Kunta- ja aluevaalien tulos näyttää lupaavalta luovien alojen kannalta, mutta paljon työtä on vielä edessä
Musiikin luovan alkutuotannon eli Teoston, Suomen Säveltäjien, Suomen Musiikkikustantajien ja Suomen Musiikintekijöiden edunvalvontapäällikkö Iiris Suomela analysoi näkökulmassaan kunta- ja aluevaalien tulosta.
Kunta- ja aluevaalit huipentuivat sunnuntaina 13. huhtikuuta jännittävään vaalipäivän iltaan. Tilanne näyttää varsin lupaavalta kulttuurin ja luovien alojen kannalta, vaikka tärkeimmät linjapäätökset ovat yhä edessä.
Kunta- ja aluevaaleissa oppositio nosti kannatustaan suhteessa eduskuntavaaleihin, kun taas perussuomalaiset kärsi tappion: puolueen kannatus tippui 6,8 prosenttiyksikköä viime kuntavaaleihin ja 12,4 prosenttiyksikköä viime eduskuntavaaleihin verrattuna. Kokoomuksen kannatus nousi hieman suhteessa niin edellisiin kunta- kuin eduskuntavaaleihin. RKP:n ja KD:n kohdalla kannatuksen heilahtelu oli vähäistä.
Suurin oppositiopuolue sosialidemokraatit voitti sekä alue- että kuntavaalit. Samalla puolue nousi suurimmaksi lukuisissa kaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella. Kokoomus jäi molemmissa vaaleissa toiseksi, kun taas kolmanneksi ylsi keskusta. Aluevaaleissa keskusta jäi vain yhden prosenttiyksikön päähän kokoomuksesta.
Opposition pienemmät puolueet vihreät ja vasemmisto nostivat kumpikin kannatustaan useilla prosenttiyksiköillä eduskuntavaalien 2023 tulokseen verrattuna, jolloin puolueet jäivät noin seitsemään prosenttiin. Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna nousu oli vähäisempää.
Lupaava tulos kulttuurille ja luoville aloille
Opposition nousu antaa lupaavan pohjan kulttuurin ja luovien alojen kunnianpalautukselle ympäri Suomen. SDP, keskusta, vihreät ja vasemmisto ovat kaikki kritisoineet hallituksen historiallisia kulttuurileikkauksia ja kertoneet vaihtoehtobudjeteissaan pyrkivänsä perumaan näitä toimia. Leikkausten ohella etenkin Keskustan kritiikki on keskittynyt alennetun arvonlisäveron nostoon 10 prosentista 14 prosenttiin, kun taas muu oppositio on kertonut tahtovansa perua kulttuurin suoraan rahoitukseen kohdistuvat leikkaukset lähes kokonaan tai täysimääräisesti.
Tehtävää nimittäin riittää: alv-korotus osuu kovaa niin kirjallisuuteen kuin esiintyvään taiteeseen ja tapahtuma-alaan, minkä kautta toimi heijastuu koko musiikkialaan laajemminkin. Leikkaukset taas heikentävät alan asemaa suoraan ja rajusti.
Erityisen keskeinen rooli kunnilla on musiikkikasvatuksen ja elävän musiikin tulevaisuuden kannalta. Valtaosa musiikkikasvatuksesta tapahtuu muskareissa, päiväkodeissa, kouluissa ja toisella asteella eli juuri kuntien vastuualueella.
Samalla kunnat kantavat päävastuun niin erilaisia lupia kuin tiloja koskevista päätöksistä. Kaavoitus, melu- ja tapahtumaluvat ja tilajärjestelyt voidaan hoitaa joko hitaasti ja hankalasti tai live-alan kasvua ja kukoistusta ruokkien. Iso osa kunnista tulee alueensa elävää musiikkia myös rahallisesti. Taidemusiikin osalta kuntien rooli korostuu entisestään esimerkiksi kaupunginorkesterien valtiollisen rahoituksen ollessa vaakalaudalla.
