Kehittyäkseen kannattaa kerätä palautetta
Kaisa Korhonen on yksi tämän hetken nousevista lauluntekijänimistä. Hän osallistui aloittelevien musiikin tekijöiden Top 20 – Future Hitmakers -kurssille vuonna 2017 ja tekee nykyisin yhteistyötä Elements Musicin kanssa. Korhonen on myös opettanut musiikin tekemistä yläastelaisille. ”Nuoret pitävät tosi paljon luovista tehtävistä.”
Ensimmäinen Kaisa Korhosen tekemä sanoitus ja sävellys sijoittui ilmailualalle. Hän oli tuolloin viisivuotias ja lentokoneessa ensimmäistä kertaa.
”Laulun nimi oli Lentokone Finnairin. Hoilasin sitä koko lentokonematkan yhdessä kuusivuotiaan veljeni kanssa. En osannut vielä kirjoittaa, joten äiti kirjoitti sen muistiin myöhemmin. Siitä asti laulujen tekeminen on ollut osa elämääni.”
Elements Musicin kirjoittajiin kuuluva Korhonen, 30, on yksi tämän hetken nousevista lauluntekijänimistä. Hän on tehnyt yhteistyötä muun muassa Raappanan, Rajattoman, Teflon Brothersin, Stigin ja Bessin kanssa.
Keväällä 2017 Korhonen haki ja pääsi Teoston Top 20 – Future Hitmakers -kurssille. Intensiivikurssiin sisältyi neljä kurssikertaa, studiosessio ja co-write -kotitehtäviä.
”Kurssin aikana musiikintekijän ammatti alkoi tuntua minusta ensimmäistä kertaa realistiselta. Kurssilla tutustuin myös muihin nuoriin musiikintekijöihin, joista muutamien kanssa teen edelleen yhteistyötä.”
Räppiä ja kantaaottavuutta
Hetkeksi takaisin kaukaisempaan lähihistoriaan. Teini-ikäisenä Korhosella oli useita bändikokoonpanoja. Niistä aktiivisin oli seurakuntanuorissa parin kaverin kanssa perustettu McKurmot-räppibändi, joka keikkaili, teki levyn ja voitti Helsingin kaupungin järjestämän räppikilpailun.
”Sain tuosta kisasta itsevarmuutta sanoittamiseen. Kisaohjeiden mukaisesti sanoitus oli yhteiskunnallisesti kantaaottava. Varo-kappaleemme kertoi siitä, miten ihmiset ajattelevat vain omaa parastaan ja ohittavat apua tarvitsevat olkiaan kohauttamalla.”
Korhosen mukaan hänen sanoituksena olivat teini-ikäisenä usein hyvin tunteellisia ja riipiviä.
”Isoveljeni kutsui biisejäni vine-balladeiksi”, Korhonen naurahtaa.
Sittemmin Korhonen opiskeli Pop&Jazz-konservatorion perusopetuksessa laulua ja pianonsoittoa.
Luokanopettajan opinnoissa hän erikoistui musiikkiin ja äidinkieleen.
”Pop&Jazz -konservariolla tutustuin Axel Ehnströmiin. Axel kuuli kappaleitani, ja hänen kauttaan sain yhden biisini silloisen Voice Kids -kilpailun voittajan levylle.”
Yhteistyö Elements Musicin kanssa alkoi keväällä 2018, kun yhtiön A&R Eero Tolppanen otti Korhoseen yhteyttä kuultuaan hänen tekemiään tekstejä.
Lauluja syntyy tiimityönä
Korhosen tekstit lähtevät monesti liikkeelle jostakin tunnelmasta. Usein ne hautuvat pitkiä aikoja ennen kuin saavat sanallisen muotonsa.
”Kirjaan sanoja, lauseita ja laulun aiheita iCloud-pilvipalvelussa olevaan ideatiedostooni. Vihkoa käytän, kun alan työstää jotain ideaa eteenpäin. Kynällä kirjoittaessa tulee parempi flow.”
Joskus Korhosen sanoitus valmistuu kertaistumalta kitaraa soitellessa tai kirjoitellessa.
