Luovan työn tekijät työttömyysturvan katveessa
Musiikkialalla toimivan voi olla vaikeaa päästä sosiaali- ja työttömyysturvan piiriin, koska laki ei taivu epätyypillisten työsuhteiden käsittelyyn. Tämän tietää myös muusikko, musiikintekijä ja Teoston hallituksen jäsen Jiri Kuronen, joka oli koronan tullessa keikkaillut Kaihon karavaani -yhtyeessä aktiivisesti useita vuosia. Kun pandemiasulut estivät konserttien järjestämisen, hän jäi työttömäksi.
Musiikin tekijöiden epätyypillinen työ voi aiheuttaa hankaluuksia, jos työttömyys yllättää. Koronapandemian aikana työttömäksi jäänyt Jiri Kuronen arveli ansioturvahakemuksensa menevän helposti läpi. Hän oli aina saanut palkkansa verokortilla, maksanut eläke- ja työttömyysturvamaksut ja kuulunut työttömyyskassaan. Yritystä tai y-tunnusta hänellä ei ole koskaan ollut.
Hakemus kuitenkin hylättiin, koska Kurosen ei katsottu olevan työsuhteessa keikat hankkineeseen ohjelmatoimistoon. Vaikka hänellä ei ollut yritystä, hänen tulkittiin ”työllistyvän omassa työssään” eli eräänlaiseksi yrittäjäksi. Kahden muun samassa bändissä soittaneen kohdalla tulkinta oli erilainen ja päätöksen mukaan he olivat olleet työsuhteessa ohjelmatoimistoon.
”Kysymys oli puhtaasti tulkinnoista. Toisin kuin kahden bändikaverini, minun tilanteeni tulkittiin niin, etten ole työsuhteinen. Asian käsittely oli mielivaltaista ja ennustamatonta”, Kuronen sanoo.
Yrittäessään saada virheen korjatuksi hän törmäsi siilipuolustukseen.
”Esihenkilöt tukivat virkailijoiden ratkaisuja tapausta tarkastelematta, vaikka täysin samassa tilanteessa olleet olivat saaneet erilaisen päätöksen.”
”Tämä on suuri epäkohta. Itsensä työllistävät ovat rohkeita ja aktiivisia, mutta heillekin voi tulla eteen työttömyysjaksoja siinä missä kenelle tahansa. Valtio ampuu tässä itseään jalkaan, ja tilanne on kansantalouden kannalta järjetön”, kertoo Suomen musiikintekijöiden hallituksen puheenjohtaja Pauliina Lerche.
Tilaa TeoStory-uutiskirje
Haluatko tiedon uusista TeoStory-artikkeleista sähköpostiisi? Tilaa TeoStory-uutiskirje, niin saat kuukausittain koosteen uusista jutuistamme!
Nykylainsäädäntö ei toimi luovilla aloilla
Suomen työmarkkinoilla ihminen on joko yrittäjä tai palkansaaja. Jako on ajasta jäljessä, koska luovilla aloilla toimeentulo muodostuu usein apurahojen, yrittäjyystulojen ja palkkatulojen yhdistelmästä.
”Yritystoiminta ei aina vaadi yrityksen perustamista. Sitä voi harjoittaa myös laskutuspalvelun kautta tai toimeksiantosuhteessa”, kertoo KEHA-keskuksen johtava työttömyysturva-asiantuntija Marjo Hellstedt. KEHA-keskus on työ- ja elinkeinotoimistojen toimintaa ohjaava valtion virasto.
Jos henkilö katsotaan yrittäjäksi, hänen yritystoimintansa luonne määritellään. Jos se estää kokoaikatyön vastaanottamisen, yrittämisen määritellään olevan päätoimista. Sivutoimiseksi yritystoiminnan voi osoittaa sillä, että tekee samaan aikaan tai päätoimisella opiskelulla, joka kestää vähintään kuusi kuukautta.
”Oma arvio tai työmäärän tai tulojen vähäisyys eivät riitä. Asia ratkaistaan kokonaisarvioinnilla, jossa huomioidaan kaikki yritystoiminnasta saatu tieto.”
