Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Mervi Vuori
Kuva: Jussi Helttunen

Laulava taksikuski

Taksiyrittäjä Iiro Rannema saattaa olla Suomen intohimoisin karaokeharrastaja. Häneltä löytyvät karaokelaitteet niin takseista, kotoa, veneestä kuin Espanjan-asunnoltakin. Karaoketaksin suosituimmaksi biisiksi Rannema nostaa vahvalla sanoituksella ladatun Aikuisen naisen.

Vuonna 2003 taksiyrittäjä Iiro Rannema törmäsi erikoiseen tilanteeseen. Oli viikonloppuilta, ja hän oli juuri kuskannut invalidiasiakkaan täpötäyteen karaokebaariin. Ovella portsari kuitenkin kieltäytyi päästämästä invalidia sisään. Syyksi hän ilmoitti, ettei voisi ruuhkan vuoksi taata pyörätuolilla liikkuvan henkilön turvallisuutta.

”Silloin mä ajattelin, että jos se nyt jumalauta on siitä kiinni, ettei pääse laulamaan, niin mä pistän karaokelaitteet invataksiin. Siinä vaiheessa en vielä edes ajatellut karaoketaksia suurelle yleisölle, mutta kun sana alkoi kiiriä, homma laajeni”, Iiro Rannema sanoo.

Nykyisin Ranneman yrityksellä on käytössään kolme karaoketaksia, joista yksi on 13-paikkainen ja kaksi 12-paikkaista. Autojen varustukseen kuuluu kaksi tv-screeniä, langattomat mikit, discovalot ja kuskin käyttämä tietokonepohjainen karaokejärjestelmä, joka sisältää tuhansia kappaleita ja kaikki uusimmat hitit. Pelkästään kotimaisia biisejä löytyy yli 6 000.

Karaoketaksia tilataan myös pitkille reissuille

Karaoketaksia ovat Ranneman mukaan tilanneet kaikenlaiset ihmiset polttariporukoista bilettäjiin ja julkisuudenhenkilöihin. Kiireisintä aikaa ovat viikonloppuillat ja -yöt, mutta karaoketakseja on tilattu myös keskellä päivää ja viikkoa.

”Silloin aikanaan kun oli näitä 24-tunnin risteilyjä, moni risteilyltä tuleva tilasi tämän auton ja jatkoi tavallaan risteilyä tässä. Ihmiset ovat myös tilanneet tätä pitkiin siirtymiin, esimerkiksi laskettelureissuille Keski-Suomeen. Pisin reissu on ollut täältä Karigasniemelle. Oltiin siellä kolme päivää Jäämerellä kalastelemassa. Meillä oli pakastin mukana, ja jengi heitteli sinne kalaa ja lauloi samalla.”

Karaoketaksin suosituimmaksi biisiksi Rannema nostaa Paula Koivuniemen levyttämän Aikuisen naisen.

”Sitä laulavat niin naiset kuin miehetkin. Myös Kotiviini on suosittu, ja alkuillasta toimii etenkin Eppu Normaali.”

Karaoken ja kuoron ammattilainen

Rannema itse tunnustautuu 70-luvun amerikkalaisten ja englantilaisten ikivihreiden ystäväksi. Silloin kun hän vielä ajoi karaoketaksia, hän lauloi mieluiten meneviä kappaleita, koska ”niillä sai illan mukavammaksi”.

Suosikkeja olivat The Monkeesin Daydream Believer ja Andy Williamsin vähemmän tunnettu discohumppa-versio Elviksen Can’t Help Falling in Lovesta, jonka Rannema sovitti itse karaokeversioksi.

Kun valokuvaaja alkaa ottaa kuvia Rannemasta, hän laulaa luikauttaa Elvis Presleyn version The Wonder of You -kappaleesta. Äänenkäyttö on ammattimaista, eikä ihme, sillä vapaa-ajallaan Rannema laulaa kahdessa kuorossa: viihdemusiikkia esittävässä Aikamiehissä ja Suomen vanhimpiin mieskuoroihin kuuluvassa Mestari-laulajissa. Kuorot myös pitävät Ranneman kiireisenä, sillä pelkästään Aikamiesten kanssa hän heittää vuosittain 30-50 keikkaa.

