Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Teosto
Kuvat: Eduskunta (puoluejohtajat: Minja Koskela, Riikka Purra, Antti Lindtman, Sofia Virta, Anders Adlercreutz, Sari Essayah, Petteri Orpo ja Antti Kaikkonen)

Kunta- ja aluevaalit 2025: puolueiden kannat musiikin tulevaisuuden turvaamiseen

Kysyimme kahdeksan suurimman eduskuntapuolueen kantoja musiikin luovan alkutuotannon kunta- ja aluevaalitavoitteisiin. Musiikin luova alkutuotanto (= Teosto, Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikintekijät ja Suomen Musiikkikustantajat) ajaa musiikin tekijöiden ja kustantajien tavoitteita myös kunnissa ja hyvinvointialueilla. Monet asiat yhdistävät puolueita, mutta etenkin kulttuurin taloudellinen tukeminen erottaa puolueita toisistaan.

Kulttuurilla on keskeinen rooli niin Suomen kuntien ja alueiden elinvoiman kuin koko yhteiskunnan kehityksen ja hyvinvoinnin kannalta. Samalla luovien alojen kasvun vauhdittaminen tukee talouden uudistumista, uusien työpaikkojen syntyä ja viennin kasvua. Näin kulttuuriin panostettu euro tuottaa moninkertaisen lisäarvon kansantaloudelle – taiteen ja kulttuurin lukemattomista muista, vaikeammin mitattavista hyödyistä puhumattakaan. Luovien alojen talouden koko on 16,8 miljardia euroa. Ala myös kasvaa nopeasti, ja nopeinta kasvu on juuri musiikin alalla. Tästä on paljon iloa myös kunnille ja alueille ympäri Suomen, ja siksi myös paikallispoliitikkojen kannattaa pyrkiä taiteelle, kulttuurille ja luoville aloille myönteiseen päätöksentekoon.

Musiikin luovan alkutuotannon kunta- ja aluevaalitavoitteet

  1. Musiikki yhteisöllisyyden, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Kulttuuri vahvistaa yhteisöllisyyttä, hyvinvointia ja keskinäistä luottamusta – siten myös yhteiskuntarauhaa. Jotta nämä tavoitteet toteutuisivat, musiikin tekemiselle, soittamiselle ja esittämiselle on oltava riittävästi tilaa ja tukea.
  2. Musiikki alueellisen elinvoiman, työllisyyden ja talouden vahvistajana. Osaavalle työvoimalle on toimialasta riippumatta merkityksellistä, että kunnassa on riittävän laaja ja monipuolinen kulttuuritarjonta. Luovien alojen kasvupotentiaali on myös valtava – suurinta kasvu on ollut juuri musiikin alalla. Kuntien elinkeinopolitiikan on tuettava luovan alan yrittäjyyttä ja kasvua.
  3. Musiikki lasten ja nuorten perusoikeutena. Musiikkikulttuuri tulee tuoda kaikkien saataville jo varhain: taiteen ja kulttuurin elinvoima ja perusta versoo lapsissa ja nuorissa. Musiikki- ja taidekasvatus tarvitsevat tähän riittävät resurssit.

Kysyimme eri puolueiden kantoja tavoitteistamme. Lisäksi kysyimme yleisemmin, miten puolueet edistäisivät paikallisesti musiikin sekä luovien alojen aseman vahvistamista.

Vastausten perusteella musiikin luovan alkutuotannon tavoitteet yhdistävät puolueita ilahduttavan laajasti. Kaikki kahdeksan suurinta puoluetta ilmoittivat olevansa tavoitteiden kanssa samaa mieltä. Avovastaukset tuovat kuitenkin esiin eroja puolueiden välillä etenkin kulttuurin rahoituksen osalta.

Laaja tuki lasten ja nuorten musiikkikasvatuksen turvaamiselle

Laajimmin ja kirkkaimmin puolueita yhdistää tavoite lasten ja nuorten musiikkikasvatuksen turvaamisesta. Puolueet tunnistavat laajasti kulttuurin olevan jokaisen lapsen ja nuoren perusoikeus. Lapset ja nuoret ovat myös suomalaisen taiteen ja kulttuurin tulevaisuus, mitä moni puolue korosti vastauksissaan.

Jotta suomalainen musiikki soi jatkossakin, musiikkikulttuuri tulee tuoda kaikkien saataville jo varhain. Tämä auttaa jokaista lasta löytämään itselleen mieluisan harrastuksen. Puolueiden esittämien keinojen painotukset vaihtelevat, mutta jokainen tunnistaa päiväkotien, koulujen ja harrastustoiminnan keskeisen merkityksen lasten musiikkikasvatuksen kannalta. Valtaosa puolueista kuvasi myös vastauksissaan toimia kulttuurin saavutettavuuden edistämiseksi lasten kannalta.