Freelancereiden pääsy työttömyysturvan piiriin vaikeutui vuonna 2024, kun työttömyysturvan työssäoloehtoa pidennettiin kuudesta kuukaudesta vuoteen. Yritystoiminnan tai omassa työssä työllistymisen voi yhä osoittaa sivutoimiseksi kuuden kuukauden työsuhteella. Työttömyysturvaa saadakseen on todistettava yrittäjyyden päättyneen. Mutta miten todistat yrittäjyyden päättyneen, jos yritystä ei ole koskaan edes perustettu?
”Jos varsinaista yritystä ei ole perustettu, toiminnan päättymistä arvioidaan oman selvityksen ja muun tiedon perusteella. Mikäli mahdollinen YEL-vakuutus on päätetty ja tuotannollinen ja taloudellinen toiminta on päättynyt, yritystoiminnan voidaan katsoa päättyneen.”
Taidealoilla haasteena on eri työllistymistapojen erottaminen toisistaan.
”Taiteellinen toiminta tulkitaan ammattimaiseksi tai harrastusluontoiseksi. Ammattitaiteilija valmistaa teoksia tai esityksiä ansiotarkoituksessa. Harrastamista on toimiminen omaksi huviksi vapaa-ajalla.”
”Säveltäjä voi olla tuloton esimerkiksi apurahakausien jälkeen. Nykyinen lainsäädäntö ei anna heille kunnollista mahdollisuutta olla työtön”, sanoo Suomen Säveltäjien toiminnanjohtaja Vappu Verronen.
Ammatin harjoittelemista työttömyyskaudella ei pidä salata työvoimaviranomaisilta. Siihen velvoittaa lakikin. Kun kaikki seikat selvitetään, vältetään takautuva selvittäminen ja takaisinperintä.
”Jos musiikin ammattilainen säveltää tai kirjoittaa julkaisua varten, siitä annetaan työvoimapoliittinen lausunto ja sen pää- tai sivutoimisuus arvioidaan. Ammattitaidon ylläpitämisellä ei yleensä ole vaikutusta oikeuteen saada työttömyysetuutta", Marjo Hellstedt sanoo.
Ratkaisuksi yhdistelmävakuutus?
Käytäntö osoittaa, että freelancereiden kohdalla nykyinen systeemi ei toimi. Jiri Kuronen teki saamastaan päätöksestä valituksen. Lopullisen vastauksen saaminen kesti yli neljä ja puoli vuotta ja se oli kielteinen. Kurosen mukaan viranomaisten osaamista epätyypillisiä työsuhteita koskevissa asioissa tulisi kehittää ja niille pitäisi laatia selkeät, ennustettavat tulkintalinjat. Tilanne vaatii työlainsäädännön uudistamista.
![Jiri Kuronen, kuvaaja Emma Suominen](https://www.teosto.fi/wp-content/uploads/2025/02/Jiri-Kuronen_kuvaaja_-Emma_Suominen_320x320.jpg)
Nykyinen laki ei osaa suhtautua epätyypillisissä työsuhteissa oleviin. Samaan aikaan epätyypilliset työsuhteet yleistyvät koko ajan.Jiri Kuronen
Luovien alojen sosiaaliturvan kysymyksiä puidaan 11. helmikuuta 2025 eduskunnan kutsuvierasseminaarissa. Asiasta puhuvat sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen, tutkijat, luovan alan ammattilaiset sekä eduskuntaryhmät.
Musiikin luovan alkutuotannon (Teosto, Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikintekijät ja Suomen Musiikkikustantajat) edunvalvontapäällikkö Iiris Suomela toivoo, että luovien alojen järjestöjen viesti nykyisen sosiaaliturvan puutteista kuullaan ja esitettyihin ratkaisuehdotuksiin tartutaan.
”On haastavaa yhdistää työntekoa apurahoilla, yrittäjänä ja palkkasuhteissa, joskin jälkimmäistä näkee luovilla aloilla harvoin. Silppuinen tulonmuodostus pitäisi pystyä huomioimaan sosiaaliturvassa paremmin”, Suomela sanoo.
