Maailman ensimmäinen VR-musiikkivideo nähtävissä Slush Musicissa
Videon ovat luoneet kotimaiset VR-sisältöjä toteuttavat Shader Oy ja Rocket Koala Oy.
Shader Oy:n 3D-suunnittelija Pekka Tavi ja toimitusjohtaja Timo Yliräisänen kertoivat videon tekemisestä Teostorylle.
Projekti on ollut Tavin ja Yliräisäsen haaveena jo puolisen vuotta. Toteutusta ideoitiin yhdessä Sun Effects Oy:ssä työskentelevän Tuomas Rion kanssa.
– Idea otti tulta alleen ja totesimme, että Slush Music olisi hyvä paikka videon esittämiseen. Kun Teosto tuli mukaan kumppaniksi, varmistui myös esityspaikka, kertoo Yliräisänen projektin käynnistämisestä.
Seuraavaksi lähdettiin etsimään sopivaa artistia, jonka biisistä voisi tehdä VR-musiikkivideon. Biisiksi valittiin rap-artisti View’n (Juuso Ruohonen) Avalon-biisi. View on 24-vuotias helsinkiläinen rap-artisti, jonka soundi on hypnoottista ja mystistä.
– Artisti sopii musiikiltaan ja tunnelmaan hyvin VR-juttuun. Avalon-biisin valitsimme yhdessä View:n ja hänen tuottajansa, Joonas Laaksoharjun, kanssa, kertoo Yliräisänen.
Slush Musicissa nähtävä video on originaalista biisistä hieman lyhennetty, noin pariminuuttinen versio. Avalon on myös View’n ensimmäisen, lokakuussa 2015 julkaistun EP:n nimi.
Pelimoottorilla ainutlaatuinen kokemus
Teos on rakennettu Unity3D-pelimoottorin avulla ja katseluun käytetään HTC Vive -virtuaalilaitteistoa. Yliräisäsen mukaan kyseessä on maailman ensimmäinen VR-musiikkivideo.
– Vastaavaa ei ole tehty koskaan aiemmin. Useimmiten VR-videot ovat 360-asteista kuvaa, mutta tämä video on tehty pelimoottorilla, joten kokemus on erilainen.
Teoksessa lähdetään liikkeelle Teoston ständiltä Kaapelitehtaalta Slush Musicistä ja todellisuus muuntautuu vaivihkaa surrealistiseksi matkaksi kohti tarunhohtoista Avalonin saarta.
– Video katsellaan turvallisesti tuolilla istuen, joten ei tarvitse pelätä alkaako huimaamaan, jatkaa Yliräisänen.
3D-mallinnusta ja liikkeenkaappausta
Videota varten Kaapelitehtaan Merikaapelihallista on tehty 3D-mallinnus pohjapiirrosten, valokuvien ja lasermittausten pohjalta.
– Lisäksi artistista on tehty 3D-skannaus ja artistin liikkeitä on mallinnettu liikkeenkaappauspuvulla, jotta liikkumisesta tulee luontevaa, kertoo Pekka Tavi.
Tuotannossa on käytetty useita eri ohjelmistoja, kuten Lightwave3D, 3D-Coat, Photoshop, Brekel sekä Perception Neuron. Yleensä vastaavien projektien tekemiseen menee Yliräisäsen mukaan noin pari kuukautta, nyt aikaa oli huomattavasti vähemmän..
– Projekti on saatu toteutettua todella nopealla aikataululla, sillä se varmistui vasta pari viikkoa sitten. Yhteensä tuotantoon menee noin viisi viikkoa.
Ensiesityksen jälkeen Yliräisäsen ja Tavin toiveena olisi saada video maailmalle levitykseen.
– Periaatteessahan kuka tahansa voisi katsoa videon omilla HTC-laseillaan, sanoo Yliräisänen.
Yliräisäsen ja Tavin lisäksi videon tekemiseen osallistuvat Technical Designer Mikko Kunnari ja Teemu Karjalainen Rocket Koala Oy:stä.
Euroopan johtava kasvuyritystapahtuma Slush järjestää tänä syksynä ensimmäistä kertaa musiikkia, teknologiaa ja yrittäjyyttä yhdistävän sisartapahtuman Slush Musicin. Tapahtuma kokoaa 30. marraskuuta Helsingin Kaapelitehtaalle musiikkialasta kiinnostuneita kiihdyttämään miljardien arvoisen toimialan kehittymistä. Torstaina 1.12. Slush Music sulautuu Messukeskuksen päätapahtumaan.
Teosto on Slush Musicin pääyhteistyökumppani.
Seuraa Twitterissä: #slushmusic