Myös sopivien tilojen turvaaminen taiteen ja kulttuurin tekemiselle yhdistää puolueita laidasta laitaan. Samoin erilaisten lupaprosessien sujuvoittaminen ja luovat alat huomioiva kaavoitus keräävät laajaa tukea. Tämä on hyvä, sillä taiteen, kultuurin ja luovien alojen tukeminen vaatii paitsi euroja, myös alalle myönteistä päätöksentekoa toimintaa vaikeuttavan byrokratian sijaan.

Tahto vahvistaa luovien alojen asemaa yhdistää puolueita – keinot taas vaihtelevat

Puolueiden mielipiteet jakautuvat jonkin verran taiteen, kulttuurin ja luovien alojen yleisiä toimintaedellytyksiä ja rahoitusta painottavien tavoitteiden kohdalla. Valtaosa oppositiopuolueista – SDP, Vihreät, ja Vasemmisto – esittävät vastauksissaan kritiikkiä hallituksen kulttuurileikkauksia kohtaan ja painottavat kulttuurin tukemisen merkitystä niin ihmisten hyvinvoinnille ja suomalaiselle yhteiskunnalle kuin taloudelle. Keskusta taas korostaa kulttuurin alueellisen saavutettavuuden merkitystä. Hallituspuolueiden kuten Perussuomalaisten vastauksissa sävy on hieman erilainen.

“Valtiota ei tarvita apuun kaikkialla. Taide, jolle ei ole minkäänlaista aitoa kysyntää, ei yleensä ole kovin merkittävää. Yritysyhteistyön vahvistaminen ja sponsorien löytäminen ovat järkeviä keinoja myös taidealoilla.“ - Perussuomalaiset

Kokoomus korostaa yksityisen sektorin roolia sekä luovien alojen yritysten kasvun ja viennin edistämistä, mikä kuuluu myös musiikin luovan alan alkutuotannon pitkäaikaisiin tavoitteisiin niin valtakunnallisesti kuin kunnissa ja alueilla. Puolue nostaa esiin myös julkisen rahoituksen merkityksen. Huomionarvoista on, että samalla maan hallitus kuitenkin leikkaa kulttuurista historiallisen paljon, mikä näkyy luovien alojen heikentymisenä isossa osassa Suomen kuntia.

Iso osa taiteesta ja kulttuurista saa varsin vähän julkista tukea, ja osa vapaasta kentästä on kokonaan julkisen tuen ulkopuolella. Pienillä tuilla saadaan kuitenkin aikaan moninkertaisesti suurempi tuotos, mikä tekee tuista erittäin tehokkaita. Taloustutkimuksen vuoden 2021 selvityksen mukaan nykyisellä taiteen ja kulttuurin 1,3 miljardin euron julkisella rahoituksella ala saa aikaan 14 miljardin euron tuotoksen, josta julkinen sektori kerää 3,4 miljardin euron tulot. Tästä rahoituksesta noin 500 miljoonaa on valtion rahoitusta.

Luovat alat tuottavat siis yli 10-kertaisen hyödyn suhteessa julkisiin panostuksiin. Iso osa näistä hyödyistä syntyy alueellisesti siellä, missä myös kunta panostaa taiteeseen ja kulttuuriin. Siksi luoville aloille myönteinen päätöksenteko ja rahoituksen turvaaminen kannattaa myös paikallisesti.

Puolueiden vastaukset musiikin luovan alkutuotannon vaalitavoitteisiin

Kysymykset

  1. Musiikin luovalla alkutuotannolla on kolme kunta- ja aluevaalitavoitetta. Onko puolueenne näistä tavoitteista samaa mieltä? Jos ei, mistä asioista olette eri mieltä ja miksi?
  2. Miten puolueenne edistää näitä tavoitteita ja ylipäätään musiikin sekä luovien alojen aseman vahvistamista paikallispolitiikassa?

1.
Kyllä olemme. Monipuolinen ja arvostettu taide- ja kulttuurielämä on sivistysvaltion tunnusmerkki. Kulttuurialan kasvu tukee koko yhteiskuntaa vahvistaen sen hyvinvointia, luovuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä.

