Mitä muuta Teosto tekee kuin kerää rahaa? Osa 1: Tutkimus
Teosto tunnetaan parhaiten musiikinkäyttölupien myynnistä sekä korvauksien maksamisesta musiikintekijöille. Teosto tekee kuitenkin paljon muuta, kuten tukee kulttuuria, tuottaa tutkimuksia muun muassa musiikkiteknologian mahdollisuuksista sekä pitää huolen, että tekijöiden ääni kuuluu myös poliittisessa keskustelussa. Tässä jutussa keskitymme tutkimukseen ja tulossa oleviin selvityksiin.
Teosto on yksi harvoja tekijänoikeusjärjestöjä, joka panostaa aktiivisesti omaan tutkimustoimintaan. Tutkimuksen parissa työskentelee tällä hetkellä kaksi ihmistä täysipäiväisesti.
Järjestö kerää tietoa muun muassa musiikkimarkkinoista, musiikin käyttötavoista ja niiden muuttumisesta sekä uuden teknologian tarjoamista mahdollisuuksista.
”Tutkimukseen on Teostolla satsattu oikeastaan monestakin syystä. Kaiken lähtökohtana on ollut se, että tiedon avulla Teoston toimintaa pystytään kehittämään oikeaan suuntaan. Pitkällä tähtäimellä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että voimme kohdentaa korvauksia musiikintekijöille entistä tarkemmin ja kustannustehokkaammin kuin nyt”, kertoo Teoston tutkimuspäällikkö Ano Sirppiniemi.
”Lisäksi tarve tiedonhallinnalle sekä analyysille kasvaa koko ajan. Musiikkiala on muuttunut pienessä ajassa todella paljon ja musiikkialan lähitoimialat ovat myös voimakkaassa murroksessa. Näiden muutosten ymmärtäminen ja markkinoiden ennakointi on elintärkeää.”
”Yhtenä tavoitteenamme on myös tuottaa luotettavaa tietoa talon ulkopuolelle. Tiedosta – kuten kuluttajatutkimuksista tai Teoston tilastoista – on apua esimerkiksi päätöksenteossa ja musiikkialaa koskevassa poliittisessa keskustelussa. Esimerkiksi yritykset ja kuntien päättäjät voivat hyötyä vaikkapa treenikämppätutkimuksesta, jossa kartoitettiin musiikin harrastamisen mahdollisuuksia ja kehitystarpeita eri puolilla Suomea.”
Olet saattanut törmätä tutkimusyksikön työhön muun muassa näiden tapausten kautta:
Syksyn kuumat perunat: Pohjoismainen yhteistutkimus sekä musiikintunnistuspilotti
Teoston tutkija Turo Pekari kertoo syksyn olevan tutkimusyksikössä kiireistä aikaa. Lähikuukausien aikana tullaan julkaisemaan tuloksia muun muassa digitaalisten sisältöjen käyttöön keskittyneestä pohjoismaisesta tutkimuksesta, joka on toteutettu yhteistyössä tanskalaisen ja norjalaisen tekijänoikeusjärjestön kanssa.
”Tutkimuksen on tarkoituksena valottaa musiikin käyttöä Pohjoismaissa ja lisätä ymmärrystä maiden välisistä eroista. Tuloksia julkistamme lokakuisen Musiikki & Media -tapahtuman yhteydessä”, Pekari vinkkaa.
”Syksyllä on tarkoitus myös keskittyä ravintoloissa ja klubeissa toteutettavaan musiikintunnistuspilottiin. Mahdollisuudet musiikin automatisoituun raportointiin uusilla alueilla kehittyvät vauhdilla ja se mahdollistaa tulevaisuudessa tekijänoikeuskorvausten tarkemman kohdistamisen musiikintekijöille.”
Pekarin mukaan vireillä on lisäksi startup-selvitys, jossa on tarkoitus kartoittaa Suomen musiikkialan startupien nykytilaa yhdessä Finnish Music Startups -kollektiivin kanssa.
Mihin tutkimus keskittyy tulevaisuudessa?
”Jatkossa satsaamme entistä enemmän esimerkiksi kuluttajatutkimuksiin, uuteen teknologiaan, yhteistyöverkostoihin sekä Teoston tuottaman datan analysointiin sekä jatkojalostamiseen”, Sirppiniemi kertoo.
”Yhteistyöverkostoissa meille on keskeistä saada kumppaneita niin musiikkialalta kuin sen ulkopuoleltakin. Olemme saaneet paljon irti yhteistyöstä, jota olemme tehneet eri yliopistojen, mutta myös teknologiayhtiöiden kanssa, ja tätä haluamme ehdottomasti jatkaa”, Pekari jatkaa.