Jussi Chydenius ja Saara Konttinen aloittivat Teoston hallituksessa
”Edessä on varmasti haastava hallitusvuosi monine uusine asioineen. Samalla odotan kuitenkin innolla sitä, että tekijänoikeusasioihin ja muuhun pääsee perehtymään tarkemmin. Haasteita pitää ottaa vastaan, jos haluaa kehittää itseään”, Jussi Chydenius pohtii.
Chydenius, 45, on laulanut runsaan 20 vuoden ajan a cappella -lauluyhtye Rajattomassa ja ollut rock-yhtye Don Huonojen rumpalina. Luottamustoimet ovat tulleet tutuiksi kunnalliselta puolelta. Chydenius toimii parhaillaankin vihreiden kaupunginvaltuutettuna Helsingissä. Tähän työhön liittyen hän on vaikuttanut muun muassa kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnassa, kaupunginorkesterin johtokunnassa sekä Helsingin Juhlaviikkojen hallituksessa.
Teoston asiakkaana Chydenius on ollut noin 25 vuoden ajan erityisesti säveltäjän ja sovittajan ominaisuudessa.
”Näin asiakkaan ja jäsenen näkökulmasta Teosto on tehnyt erittäin hyvää työtä. Se on onnistunut keräämään tehokkaasti musiikin oikeudenomistajille ne korvaukset, jotka heille kuuluvat.”
Chydenius ennakoi, että tulevan hallitustyöskentelyn keskiössä ovat erityisesti lainsäädäntöön liittyvät kysymykset niin Suomessa kuin EU:n tasolla, kuten myös kansainvälinen yhteistyö muitten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.
”Tekninen kehitys on ollut tunnetusti huiman nopeaa. Varsinkin nuoret kuuntelevat musiikkia suoratoistopalveluina. Tekijänoikeusjärjestöillä on tässä varmasti haasteita.”
”Jossain mielessä asiat olivat ennen paremmin, kun maailma oli nykyistä valmiimpi. Tosiasia kuitenkin on, että maailma muuttuu. Muutoksen kelkassa on pyrittävä pysymään mahdollisimman hyvin.”
Vielä loppuun on kysyttävä, millaista musiikkia Chydenius kuuntelee.
Keikka, joka kiinnostaa?
”25 vuotta täyttävä Egotrippi tekee syksyllä ainakin muutaman konsertin sinfoniaorkesterin kanssa. Heitä olisi mielenkiintoista kuulla. Egotripin kaverit tulivat tutuiksi jo 90-luvulla, kun he ja me Don Huonot aloittelimme samoihin aikoihin. Egotripillä on pitkä ura ja hienoja lauluja.”
Mikä biisi teki viimeksi vaikutuksen?
”Kuuntelin äskettäin Yonan uutta hienoa Ghetto-kappaletta useamman kerran. Yona oli vuonna 2009 vierailijana Isän kädestä -levyllä, jolla minä ja veljeni Kalle versioimme isämme Kajn lauluja. Tuolloin Yona oli vielä tuntematon artisti. On ollut mukava nähdä, miten menestyksekästä uraa hän on tehnyt.
Osaamisen syventäminen innostaa
Saara Konttisella, 38, on niin ikään vahva musiikillinen tausta jo kodin ja geenien kautta. Konttisen isoisä Johan ”Mosse” Vikstedt teki pitkän uran levy-yhtiöissä ja oli muun muassa perustamassa Gramexia. Konttisen isä Seppo Närhi ja sisko Laura Närhi ovat tunnettuja laulusolisteja. Äiti Maija Kuusi teki ison osan työurastaan levy-yhtiössä.
Konttinen valmistui Helsingin Kauppakorkeakoulusta vuonna 2007 ja on työskennellyt siitä saakka levy- ja musiikkiyhtiöissä. Tällä hetkellä hän toimii kustantajana HMC Publishingillä, joka on Warner Music Finlandin yhteydessä toimiva musiikkikustantamo. Levy-yhtiöpuolella hän on työskennellyt muun muassa sopimusten ja HR-asioiden parissa.
Konttinen uskoo Teoston hallituksen olevan hänelle luonteva paikka osaamisen jakamiseen, oppimiseen ja vaikuttamiseen.
”Teoston hallitukseen pääseminen on minulle kunnia-asia. Uskon voivani toimia Teoston ja musiikintekijöiden välillä viestinviejänä. Tästä roolista hyötyvät molemmat osapuolet. Hallituksessa vastaan tulee varmasti uusia asioita, mutta olen innokas syventämään osaamistani.”
Konttinen on toiminut kahden vuoden ajan Suomen Musiikkikustantajat ry:n hallituksessa.
”Siellä olen saanut tietoa pinnalla olevista tekijänoikeuksiin liittyvistä asioista. Lisäksi olen kuulunut Teoston raportointi- ja online-työryhmiin.”
Konttinen odottaa mielenkiinnolla muun muassa kansainvälisten kysymysten käsittelyä. Hän toteaa Teoston kohtaavan kovaa kansainvälistä kilpailua.
”On pidettävä huolta siitä, että suomalaisten tekijöiden kannattaa pysyä jatkossakin Teoston asiakkaina, ja että Teoston yhteistyö kansainvälisten kumppanien kanssa on saumatonta. Aihealue on minulle tuttu ja tärkeä, koska HMC:llä on kotimaisten kuvioiden lisäksi aktiivista teosvientityötä.”
”Lisäksi Teosto tekee varmasti jatkossakin työtä sen eteen, että musiikintekijöiden verokohtelusta tulisi tasa-arvoista muiden yrittäjien kanssa. Minua kiinnostavat myös uudet teknologiset ratkaisut, joilla pystytään yksinkertaistamaan korvausten tuloutumista oikeudenomistajille.”
Entä sitten musiikin kuuntelu vapaa-ajalla? Konttinen kertoo kuunnelleensa Warner Musicin uuden ”sainauksen” Eetun tuoretta BAE-sinkkua.
”Eetun ensimmäinen soolojulkaisu on ihana ja fresh, pysäyttävän kaunis sekä melodialtaan että tekstiltään. Siistiä on myös se, että Eetu on tehnyt ja tuottanut biisin kokonaan itse.”
Tulevana kesänä Konttinen suuntaa Ruisrockiin.
”Eniten odotan nuoruuden lempibändini N.E.R.D:n ja uudemman suosikkini The Chainsmokersin sekä tietysti Alman keikkoja. Ruisrockin fiilis on jotain niin uniikkia, että se vaan pitää kokea. Ensimmäinen Ruisrockini oli vuonna 1992, kun Nirvana esiintyi siellä. Aika monta Ruissia on sen jälkeen tullut koettua.”
LUE LISÄÄ:
Ari Nieminen: Teoston hallitus tarjonnut näköalapaikan musiikkialaan
Teoston hallituksen kokoonpano
Leevi Madetoja perustamassa Teostoa