Juska Salminen: kulttuurin leikkaukset vaikuttavat erityisesti nuorten mielenterveyteen
Teoston kulttuurikummi, musiikintekijä sekä Nuorten Väylän kehitys- ja markkinointivastaava Juska Salminen tuli tutuksi suurelle yleisölle 90-luvun lopulla HIM-yhtyeen kosketinsoittajana. Nyt hän kirjoittaa näkökulmassaan kulttuurin merkityksestä yhteiskunnalle. Miksi kulttuuriin kohdistuvat massiiviset leikkaukset ovat niin haitallisia erityisesti nuorille?
Kulttuurin ja luovien alojen merkitys yhteiskunnallemme on syvällinen, ja sen vaikutukset ulottuvat laajalle talouden, osallisuuden ja hyvinvoinnin alueille. Vaikka taloudelliset leikkaukset voivat vaikuttaa välttämättömiltä, niiden kohdistaminen juuri kulttuuriin ja taiteeseen on ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa, joissa tunnustetaan luovien alojen työllisyys- ja kasvupotentiaali.
Kulttuurin merkitys erityisesti ihmisten hyvinvointiin ulottuu paljon syvemmälle kuin pelkästään viihdyttämiseen. Kulttuuri voi tarjota ihmisille keinon käsitellä elämän kipupisteitä ja tuoda lohtua silloin, kun sanat eivät riitä. Leikkaukset uhkaavat siis kaventaa mahdollisuuksia, jotka ovat minulle ja monille muille olleet elintärkeitä.
Oma polkuni HIMin kosketinsoittajasta kehitys- ja markkinointivastaavaksi lastensuojeluyritys Nuorten Väylään on täynnä ääripäitä ja kasvutarinoita. Olen saanut kohdata omat mielenterveyshaasteeni, kuten kaksisuuntaisen mielialahäiriön. Olen saanut myös nähdä, kuinka kulttuuri voi toimia voimakkaana tukena omaa paikkaa ja ääntä etsiessä.
Oma polkuni on johdattanut minut ymmärtämään, kuinka kulttuurin voima ei ole vain sen tuottamisessa ja kuluttamisessa, vaan myös selviytymisessä ja elämän kipupisteiden käsittelemisessä. Haluan oman työni avulla varmistaa, että nuoret saavat mahdollisuuden kokea sen voiman, joka on auttanut myös minua selviytymään.
Tilaa TeoStory-uutiskirje
Haluatko tiedon uusista TeoStory-artikkeleista sähköpostiisi? Tilaa TeoStory-uutiskirje, niin saat kuukausittain koosteen uusista jutuistamme!
Kulttuuri ja lastensuojelu kulkevat käsi kädessä
Kulttuuriharrastukset tarjoavat lapsille ja nuorille mahdollisuuksia löytää itseilmaisun keinoja ja kokea osallisuutta. Olen itse saanut kaksi kertaa apurahaa media- ja taidepajojen järjestämiseen lastensuojeluyksiköissä. Vaikutus nuorten hyvinvointiin on ollut konkreettinen.
Ensimmäinen apurahakierros mahdollisti täysin uudenlaisten työpajojen kehittämisen, ja toisen apurahan myöntö osoitti, että ensimmäinen hanke oli tuottanut toimivia tuloksia. Lastensuojelutyössä olen nähnyt, miten kulttuuri tarjoaa lapsille ja nuorille merkityksellisiä kokemuksia. Kerron nyt yhden esimerkin.
Yhdellä nuoristamme oli haasteita osallistua ryhmätoimintaan, joten pyysin häntä kirjoittamaan runoja. Niitä syntyi lopulta lähes neljäkymmentä, joista valitsimme osan runokirjaan. Runokirja suunniteltiin ja taitettiin nuoren värimaailman toiveiden mukaisesti. Pelipajan pitäjä innostui ideasta niin paljon, että hän halusi luoda runoille virtuaalisen maailman. Oli todella pysäyttävää, että nuori sai hankkeen päätöstapahtumassa nähdä mielenmaisemiaan elokuvateatterissa. Pelin valmistuttua hän pääsee sukeltamaan tarinaansa vielä syvemmälle virtuaalitodellisuudessa. Tutustu virtuaalimaailmaan tästä.
