Sideways: Teosto mukana Olento-installaation rakentamisessa
Olento on tekoäly, joka oppii käsittelemään katsojien tunnetietoa, jota se kerää konenäköön perustuvien kasvonilmeistä tunteita tunnistavien algoritmien avulla. Olento pyrkii näin muodostamaan kokonaisymmärryksen katsojajoukon tunnekokemuksesta keikkojen aikana ja siitä miten musiikki vaikuttaa yleisöön. Kerätty data muokkaa Olennon pinnanmuotoa, suuntaa, väriä ja liikettä.
Olento on samaan aikaan taidetta ja teknologiaa. Se ilmaisee tunteita estetiikan avulla, mutta taustalla on tavoitteet parantaa tunteiden välittämisen keinovalikoimaa digitaalisessa ympäristössä. Tunnekokemukset voivat olla tapa opettaa keinoälylle eettistä harkintaa. Olento on ainutlaatuinen kokeilu suomalaisilla festareilla ja se ei jää toivottavasti viimeiseksi. Olento tai vastaavat ratkaisut voivat olla tulevaisuudessa yleinen tapa kuvata ja tuottaa informaatiota joukkotapahtumista.
Installaation rakentavat Olento-kollektiivi ja NEMO-tutkimusryhmä. Olento-kollektiivi on kuvataiteilijoista koostuva tutkimusryhmä, joka työskentelee Olento-keinoälyn taustalla. Kollektiiviin kuuluu Saara Hannus, Jani Hietanen, Matti Hyvönen, Samuli Kaipiainen, Jaana Ristola, Mari Ljokkoi, Ismo Torvinen ja Pat Nay.
NEMO-tutkimusryhmä (Natural Emotionality in Digital Interaction) rakentaa uuteen tieteelliseen ymmärrykseen perustuvia keinoja digitalisoida tunneinformaatiota. NEMO:sta Olennon parissa ovat työskennelleet Valtteri Wikström, Katri Saarikivi, Tommi Makkonen, Turo Pekari, Ano Sirppiniemi ja Vesa Putkinen. Turo Pekari ja Ano Sirppiniemi ovat Teoston tutkijoita.
Käy tapaamassa Olentoa Sideways Helsinki -tapahtumassa 17-18.6. Teurastamolla Helsingissä!
Turo Pekari
Twitter @s1truuna
Lue lisää: Sidways-tapahtuma