvattaisivat suosiotaan huomattavasti. Tämä olisi ollut myös luovien alojen kannalta vähintäänkin arvaamaton kehityksen suunta, sillä EU-tasolla moni laitaoikeiston puolue suhtautuu taiteeseen ja kulttuuriin avoimen epäluuloisesti – osin jopa vihamielisesti. EU-jytky ei kuitenkaan lopulta realisoitunut, vaikka sekä maltillisempi ECR-ryhmä että äärioikeistolainen ID nostivat hieman kannatustaan.

Poliittisten ryhmien koot saattavat vielä muuttua, kun 98 eurooppalaisten puolueryhmien ulkopuolista meppiä valitsee ryhmänsä. Uusia meppejä lienee tulossa ainakin Vihreiden ja ID:n riveihin.

Eurovaalien tulos on lupaava pohja luovien alojen tavoitteiden edistämiselle

Ennen vaaleja ennakoitiin, että jos laita- ja äärioikeisto nostavat kannatustaan, todennäköinen voittaja EPP on vaalien jälkeen valinnan äärellä: lähteekö ryhmä tekemään yhteistyötä laitaoikeiston kanssa vai turvautuuko se samaan ryhmien kokoonpanoon kuin aiemminkin. EPP:n työtä johtava, todennäköisesti komission puheenjohtajana jatkava Ursula von der Leyen totesi kuitenkin jo sunnuntai-iltana, että yhteistyö rakentunee samalle pohjalle kuin aiemmin. Vaalituloksen perusteella ratkaisu on looginen, sillä EPP, demarit, Renew ja Vihreät pystyvät muodostamaan vahvan enemmistön parlamentissa ja viemään läpi EPP:lle tärkeitä tavoitteita niin talouspolitiikan kuin Ukrainan tukemisen saralla.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa luoville aloille? Varmuudella ei voi vielä sanoa mitään.

Ainakin viime kaudella toiminut puolueryhmien kokoonpano edisti monia alalle tärkeitä tavoitteita, kuten reilua korvausta tekijöille heidän työnsä hyödyntämisestä, tapahtui se sitten sosiaalisen median alustoilla, streamauspalveluissa tai tekoälyn kouluttamisessa.

Ursula von der Leyenin komissio kehitti digitaalisten sisämarkkinoiden sääntelyä merkittävästi niin uudella tekijänoikeusdirektiivillä kuin Europe fit for the digital age -lakipaketilla. Vääntö oli kovaa, mutta lopulta päädyttiin luovien alojen kannalta myönteisiin tuloksiin. EU pyrkii pysymään mukana teknologian kehityksessä ja turvaamaan luovien alojen tekijöiden aseman myös jatkossa. Lisää aiheesta voi lukea aiemmasta näkökulmastani.

Huomionarvoista on, että digitaalisten sisämarkkinoiden sääntely jakaa mielipiteitä ennen kaikkea puolueryhmien sisällä.

Suurimmista ryhmistä löytyy sekä luovien alojen puolustajia että sääntelyyn kriittisesti suhtautuvia meppejä. Merkitsevää siis on, että ketkä päätyvät lopulta europarlamentin ja komission keskeisille paikoille päättämään luovia aloja koskevasta sääntelystä. Myös jäsenmaiden johdolla on merkittävä rooli, sillä eri maiden ministerit linjaavat Eurooppa-neuvoston kautta, mitkä esitykset lopulta etenevät ja mitkä joutuvat vastatuuleen.

Työ luovien alojen aseman vahvistamiseksi jatkuu siis määrätietoisesti myös vaalien jälkeen!


Teosto ja sen jäsenjärjestöt – Suomen SäveltäjätSuomen Musiikintekijät ja Suomen Musiikkikustantajat – muodostavat yhdessä Musiikin luovan alkutuotannon edunvalvontarintaman. Ajamme yhteisiä tavoitteita musiikkialan hyväksi tulevaisuuden eurooppapolitiikkaan.

Tutustu eurovaalitavoitteisiimme täältä.

Jaa somessa
Lue lisää