Yhteenvetona: media- ja taidetyöpajat ovat olleet yksilötasolla lastensuojeluyksiköiden nuorille tärkeitä, ja tuki on auttanut nuoria rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. Ilman riittävää rahoitusta ja tukea vastaavat mahdollisuudet voivat kuitenkin jäädä tulevaisuudessa tavoittamatta. Lue lisää meidän hankkeestamme VäyläArt-sivustolta.
Jokaisella on oikeus kokea kulttuuria myös omalla paikkakunnallaan
Valtion apurahoilla ja kulttuurituella on suuri merkitys - ei vain taiteilijoille, vaan koko yhteiskunnalle. Esimerkiksi Taiteen edistämiskeskuksen kautta jaetut apurahat ovat mahdollistaneet kulttuuritoimintaa saavutettavasti eri puolilla Suomea. Kulttuuri kuuluu kaikille, ei vain suurkaupungeille tai tunnetuille taiteilijoille.
Nuorisotyön asiantuntijana olen nähnyt, kuinka tärkeää on tarjota nuorille mahdollisuuksia osallistua ja oppia uutta turvallisessa ympäristössä. Leikkausten vaikutukset tuntuisivat erityisesti maakunnissa, ja moni projekti jäisi toteutumatta rahoituksen puutteen vuoksi.
Kulttuurin tekijästä vertaistukijaksi
Olen kulkenut pitkän matkan HIMin kosketinsoittajasta nuorisotyön ammattilaiseksi ja mielenterveysluennoitsijaksi. Jokainen vaihe on opettanut ja antanut paljon, ja kulttuurin kautta olen saanut mahdollisuuden jakaa kokemuksiani ja tukea muita.
Olen itsekin kokenut, kuinka kulttuurin apurahat ja tekijänoikeuskorvaukset ovat mahdollistaneet riskejä, joihin en muuten olisi voinut tarttua. Tänä keväänä ilmestyi HIM-aikoja ja omaa selviytymistarinaani käsittelevä kirjani Valon varjossa — Miten minusta tuli HIMin kosketinsoittaja ja mitä tapahtui sitten (Docendo). Kirjan teko ei olisi ehkä ollut mahdollista ilman taloudellista tukea.
Kirjani lukeneet ottivat yhteyttä allekirjoittaneeseen erityisesti somen kautta kertoen omista mielenterveysongelmistaan. Lukijat pystyivät samaistumaan esimerkiksi paineiden aiheuttamaan uupumukseen. Eräs psykoterapeutti kertoi esimerkiksi aikovansa lainata kirjaa asiakkailleen. Viestejä tuli alussa päivittäin, ja jokainen keskustelu auttoi samalla myös minua itseäni.
Kulttuurin tukeminen ei ole vain taloudellinen kysymys, vaan myös moraalinen valinta. Vaikka mikään päätös ei voi riistää kulttuurin tekijältä luomisen liekkiä, tuntuvat näin mittavat leikkaukset kuin hitaalta hapen viemiseltä ympäriltä.
Palataan jälleen nuoriin. Kun nuorilla on mahdollisuus löytää oma äänensä ja kokea osallisuutta, siitä voi seurata voimakkaita muutoksia heidän elämässään. Olen nähnyt sen vaikutuksen niin omakohtaisesti kuin työssäni nuorten kanssa: kulttuuri voi tarjota uuden alun, lohdun ja selviytymiskeinon.
Tilaa TeoStory-uutiskirje
Haluatko tiedon uusista TeoStory-artikkeleista sähköpostiisi? Tilaa TeoStory-uutiskirje, niin saat kuukausittain koosteen uusista jutuistamme!
Teoston kulttuurikummit on Teoston vuodesta 2009 toiminut vaikuttamisverkosto, joka tuo poliittiset päättäjät yhteen musiikin tekijöiden ja säveltäjien kanssa. Verkoston tarkoituksena on lisätä ymmärrystä, keskustelua ja tiedonkulkua musiikkialan ammattilaisten ja alan toimintaedellytyksistä päättävien kesken. Juska Salminen toimii tällä kaudella Juho Eerolan (PS) ja Paula Werningin (SDP) kulttuurikummina.