2.
On tärkeä varmistaa, että kulttuurin rakenteellinen mukanaolo toteutuu valtion, hyvinvointialueiden ja kuntien päätöksenteossa. Hyvinvointialueiden tulee vakiinnuttaa kulttuurihyvinvointi liikunnan, levon ja ravitsemuksen rinnalle elintapa- ja palveluohjaukseen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen kerrointa on täydennettävä sisällyttämällä mukaan myös kulttuuria koskevat indikaattorit.

Kokoomuksen tavoitteena on taata jokaiselle lapselle ja nuorelle oikeus päästä taiteen ja kulttuurin sekä itselle mieluisan harrastuksen pariin. Hallitus uudistaa taiteen perusopetusta koskevan lainsäädännön. Tavoitteena on opetuksen saavutettavuuden parantaminen eri taiteenalat huomioiden.

Kokoomus kantaa huolta kulttuurialan kestävyydestä. Rakenteelliset ongelmat luovan alan tekijöiden sosiaali- ja työttömyysturvassa on saatava kuntoon ja tämä työ hallituksessa on käynnissä. Musiikkialalle tyypilliset työnteon ja korvausten eri muodot ja kausiluonteisuus eivät saa rajoittaa oman ammatin harjoittamista tai tuottaa häiriöitä etuuksien maksuun. Tehtävänämme on huolehtia paitsi taiteen vapaudesta myös tekijöiden hyvinvoinnista, osaajien riittävyydestä ja työmarkkinan toimivuudesta.

Vaikka julkisen talouden rahoituksen näkymät ovat huolestuttavat, taiteen ja kulttuurin resursseja on kyettävä turvaamaan. Tämän lisäksi on vauhditettava luovien alojen kasvua ja saada tätä kautta myös yksityistä rahoitusta alalle. Tässä strategisessa tavoitteessa on huomioitava taiteen ja kulttuurin kaikki osa-alueet sekä yksityinen sektori. Kulttuurialan kasvustrategiaa valmistellaan laaja-alaisessa yhteistyössä osana kulttuuripoliittista selontekoa.

Suomalaisen musiikkialan yritysten kansainvälistymisen edellytyksiä on parannettava. Viranomaisten ja rahoittajien heikkoon keskinäiseen koordinaatioon on puututtava ja vahvistettava tukijärjestelmiä tunnistamaan toimijoiden erilaiset tarpeet ja toimintaympäristöt. Av-alan tuotantokannustinta on jatkettava ja vastaavia kasvua vauhdittavia malleja kehitettävä myös mm. musiikkiin.

Musiikkialaa on vahvistettava myös verotuksen kautta. Otamme tällä hallituskaudella käyttöön lahjoitusvarovähennysoikeuden, jossa yksityisiä henkilöitä koskevaa verovähennysoikeutta laajennetaan taiteen ja kulttuurin lahjoituksiin.

1.
a) Musiikki yhteisöllisyyden, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäjänä.

Samaa mieltä. Musiikin merkitys yhteiselle kulttuuriselle identiteetille sekä yksilölliselle itsensä ilmaisulle on huomattava. Julkisen sektorin on taloudellisen liikkumavaransa puitteissa pyrittävä huolehtimaan musiikin tuotannon ja esittämisen edellytyksistä.

b) Musiikki alueellisen elinvoiman, työllisyyden ja talouden vahvistajana.

Samaa mieltä. Kulttuuripoliittisessa ohjelmassamme vuodelta 2020 sanotaan: “Suomalainen taide kiinnostaa ja myy, kun sitä myydään. Kansainvälisten väylien löytäminen on tärkeää, ja siihen kannattaa panostaa.”

c) Musiikki lasten ja nuorten perusoikeutena.

Samaa mieltä. Musiikkiopetus kuuluu jo nyt varhaiskasvatukseen ja peruskoulutukseen ja näin on oltava jatkossakin. Ohjelmamme vuodelta 2020: “Suomalaisen kulttuurin tulee olla läsnä myös koulujen arjessa ja opetussuunnitelmissa. […] Lasten ja nuorten kulttuurikasvatus on tärkeää. Eri taidemuodot tarjoavat lapsille ja nuorille pedagogista hyvinvointia. Niiden tuottama hyvinvointi perustuu pitkälti kokonaisvaltaiseen ilmaisuun, käsillä tekemiseen, oman kehon hallintaan ja omien tunteiden purkamiseen. Ne motivoivat, kohottavat itsetuntoa ja tuottavat onnistumisen tuntemuksia myös sellaisille lapsille ja nuorille, joille perinteiset lukuaineet voivat tuntua vaikeilta.

