Lauluja olemassaolon merkityksestä
Anni Elif Egecioglu (s.1986) on suomalainen laulaja, sellisti ja säveltäjä. Albumilla Edith hän tulkitsee Edith Södergranin ja Karin Boyen runoja.
Miksi Södergran ja Boye?
”He ovat vahvoja runoilijoita, jotka kirjoittivat paljon kuolemasta. Vuonna 2015 monta ystävääni kuoli ja erityisesti lapsuudenystäväni itsemurha vei paljon aikaa käsitellä ja hyväksyä.”
”Södergranin ja Boyen runojen lukeminen auttoi minua surutyössäni. Rupesin pikku hiljaa kirjoittamaan musiikkia runojen pohjalta. Poimin erityisesti tekstejä olemassaolon merkityksestä ja nyt jälkeenpäin katsottuna tuntuu merkitykselliseltä, että tällä albumilla olen voinut tuoda nämä vanhat runot nykypäivään.”
Levy äänitettiin samassa huoneessa kvartetin kanssa. Tämä antoi levylle tietynlaisen yhteissoundin, luonteen ja läsnäolon tunteen.
Haaveena levy suomeksi
Egecioglu (s. 1986) on syntynyt Göteborgissa ja valmistui siellä sellistiksi Högskolan för scen och musikista. Musiikkiopintoja edelsivät musiikkiluokat 11-vuotiaasta asti. Helsinkiin hän muutti vajaa kymmenen vuotta sitten.
Vuonna 2008 Egecioglu perusti Pauli Lyytisen kanssa kokeellisen Elifantreen, jossa hän soittaa syntetisaattoreita ja laulaa. Seuraavana vuonna kokoonpano voitti Young Nordic Jazz Cometsin Suomen osakilpailun. Voitto toi keikkoja eri maissa ja avasi Egecioglulle oven suomalaiseen musiikkimaailmaan.
Ensi maaliskuussa ilmestyy Elifantreen neljäs levy. Albumin sävellysprosessi alkoi vuosi sitten Pariisissa.
”Saimme siihen työskentelyapurahan Musiikin edistämissäätiöltä.” Se mahdollistaa keskittymisen ja pienen hengähdystauon.
Toinen Egecioglun yhtye on kolmen naisen Frank Frank Frank. Sen musiikin hän määrittelee olevan ”pop med en twist”. Yhtyeessä kaikki laulavat, ja sitä leimaa stemmalaulu sekä improvisaatio.
Norjalais-sveitsiläis-ruotsalais-suomalainen Augur Ensemble on improvisoiva jazzkamarimusiikkiyhtye, jossa Egecioglu soittaa pääosin selloa.
”On inspiroivaa työskennellä eri musiikin lajeissa, yhtyeissä ja soittimilla.”
Ruotsalais-turkkilainen Egecioglu on kotiutunut Helsinkiin ja opetellut suomen kielen. Hän haaveileekin levyn tekemisestä suomeksi. ”Mukana olisi mahdollisesti uusia tulkintoja vanhoista suomalaisista klassikoista. Olisi ihanaa kääntää jotain ruotsiksikin.”
Monipuoliselle osaajalle riittää tekemistä. Eri yhtyeet kiertävät Suomea ja ulkomaita, Edith-levy tuo keikkoja ja Elifantreen viides levy äänitetään kahdeksassa eri maassa syksyllä 2018.
”Haluaisin myös tehdä lisää yhteistyötä klassisten muusikoiden ja säveltäjien kanssa. Minulla on niin paljon ajatuksia ja suunnitelmia, kun vain ehtisi. Mutta etenen asia kerrallaan.”
Musiikin edistämissäätiön eli Mesin tarkoituksena on edistää ja tukea kotimaista monimuotoista musiikkia. Kotimaisella musiikilla tarkoitetaan suomalaisten tai Suomessa vakituisesti asuvien esittävien taiteilijoiden sekä säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tuotantoa. Gramex ja Teosto perustivat Mesin kesällä 2012. Lue Mes-tukien hakuajoista ja ohjeista