”Hallitus on kiristänyt työttömyysturvan ehtoja, mikä vaikeuttaa luovien alojen toimijoiden työttömyysturvan saamista. Osa ei saa sitä lainkaan, osa ei saa ansiosidonnaista.”
Yhdistelmävakuutus olisi ansiosidonnainen etuus ja ehtojen kiristyttyä moni jäisi sen ulkopuolelle.
”Riittävän pitkiä työpätkiä ei välttämättä kerry. Monien tulotaso jää niin alhaiseksi, ettei peruspäivärahaa korkeampia ansiosidonnaisia etuuksia voi saavuttaa. Silloin vapaaehtoinen vakuutus jää todennäköisesti ottamatta.”
Seminaarin jälkeen asiaa käsitellään hallituksen puoliväliriihessä.
”Huhtikuussa 2025 tehdään jonkinlaisia ratkaisuja liittyen yhdistelmävakuutukseen ja mahdollisesti laajemminkin sosiaaliturvan kehittämiseen. Odotamme mielenkiinnolla”, Suomela sanoo.
Miten toimit, jos joudut työttömäksi, musiikkialan freelancer?
- Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi heti, kun työsi päättyy. Tämä on tärkeää, jotta työttömyysturva-asiasi etenevät viiveettä.
- Ole valmis osoittamaan, että kaikki ansiotoimintasi on päättynyt. Jos olet saanut apurahoja tai muuta ansiotuloa kuin palkkaa, sinulta voidaan pyytää selvitys tilanteestasi.
- Vahvista, että olet kokoaikaisesti työtön. Sinun on pystyttävä osoittamaan, ettet työskentele omassa työssäsi ja että olet valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä.
Tilaa TeoStory-uutiskirje
Haluatko tiedon uusista TeoStory-artikkeleista sähköpostiisi? Tilaa TeoStory-uutiskirje, niin saat kuukausittain koosteen uusista jutuistamme!
- Sosiaaliturvan kriteereissä on huomioitava taiteen, kulttuurin ja luovien alojen ominaiset piirteet, kuten epäsäännöllinen ja vaikeasti ennakoitava toimeentulo sekä osa-aikainen yrittäjyys.
- Aktiivisuudesta ei pidä rangaista. Satunnaisten toimeksiantojen vastaanottaminen ei saa johtaa työttömyysturvan epäämiseen. Kannustinloukut on syytä poistaa siten, että kaikki työ on kannattavaa ottaa vastaan.
- Sosiaaliturvan ja ansiosidonnaisten etuuksien kriteereitä tulee tarkentaa niin, ettei pelkkä yrityksen olemassaolo johda sosiaaliturvan epäämiseen tai muihin heikennyksiin. Päätösten on perustuttava tarkkaan tietoon henkilön todellisista tuloista ja työllistymisestä.
- Aktiivisuuden ei pidä johtaa etuuksien menettämiseen ennen kuin työ johtaa tuloksiin ja ihminen alkaa saada elämiseen riittäviä tuloja. Taiteen tekemisen ilman tuloja ei pidä johtaa etuuksien menettämiseen.
- Yhdistelmävakuutukselle on taattava riittävä rahoitus, jotta vakuutusmaksut eivät nouse liian korkeiksi epäsäännöllisesti tuloja saaville tai pienituloisille.
- On tärkeää korjata myös turvaverkon muita aukkoja, sillä yhdistelmävakuutus ei ratkaise toimeentuloon liittyviä haasteita.
- Työssäoloehdon kertymisessä on voitava huomioida se taiteen, kulttuurin ja luovien alojen työ, josta saa tuloja esimerkiksi apurahan kautta. Mallin täytyy joustaa, jotta se toimii mielekkäästi eri lähteistä epäsäännöllisesti tulonsa kerryttäville luovien alojen tekijöille.
- On varmistettava, että yhdistelmävakuutuksen ottaja pääsee vakuutuksen turvan piiriin. Sivutoimisen yrittäjän käsitteen tulkintaa täytyy selventää työttömyysviranomaisten ohjeissa: palkansaajana ja yrittäjänä yhtä aikaa toimiva ei saisi menettää oikeuttaan etuuteen.