2.
On tärkeää, että kunnat esimerkiksi kaavoitusta ja rahoitusta laatiessaan huolehtivat perustarpeiden ohella riittävästä viihtyisyydestä ja vetovoimasta myös kulttuurin saralla. Se tuo kuntaan investointeja, asukkaita, työntekijöitä ja lapsiperheitä, ja on siten avain elinvoimaisuuteen ja talouskasvuun myös pitkällä aikavälillä. Julkisen sektorin ensisijainen tehtävä on mahdollistaa ja edistää markkinaehtoista toimintaa myös kulttuurin saralla, silllä kannettu vesi ei kaivossa pysy ja synnyttää vain tukiriippuvuutta.

Media- ja kuttuuripoliittinen ohjelma 2020

Kotimaisen kulttuurituotannon edistäminen on tärkeää, jotta se säilyttää asemansa nykypäivän globaalissa maailmassa, jossa kansallinen kulttuurituotanto uhkaa helposti jäädä kansainvälisten alan trendien jyräämäksi.

Suomalaisen kulttuurin tulee olla läsnä myös koulujen arjessa ja opetussuunnitelmissa.

Suomalainen taide kiinnostaa ja myy, kun sitä myydään. Kansainvälisten väylien löytäminen on tärkeää, ja siihen kannattaa panostaa.

Meidän on syytä olla ylpeitä Suomesta ja suomalaisuudesta ja viedä kulttuuriamme, korkeatasoista taidettamme ja osaamistamme maailman tietoisuuteen. Lisääntyvä kulttuurivienti vahvistaa työllisyyttä ja kulttuurintuotannon taloudellista perustaa.

Valtiota ei tarvita apuun kaikkialla. Taide, jolle ei ole minkäänlaista aitoa kysyntää, ei yleensä ole kovin merkittävää. Yritysyhteistyön vahvistaminen ja sponsorien löytäminen ovat järkeviä keinoja myös taidealoilla.

1.
a) Musiikki yhteisöllisyyden, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäjänä.

Samaa mieltä. Kunnissa ja hyvinvointialueilla on parannettava ihmisten elämänlaatua ja osallistumisen mahdollisuuksia, vähennettävä yksinäisyyttä ja panostettava kulttuuripalveluihin. Yhteiskunnan tulee tukea kulttuuritoimintaa, jotta jokaisella on mahdollisuus nauttia kulttuurista sekä kokijana että tekijänä tai harrastajana. Tuki voi olla myös tiloja, palveluita tai neuvontaa kuntalaisten erilaisiin tarpeisiin.

SDP on sitoutunut perumaan kulttuurin leikkaukset vaihtoehtobudjetissaan ja huolehtimaan kulttuurielämän elinvoimaisuudesta.

b) Musiikki alueellisen elinvoiman, työllisyyden ja talouden vahvistajana.

Samaa mieltä. Kuntien on huolehdittava kulttuurin elinvoimaisuudesta ja toimintamahdollisuuksista, kun valtion kulttuurirahoitus heikkenee. Valtion rahoituksen vähentyessä kuntien rooli kulttuurin rahoittajina kasvaa.

Kulttuuritoiminta on kunnille edullinen keino lisätä veto- ja pitovoimaa. Kulttuuriosallistuminen tukee hyvinvointia ja voi ennaltaehkäistä yhteiskunnallisia haasteita, kuten yksinäisyyttä, segregaatioita ja mielenterveysongelmia.

Vähenevä julkinen rahoitus pakottaa kulttuuritoimijat etsimään uusia rahoitusmalleja. Kunnat voivat tukea kulttuuria vastinrahalla, jossa kunta maksaa tietyn summan yksityisten lahjoitusten päälle. Tämä malli ei korvaisi nykyisiä rahoitusmuotoja, vaan täydentäisi niitä, ja sille tulisi osoittaa erillinen rahoitus.

c) Musiikki lasten ja nuorten perusoikeutena.

Samaa mieltä. Kunnissa on huolehdittava kulttuurin toimintaedellytyksistä ja edistettävä maksuttomien ja matalankynnyksen kulttuuritapahtumien järjestämistä.

Erilaiset harrastusmuodot matalankynnyksen kokeiluista pitkäjänteiseen taiteen perusopetukseen on pidettävä osana kuntien ja muun kulttuuri- ja sivistyshallinnon kokonaisuutta. Kun lapset oppivat kulttuuriharrastuksiin, he jatkavat harrastusta myös vanhempana.

Oikeus kulttuuriin kuuluu kaikille asuinpaikasta, tulotasosta, fyysisistä ominaisuuksista tai kielitaidosta riippumatta. Kulttuurin saavutettavuus edellyttää esteettömyyttä. Julkisella rahoituksella tulee ohjata kulttuuritoimijoita saavutettavuuden laajaan huomioimiseen.