Kuorotoiminnan lisäksi Rannema laulaa karaokea niin usein kuin pystyy. Häneltä löytyvät karaokelaitteet paitsi takseistaan, myös kotoa, veneestä ja Espanjan-asunnoltaan.

”Esimerkiksi veneessä mulla on sama Melplay 4 -järjestelmä kuin näissä takseissa. Se on ammattikäyttöön tarkoitettu järjestelmä, josta on maksettu teostomaksut. Tämä siksi, että vedän aina toisinaan pikku-karaokejuttuja eri tilaisuuksissa”, Rannema sanoo.

Laulava taksikuski

Hiljattain 60-vuotta täyttänyt Rannema aloitti taksikuskin hommat jo 70-luvulla. Oma yritys hänellä on ollut vuodesta 1989. Nykyisin hän työskentelee pääasiassa sen toimistossa.

”Silloin kun mä vielä ajoin taksia, mulla soi siellä musiikki jatkuvasti. Se oli mukavaa sekä asiakkaalle että kuskille. Monesti musiikki tosin jäi taka-alalle, koska tykkäsin jutella asiakkaiden kanssa niin paljon. Ja olen mä joskus lallatellutkin yhdessä asiakkaiden kanssa. Toisinaan saattoi tulla vähän nokittelua musiikkimausta tai vastaavasta, mutta yleensä mä mukauduin asiakkaiden tarpeisiin. Ja tietysti jos musiikki ei miellyttänyt, vaihdoin kanavaa tai suljin sen.”

Rannema sanoo kuuntelevansa autossa enimmäkseen radiota, koska kanavatarjonta on nykyisin niin kattava. Toisin oli 70- ja 80-luvuilla, jolloin Rannema joutui äänittämään autoon kokoelmakasetteja.

”Silloin kun aloittelin näitä hommia, ei ollut Yöradioita tai vastaavia. Mutta nykyään radiotarjonta on hyvä, ja tykkään kuunnella etenkin Radio Nostalgiaa. Musiikkimakuni on tietysti muuttunut iän myötä, enkä enää jaksa kuunnella esimerkiksi Bassoradiota. Mutta monesti kun asiakas tulee autoon, hän haluaa kuunnella jotain määrättyä kanavaa. Ja sitten sitä kuunnellaan”, Rannema sanoo.

Palataan vielä lopuksi karaoketaksiin. Sosiaalisesti varautuneita suomalaisia varmastikin kiinnostaa, onko karaoketaksiin sallittua tuoda omia juomia?

”Emme kiellä lasikantisia laulukirjoja, vaan pikemminkin usutamme niihin. Mutta tietysti pitää osata käyttäytyä, ettei lotrata ja kaadella juomia pitkin penkkejä. Mitä enemmän on porukkaa, sitä villimmäksi meno usein käy, mutta ainakin tähän asti on pärjätty hyvin.”

Taustamusiikin valinnalla on merkitystä

Tutkimusten mukaan oikein valittu taustamusiikki saa asiakkaat viihtymään ja rentoutumaan. Mutta milloin musiikin käyttöön tarvitaan lupa? Perhe- ja ystäväpiirin tilaisuuksiin musiikinkäyttölupia ei tarvita, mutta kun musiikkia käytetään muun (liike)toiminnan tukena luomassa halutunlaista tunnelmaa, on tarpeen hankkia taustamusiikkilupa. Taustamusiikkiluvan tarvitsevat esimerkiksi musiikkia soittavat ruokaravintolat, kahvilat, pubit, hotellit, lomamökit, hostellit, myymälät, asiakaspalvelutilat ja liikuntakeskukset. Lue lisää tai hanki myös lupa: www.musiikkiluvat.fi

Jaa somessa