Kulttuurivaalit
Tulevaa eduskuntaa juostaan parhaillaan kokoon kiivasta vauhtia turuilla ja toreilla ympäri Suomea. Vaalitulosta ratkaisevaa yhtä yksittäistä teemaa ei ole vielä ilmestynyt ja tuskin ilmaantuukaan. Muutama teema kuitenkin on hallinnut keskustelua, ja ne ovat talous ja työllisyys.
Teosto edustaa suomalaisia musiikintekijöitä. Siis ihmisiä, jotka työkseen uudistavat suomalaista kulttuuria. Äkkiseltään mieleen saattaisi hiipiä ajatus, että vaalit ovat kulttuuri ja luovan alan toimijoille jos ei nyt yhdentekevät, niin ainakin toissijaiset, sillä kulttuuriteemat eivät kovinkaan monen ehdokkaan vaalilupauksissa näy listan kärkipäässä. Vaalit ovat kuitenkin mitä suurimmassa määrin luovien alojen vaalit, ja siitä nimenomaisesta syystä, että keskustelua hallitsevat talous ja työllisyys.
Ohessa muutama lukuja ja prosenttiyksikköjä täyteen tungettu lause tukemaan äskeistä väitettäni:
Luovat alat muodostavat 4,8 % Suomen BKT:sta, antavat työtä yli 100 000 suomalaiselle (4,3 % työpaikoista Suomessa) ja ovat 8,6 miljardin euron suuruinen uuden talouden ja kasvun moottori.
EU-tasolla luovat alat työllistävät suoraan 7,05 miljoonaa eurooppalaista ja tämän lisäksi välillisesti 2,3 miljoonaa. Luovien alojen suora työllisyysvaikutus on 3,2 % EU:n kokonaistyöllisyydestä ja osuus EU:n bruttokansantuotteesta 509 miljardia euroa (4,2 % BKT:sta).
Teollis- ja tekijänoikeudet ovat innovaation ennakkoedellytys. IPR-intensiiviset alat työllistävät joka neljännen eurooppalaisen (25,9 % työpaikoista) ja tuottavat 39 % EU:n yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Alojen tuottavuus ja palkkataso ovat keskimääräistä suurempia.
Suomi työllistää EU-maista Ruotsin ja Tanskan jälkeen suurimman osan työvoimasta luoville aloille, ja alojen osuus BKT:sta on Suomessa EU-maista neljänneksi suurin Irlannin, Iso-Britannian ja Ruotsin jälkeen.
Teoston vaalikoneeseen on vastannut suuri osa kansanedustajaehdokkaista. He ovat päässeet vastaamaan kysymyksiin, jotka liittyvät niin kulttuuriin kuin talouteen ja työllisyyteenkin. Pääset tarkastelemaan heidän vastauksiaan ja täyttämään vaalikoneen täältä. Sivuilla pääset myös tutustumaan tarkemmin ehdokkaiden näkemyksiin kulttuuripoliittisista kysymyksistä.
Joten kun seuraavan kerran törmäät kansanedustajaehdokkaaseen, joka puhuu työllisyydestä ja kasvusta, muista että hän puhuu kulttuurista ja luovista aloista. Ja jos hän ei tätä hoksaa, vaihda seuraavalle kojulle.