2.
Kunnat voivat tukea kulttuuria vastinrahalla, jossa kunta maksaa tietyn summan yksityisten lahjoitusten päälle. Tämä malli ei korvaisi nykyisiä rahoitusmuotoja, vaan täydentäisi niitä, ja sille tulisi osoittaa erillinen rahoitus.

Erilaisten hoitopaikkojen sekä oppilaitosten arkeen tulee tuoda järjestelmällisemmin taide- ja kulttuuritoimintaa. Vammaisten henkilöiden osallistuminen kulttuuripalveluihin edellyttää muun muassa toimivia kuljetus- ja tulkkauspalveluita, apuvälineitä ja avustajien vapaata pääsyä.

SDP on vaihtoehtobudjetissaan sitoutunut perumaan kulttuurin leikkaukset ja huolehtimaan kulttuurielämän elinvoimaisuudesta.

Tavoitteena pitää olla kulttuurin riittävä rahoitus, joka painottaa saavutettavuutta ja kaikkien kulttuurillisia oikeuksia. Vaikkei asiasta näissä vaaleissa päätetä, on tavoitteenamme, että valtion budjetista vähintään yksi prosentti kohdennetaan kulttuurin rahoitukseen.

1.
Keskusta yhtyy tavoitteisiin. Puolueemme yksi kuntapolitiikan kolmesta kärjestä huhtikuun 2025 vaaleissa on koulutus ja kulttuuri. Toteamme vaaliohjelmassamme, että elävä kunta syntyy luovuudesta ja kulttuurista. Korostamme kulttuurin merkitystä ihmisten hyvinvoinnille sekä kuntien ja alueiden elinvoimalle. Nostamme kuntavaaliohjelmassa esiin muun muassa taiteen perusopetuksen merkityksen sekä musiikkiopistot kunnan tärkeimpiin kuuluvina palveluina.

2.
Keskustan isona tavoitteena on kulttuurin saavutettavuus: jokaisella on oltava siihen oikeus lompakon paksuudesta tai asuinpaikasta riippumatta. Esimerkiksi Kaikukortti-toiminnan kaltaisilla malleilla olemme valmiit vahvistamaan erilaisissa elämäntilanteissa olevien mahdollisuuksia päästä kulttuuripalveluiden piiriin. Haluamme lisätä myös musiikin ja muun kulttuurin vaikuttavuutta konkreettisessa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä. Tavoitteena pitää olla esimerkiksi sote-henkilöstön osaamisen lisääminen kulttuurihyvinvoinnista ja sekä kulttuuriseteleiden hyödyntämisen sote-palveluissa entistä vahvemmin.

1.
Vihreät jakaa Musiikin luovan alkutuotannon kunta- ja aluevaalitavoitteet. Kulttuuri on perusoikeus, joka kuuluu kaikille ja on osa jokaisen ihmisen elämää. Meidän kulttuuripolitiikkamme ytimessä ovat taiteen vapaus ja itseisarvo, kulttuuripalveluiden monimuotoisuus ja tasa-arvoinen saavutettavuus sekä kulttuurialan ammattilaisten toimeentulo.

Taiteen ja kulttuurin ilmiselvän ja kiistämättömän itseisarvon lisäksi niillä on myös mittavia positiivisia kerrannaisvaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin, talouteen, työllisyyteen ja verotuloihin sekä yhteiskunnalliseen vakauteen ja osallisuuteen. Kulttuuriharrastamisen koetut vaikutukset -selvityksen (Kansalaisfoorumi, 2024) tulokset tuovat esiin, miten merkittävä rooli kulttuuriharrastuksella on esimerkiksi sosiaalisten suhteiden lisääntymiseen ja erilaisten ihmisten kanssa toimimiseen, mikä taas osaltaan ehkäisee syrjäytymistä ja tukee demokratiataitoja. Kulttuuriala työllistää yhteensä lähes 130 000 työntekijää, ja kulttuuriin laitetut eurot tuottavat yhteiskunnalle jopa kymmenkertaisen summan takaisin.

Hallitus leikkasi kulttuurista yli 17 miljoonaa euroa ja yksityisen kopioinnin hyvityksestä 5,5 miljoonaa sekä kiristi useiden tavaroiden ja palveluiden verotusta korottamalla niiden arvonlisäverokannan alennetusta 10 prosentista 14 prosenttiin, mikä nostaa esimerkiksi pääsylippujen ja kirjojen hintoja merkittävästi. Olisimme peruneet nämä leikkaukset ja vastustimme ALV-nostoa. Paikallis- ja aluepolitiikassakin voi luottaa, että pidämme kulttuurin ja sen tekijöiden puolia.

