03.05.2016 Teksti: Lasse Fast. Kuvat: Lauri Laavakari

Kevät tuli, lumi suli - ja pian ehkä alkanee myös jo kevätperinteeksi muodostunut keskustelu katusoitosta ja siihen tarvittavasta musiikkiluvasta. Teoston myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Lasse Fast blogaa ja tarjoaa lyhyen tietopaketin aiheesta - saa jakaa ja levittää!

Musiikin julkiseen esittämiseen, kuten katusoittoon, tarvitaan aina musiikintekijöiden ja -kustantajien lupa. Sen määrittelee laki. Teosto on musiikintekijöiden ja -kustantajien perustama aatteellinen ja voittoa tavoittelematon järjestö, josta luvan elävän musiikin julkiseen esittämiseen voi hankkia.

Musiikilla on aina jonkinlainen arvo: kulttuurinen, sosiaalinen ja usein myös taloudellinen arvo.

Koska musiikin käyttäjä - kuten katusoittaja - tavoittelee musiikin soittamisella yleensä jotain (taloudellista) etua tai hyötyä, musiikin käytöstä maksetaan korvaus myös musiikin tekijälle. Teosto kerää musiikin tekijöiden ja kustantajien korvaukset lupamaksuina ja tilittää kerätyt korvaukset edelleen heille.

Katusoiton kattaa Elävän musiikin pienlupa. Lupa maksaa noin 100 euroa ja se oikeuttaa 1-10 keikan soittamiseen. Samalla luvalla voi järjestää myös enintään 200 hengen yleisötapahtumia, joissa soi elävä musiikki. Luvan voi hakea esimerkiksi Teoston nettisivuilla.

Me Teostossa toimimme niin kustannustehokkaasti kuin suinkin mahdollista ja siksi pyrimme karsimaan, emme lisäämään lupien määrää. Katusoittajille ei ole erillistä, räätälöityä musiikkilupaa, koska sellaista ei ole tarkoituksenmukaista tehdä. Yksittäiset luvat tuovat aina hallinnointikuluja. Katusoiton kaltaisesta pienimuotoisesta musiikinkäytöstä saatavat korvaukset ovat niin pieniä, että erillisen luvan hallinnolliset kustannukset todennäköisesti ylittäisivät sen tuoton.

Samasta kustannustehokkuussyystä emme myöskään käytä resurssejamme siihen, että kiertelisimme tarkistamassa katusoittajien musiikkilupia. Katusoitto kukoistakoon ja elävöittäköön katukulttuuria mahdollisimman monimuotoisena jatkossakin: parhaimmillaan se tekee arjesta hetkeksi juhlan.