Livekentän merkitys on vain korostunut viime vuosina, ja nykyisin valtaosa musiikkialan arvosta syntyy elävän musiikin kautta. Muutoin yhä suurempi osa musiikin kuuntelusta tapahtuu fyysisten äänitteiden sijaan digitaalisesti, mikä haastaa koko alan ansaintalogiikkaa – striimauspalveluista ja somealustoilta kuin on huomattavasti haastavampaa saada kunnon korvaukset tekijöille kuin aiemmin.
Alan liiketoimintamallit ovat siis parhaillaan keskellä suurta muutosta. Siksi live-alan tilalla on korostunut merkitys paitsi esiintyjille myös sanoittajille, säveltäjille, musiikkikustantajille ja muille musiikkialan ammattilaisille, jotka eivät aina paistattele huomion parrasvaloissa.
Sunnuntaina valituilla valtuutetuilla on suuri vastuu suomalaisen musiikin tulevaisuudesta. Tulemme olemaan yhteydessä tuoreisiin valtuutettuihin ja varavaltuutettuihin ja tarjoamaan tietoa parhaista tavoista vauhdittaa musiikkialan kukoistusta ja kasvua kunnissa.
Tulevat viikot ovat ratkaisevat musiikkialan kannalta
Seuraavan kuukauden aikana puolueet kokoontuvat yhteen kunnissa ja alueilla laatimaan yhteiset suunnitelmat tulevalle neljälle vuodelle. Lähtökohta musiikkialan puolustamiselle on hyvä, mutta työtä on vielä edessä.
Teimme ennen vaaleja laajan kyselyn, jossa tiedustelimme eduskuntapuolueiden kantoja musiikin luovan alkutuotannon kunta- ja aluevaalitavoitteisiin. Tulokset olivat varsin lupaavat: kaikki puolueet yhtyivät tavoitteisiimme, vaikka avovastausten puolella nousikin eroja puolueiden asenteissa suhteessa kulttuurin taloudelliseen tukemiseen. Lue puolueiden kannat musiikkialan kunta- ja aluevaalitavoitteisiin tästä.
Laaja tuki kulttuurille on ehdottomasti tarpeen, sillä lähes kaikissa kunnissa päätöksenteko ylittää valtakunnan politiikan hallitus-oppositio-rajat. Vain harvoissa pikkukunnissa on tilanne, jossa yksi tai edes kaksi puoluetta pystyy muodostamaan keskenään riittävän enemmistön esimerkiksi budjettipäätösten tekemiseksi.
Luovien alojen kasvun vauhdittaminen tukee talouden uudistumista, uusien työpaikkojen syntyä ja viennin kasvua. Näin kulttuuriin panostettu euro tuottaa moninkertaisen lisäarvon kansantaloudelle – taiteen ja kulttuurin lukemattomista muista, vaikeammin mitattavista hyödyistä puhumattakaan.
Luovien alojen talouden koko on 16,8 miljardia euroa. Ala myös kasvaa nopeasti, ja nopeinta kasvu on juuri musiikin alalla. Tästä on paljon iloa myös kunnille ja alueille ympäri Suomen. Siksi paikallispoliitikkojen kannattaa pyrkiä taiteelle, kulttuurille ja luoville aloille myönteiseen päätöksentekoon. Kulttuuriin kannattaa panostaa niin elinvoiman kanssa kamppailevissa pikkukunnissa kuin kasvavissa kaupungeissa, sillä monien muiden hyötyjen lisäksi luovat alat auttavat paikallistalouden saamisessa uuteen nousuun.
Teosto ja sen jäsenjärjestöt – Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikintekijät ja Suomen Musiikkikustantajat – muodostavat yhdessä Musiikin luovan alkutuotannon edunvalvontarintaman. Ajamme yhteisiä tavoitteita musiikkialan hyväksi myös paikallispolitiikassa.