2.
Sivistys ja kulttuuri muodostavat tällä hetkellä yli puolet kuntien menoista.

Kulttuurialan rahoitusleikkaukset erityisesti kuntatasolla osuvat kuitenkin kovimmin niihin ryhmiin, joilla ei nykyisin ole yhdenvertaista pääsyä kulttuuripalveluiden piiriin: vähävaraisiin, maahanmuuttajiin ja muihin heikommassa asemassa oleviin. Kulttuuri on kuitenkin perusoikeus, joka kuuluu kaikille ja on osa jokaisen ihmisen elämää.

Edistäisimme kulttuurin ja luovien alojen, kuten musiikin aseman vahvistamista ja saavutettavuutta muun muassa seuraavasti:

  • turvaisimme lasten ja nuorten kulttuuri- ja taidekasvatuksen laadun ja määrän
  • tukisimme lasten ja nuorten kulttuurityötä muun muassa kohdentamalla resursseja nuorisotiloihin ja harrastustoimintaan sekä kehittämällä kaikille nuorille tarkoitettuja nuorisopasseja sekä harrastusseteleitä
  • tukisimme paikallisia kulttuuritoimijoita
  • ottaisimme kulttuuritoimijat mukaan kulttuuria koskeviin keskusteluihin
  • vahvistaisimme ja turvaisimme laajat kulttuuripalvelut, kuten musiikki- ja kansalaisopistot
  • tukisimme paikallisia kultturitapahtumia, yhdistyksiä ja paikallistoimijoita
  • tukisimme maahanmuuttajataustaisten nuorten kotoutumista, kieliopetusta ja kulttuuritoimintaa

Aktiivisuus luovilla aloilla vahvistaa paikallista ja alueellista elinvoimaa sekä varmistaa, että kunta ja alue kukoistaa.

 

1.
Musiikin luovan alkutuotannon tavoitteet kunta- ja aluevaaleissa ovat hyvin yhteneväisiä vasemmistoliiton tavoitteiden kanssa ja olemme niistä samaa mieltä. Tavoitteet nostavat esille tärkeitä kysymyksiä liittyen musiikkialan yrittäjien ja ammattilaisten toimeentuloon sekä alan elinvoimaan liittyen. Päätöksentekijöiden on löydettävä hallituksen jatkuvasta vyönkiristyksestä johtuen hyvin haasteellisessa tilanteessa keinot, miten taidetta ja kulttuuria voidaan tukea paikallisesti.

Taide ja kulttuuri vahvistaa ja ylläpitää kansakunnan identiteettiä ja yhteisöllisyyttä sekä ylläpitää ja tukee yksilön mielenterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Taide ja kulttuuri ovat inhimillisen elämän ja sosiaalisen kanssakäymisen perustarpeita ja niiden tulee olla ihmisen perusoikeuksia. Vasemmistoliitto katsoo, että mahdollisuus nauttia kulttuurista sekä mahdollisuus kehittää omia luovia kykyjä ja itseilmaisun taitoja ovat oikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Taidetta ja kulttuuria pitää viedä nykyistä enemmän sinne, missä ihmiset asuvat ja liikkuvat.

Taiteen tekijöiden toimeentuloedellytykset ja alan tulevaisuus on turvattava. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela nosti asian esille vastikään kirjallisessa kysymyksessään hallitukselle 21.3. koskien leikkauksia kulttuuri- ja taidejärjestöjen yleisavustuksiin. Leikattavat summat ovat valtion budjetissa pieniä rahoja, mutta niillä on dramaattinen vaikutus kokonaisten ammattialojen ja taidemuotojen tulevaisuudelle Suomessa.

2.
Suomessa on runsaasti sisällöllisesti ja laadullisesti rikasta ja elinvoimaista taidetta, jonka tukemisessa kunnat ovat ensiarvoisen tärkeässä asemassa valtion leikatessa kulttuurin rahoituksesta. Vasemmistoliiton valtuutetut työskentelevät kunnissa ja hyvinvointialueilla myös musiikkialan ammattilaisten ja kaikille saavutettavan kulttuurielämän puolesta. Esimerkiksi Helsingissä kulttuurista ja vapaa-ajasta vastaavan apulaispormestari Paavo Arhinmäen luotsauksessa kulttuurin avustukset ovat nousseet kuluneella kaudella noin 25 %.