”Joskus yhtä lausetta saattaa miettiä ja hioa monta viikkoa. Usein alitajuntaan jääneisiin ongelmakohtiin pompahtelee ratkaisuja ihan muita juttuja tehdessä, esimerkiksi tiskatessa tai lenkillä.”
Suurin osa Korhosen kappaleista valmistuu tiimityönä. Lauluja työstetään esimerkiksi studiossa, työhuoneella tai mökillä.
”Yleensä sessioissa on paikalla tuottaja, artisti sekä tekstiä ja melodiaa työstävä topliner – tässä tapauksessa minä. Kun biisi on valmis, on usein mahdotonta sanoa, kuka on tehnyt minkäkin osan. Toinen jatkaa toisen ideaa ja kolmas jalostaa sen lopulliseen muotoonsa”, Korhonen kertoo ja toteaa tekevänsä mielellään artistin kanssa pitkäaikaista yhteistyötä, koska silloin ihmisen tarinoihin ja sielunmaisemaan pääsee paremmin kiinni.
Musiikin tekemisen kursseja yläasteella
Korhosen mielestä sanoitus on hyvä, kun se välittää tunteen tai tuo oivalluksen. Hänen oma kaikkien aikojen suosikkisanoituksensa on Anni Sinnemäen Ultra Bralle kirjoittama Minä suojelen sinua kaikelta.
”Sen kuuntelemisesta tulee aina turvallinen olo. Muita lempisanoituksiani ovat esimerkiksi Tuure Kilpeläisen Linnuton puu ja Saara Törmän tekstittämä Mä hiihdän. Kaikkia suosikkejani yhdistää herkkyys ja oivaltavuus. Hyvää sanoitusta kuunnellessa tulee sellainen olo, että ”mä niin tiedän tän tunteen”. Hyvä teksti voi saada nauramaan, itkemään tai pysähtymään.”
Korhonen työskentelee osa-aikaisesti yläkoulun musiikinopettajana. Hän on pitänyt nuorille musiikin tekemisen valinnaiskursseja.
”Nuoret ovat tehneet tunnettuihin biiseihin omia sanoituksia, analysoineet omasta mielestään onnistuneita sanoituksia tai keksineet omia räppejään. He ovat tehneet kurssilla myös omia sävellyksiä. Meillä esimerkiksi koulun kellojen soittoäänet ovat oppilaiden säveltämiä. Nuoret pitävät tosi paljon näistä luovista tehtävistä.”
Vinkkejä sanoittajille
Korhonen toimii laulajana ja lauluntekijänä Pilven Piirtäjät -yhtyeessä, jonka hän perusti viime keväänä ystävänsä Axel Ehnströmin kanssa.
”Kirjoitamme molemmat kappaleita muille artisteille. Pilven Piirtäjät -projektissa saamme kirjoittaa vapaasti juuri niistä aiheista, joista haluamme. Tekeillä on nytkin uutta musiikkia”, kertoo Korhonen, joka haaveilee myös kirjojen kirjoittamisesta ja stand up -koomikon urasta.
Millaisia vinkkejä Korhosella on sanoittamisesta haaveilevalle?
Vaikka välillä tuntuisi, että junnaa paikallaan, pitää vain jatkaa kirjoittamista.Kaisa Korhonen
”Oman kokemukseni mukaan tärkeää on pysyä avoimena elämälle ja kirjoittaa muistiin hölmöltäkin tuntuvia havaintoja. Kannattaa ympäröidä itsensä ihmisillä, jotka inspiroivat. Vaikka välillä tuntuisi, että junnaa paikallaan, pitää vain jatkaa kirjoittamista.”
Korhosen mukaan on myös hyödyllistä analysoida muiden tekstejä, keskustella omista teksteistä muiden kanssa ja haalia palautetta, jonka avulla voi taas kehittyä lisää.
”Hyvä oppi on ollut sekin, että itse ei olekaan aina oikeassa.”
LUE MYÖS:
Top 20 – Future Hitmakers -kurssi
Eppu Kosonen – musiikin valitsema monitoimimies
Tido: Jos ensimmäinen yritys epäonnistuu, yritä uudelleen