On huolehdittava, että vapaan kentän toimijoille on tarkoituksenmukaisia työskentely- ja toimitiloja, riittävää taloudellista tukea sekä muun muassa myynti- ja vuokrausrakenteita tarjolla. Samalla tulee huolehtia siitä, että taiteilijan työ korvataan reilujen palkkiokäytäntöjen mukaisesti eikä esimerkiksi sinänsä tavoiteltava maksuton taidetarjonta perustu taiteen ammattilaisen ilmaistyölle. Lisäksi vapaan kentän kulttuuritoimijoille pitää olla jaettavana työskentely- ja projektiapurahoja, ja kunnan täytyy aktiivisesti mahdollistaa kulttuuritoimijoiden ja kaupungin palvelualueiden yhteistyö. Kunnat voivat myös palkata taitelijoita suoraan.

Maakunnallisissa kulttuurilaitoksissa on huolehdittava, että taloudellinen resursointi mahdollistaa myös vierailut ja pienemmät produktiot moninaisuuden takaamiseksi. Lippuhinnoittelun tulee tukea kulttuurin saavutettavuutta. Kulttuuripalveluita on tarjottava tarvittaessa sosiaalisin tai taloudellisin perustein Kaikukortilla. Kulttuuritoimen monipuolinen tarjonta pitää nähdä myös osana kuntalaisten hyvinvoinnin perustaa.

Taide ja kulttuuri ovat inhimillisen elämän ja sosiaalisen kanssakäymisen perustarpeita ja niiden tulee olla ihmisen perusoikeuksia. Vasemmistoliitto katsoo, että mahdollisuus nauttia kulttuurista sekä mahdollisuus kehittää omia luovia kykyjä ja itseilmaisun taitoja ovat oikeuksia, jotka kuuluvat kaikille. Taidetta ja kulttuuria pitää viedä nykyistä enemmän sinne, missä ihmiset asuvat ja liikkuvat. Taiteen tekijöiden toimeentuloedellytykset on turvattava.

Lasten ja nuorten tasa-arvoisista ja saavutettavista kulttuuripalveluista on huolehdittava. Kulttuurin avulla vahvistetaan lasten ja nuorten henkistä kriisinkestävyyttä. Kulttuurin tuottama ilo on tuotava osaksi varhaiskasvatusta, peruskoulua, toisen asteen opintoja ja nuorisotyötä. On varmistettava, että osana lasten harrastamisen Suomen mallia jokaiselle halukkaalle lapselle ja nuorelle löytyy mieluisa kulttuuriharrastus koulupäivän yhteydessä.

Kunnissa on tarjottava liikunta- ja kulttuuriseteleitä pienituloisille, kuten takuu- ja kansaneläkeläisille ja pitkäaikaistyöttömille, kulttuuri- ja liikuntapalveluiden saavutettavuuden lisäämiseksi.

1.
Olemme samaa mieltä tavoitteiden kanssa.

2.
Nostoja suoraan kuntavaaliohjelmastamme:

Panostamalla kulttuuriin luomme hyvinvointia ja teemme kunnistamme elinvoimaisia ja viihtyisiä. Kansalais- ja työväenopistot, aktiivinen yhdistystoiminta, kirjastot, musiikkiopistot ja taidekoulut ovat tärkeitä paikallisyhteisön hyvinvointitekijöitä. Nämä tilat ja toiminnot tarjoavat asukkaille mahdollisuuksia tavata toisiaan, oppia uusia asioita saada kulttuurielämyksiä, jotka vahvistavat kuntalaisten yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia.

Haluamme että kunnat tunnistavat kulttuurin merkityksen kuntalaisten hyvinvoinnille ja että kunta voi tarjota yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja tiloja kulttuuriin sukupuolesta tai iästä riippumatta.

Haluamme myös painottaa perustason taideopetuksen itseisarvoa ja sen merkitystä hyvinvointia ja muuta oppimista edistävänä tekijänä

Nostoja suoraan Kulttuuripoliittisesta ohjelmasta (2024):  RKP työskentelee vahvistaakseen kulttuurityön erityispiirteiden tuntemusta kuntien työ- ja elinkeinopalveluissa.

RKP katsoo, että kulttuurivienti on tärkeää Suomen kansainvälisen näkyvyyden vahvistamiseksi ja maan kulttuurisen ilmaisun levittämiseksi. Panostamalla kulttuurivientiin luodaan uusia taloudellisia mahdollisuuksia ja työpaikkoja samalla kun edistetään kulttuurivaihtoa.

1.
a) Musiikki yhteisöllisyyden, yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäjänä

KD korostaa kulttuurin ja musiikin merkitystä yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Musiikki ja muut taidemuodot voivat tarjota itseilmaisun välineitä heillekin, joille se muuten on vaikeaa, ja täten musiikki edistää yhdenvertaisuutta. Puolueen kulttuuripoliittisessa ohjelmassa todetaan, että ”kulttuuri luo yhteisöllisyyttä” ja kulttuurilla on ”syvä yhteiskunnallinen merkitys”. Kevään vaaliohjelmissa painotamme ennaltaehkäisevän hyvinvointityön merkitystä ja toteamme myös, että kulttuuri on hyvinvoinnin luoja.

b) Musiikki alueellisen elinvoiman, työllisyyden ja talouden vahvistajana

KD tunnustaa kulttuurin merkityksen alueellisen elinvoiman ja talouden vahvistajana. Kuntavaaliohjelmassamme mainitaan, että ”Suomen elinvoima kasvaa kunnissa” ja että ”elinvoimaisessa kunnassa on yrittämistä ja työtä”. Kulttuurilla on taloudellisia vaikutuksia ja luovat alat ovat merkittävä osa talouttamme. Kulttuuri esimerkiksi harrastusmahdollisuuksineen ja tapahtumineen tekee kunnista ja alueistamme omaleimaisia ja kiinnostavia, ja auttaa täten paikallisen vetovoiman luomisessa niin muuttoliikkeen kuin matkailunkin näkökulmasta.

c) Musiikki lasten ja nuorten perusoikeutena

KD pitää tärkeänä lasten ja nuorten mahdollisuuksia osallistua kulttuuritoimintaan. Taidekasvatus on osa sivistystä ja jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla mahdollisuus harrastaa taidetta ja kulttuuria. Haluamme rakentaa perheystävällisiä kuntia. Siinä työssä lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet ja kulttuuritarjonta ovat olennaisessa roolissa.

 

2.
KD:n toimet musiikin ja luovien alojen aseman vahvistamiseksi paikallispolitiikassa:

a) Kulttuuripalveluiden saavutettavuus

Puolustamme saavutettavia kunnallisia palveluita kaikkialla Suomessa, ei vain suurien kaupunkien luksuksena. Esimerkiksi kattava kirjastoverkko, laadukas taito- ja taideaineiden kouluopetus, Harrastamisen Suomen malli ja erilaiset digitaaliset ratkaisut tuovat kulttuuria lähemmäs kuntalaista. Saavutettavat, matalan kynnyksen kulttuuripalvelut ovat avaimia myös ikäihmisten arvokkaaseen arkeen ja maahanmuuttajien tutustumiseen Suomeen ja suomalaisiin arvoihin.

b) Yhteistyö eri toimijoiden kanssa

KD kannattaa kuntien, hyvinvointialueiden, yritysten, seurakuntien ja järjestöjen hyvää yhteistyötä palvelujen tuottamisessa. Tämä yhteistyö edistää myös musiikki- ja kulttuuripalveluiden tarjontaa paikallistasolla: useammalla työnantajalla työskentelevien ammattilaisten arki sujuvoituu, syntyy kasvualustoja kiinnostaville tapahtumille ja harrastustoiminnalle, ja kulttuurin hyvinvointivaikutukset pystytään hyödyntämään entistä paremmin esimerkiksi sotessa.

KD haluaa myös kaiken irti julkisista seinistä: esimerkiksi koulujen tilojen ilta- ja kesäkäyttö tulee mahdollistaa matalalla kynnyksellä erilaisille kulttuuritoimijoille, urheiluseuroille ja kansalaisjärjestöille.

c) Kulttuurikasvatus ja harrastusmahdollisuudet

Niin elinikäinen kulttuurisuhde kuin monien ammattilaisten urapolku alkaa lapsesta. Haluamme kulttuurikasvatussuunnitelmat kaikkiin Suomen kuntiin. Emme karsi taito- ja taideaineiden erikoisluokista. Haluamme, että jokaisella lapsella ja nuorella on halutessaan mahdollisuus maksuttomaan kulttuuriharrastukseen.


Mikä on Musiikin luova alkutuotanto?

Teosto ja sen jäsenjärjestöt – Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikintekijät ja Suomen Musiikkikustantajat – muodostavat yhdessä Musiikin luovan alkutuotannon edunvalvontarintaman. Ajamme yhteisiä tavoitteita musiikkialan hyväksi myös paikallispolitiikassa.

Kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys on 2.–8.4. Varsinainen vaalipäivä on 13.4.2025.

Tutustu vaalitavoitteisiimme täällä.

Jaa somessa