Teosto-palkintoehdokas 2022: Yona – Uni johon herään
Laulaja-lauluntekijä Yona iskee tunnekeskuksen ytimeen Tapiola Sinfoniettan kanssa tehdyllä teoksellaan. Sinfoniaorkesteri onkin juuri oikean kokoinen ryhmä tulkitsemaan Uni johon herään -levyn tajunnanvirranomaiset kuvaukset ihmissuhteista, rakkauksista ja pettymyksistä. Ihmisen rikkinäisyydestä on vain harvoin kirjoitettu yhtä paljaasti ja uskottavasti.
Uni johon herään on voimakas, suuri, tunteellinen, kohtalokas ja elokuvallinen levy, jonka visio ja sanoitukset ovat Yonan eli Johanna Rasmuksen käsialaa. Suuressa roolissa on ollut myös levyn tuottaja Mauri Syrjälä.
Sävellyksistä ovat vastanneet Yonan ja Syrjälän lisäksi Antti Kujanpää, Nicolas Rehn, Miska Soini, Leo Stillman ja Juha Heikkinen. Sovitukset ovat Yonan, Mauri Syrjälän, Jarkko Riihimäen, Antti Kujanpään, Anssi Växbyn, Sami Baldaufin, Nicolas Rehnin, Tuomas Timosen ja Antti Kivimäen kynästä.
Yona kertoo levyn sävellysten ja sanoitusten syntyneen hyvin pakottomasti. Hän kertoo levynsä sanoitusten kumpuavan toisaalta ihmissuhteesta eroamisesta, toisaalta unelmista.
”Unelmat on olleet iso teema: unelmien ristiriitaisuus. Siksi tämän (levyn) nimi on Uni johon herään, että olen ollut kuin painajaisunessa mun henkilökohtaisessa elämässä, mutta sitten toisaalta suuri musiikillinen unelma, josta olen puhunut jo kymmenen vuotta, toteutuu. Ja mä olen semmoisessa ihanassa, kauniissa, upeassa unelmantoteutumisunessa. Ristiriita ja kontrasti on ollut valtaisa.”
Sinfoniaorkesteri oli unelmien täyttymys
Yonan pitkäaikaisin unelma on ollut tehdä musiikkia sinfoniaorkesterin kanssa. Häntä on aina kiinnostanut tehdä ajatonta populaaritaidetta, mihin sinfoniaorkesteri ajattoman soundin symbolina sopi juuri nyt täydellisesti.
”Levy on genremääritelmien ulkopuolella, koska siinä on vaikutteita niin monesta paikasta. Kappaleet ovat ajattomia: ne olisivat voineet tulla joskus kauan sitten tai vasta tulevaisuudessa”, Mauri Syrjälä kertoo.
Ovet Tapiola Sinfoniettan suuntaan avautuivat yllättäen. Orkesteria levyllä johtaa kapellimestari Taavi Oramo. Mukana on myös Yonan oma yhtye eli Nicolas Rehn, kitara, Antti Kivimäki, basso, Antti Kujanpää, koskettimet ja Tuomas Timonen, rummut.
”Päätin etten tee levyä, jos mä en saa sinfoniaorkesteria. Mua ei motivoinut mikään muu, et mä halusin sen ulos mun systeemistä”, Yona kertoo suurimman unelmansa täyttymisestä.
Katso ja kuuntele Yonan ja Mauri Syrjälän ajatuksia haastatteluvideostamme!
Vuoden 2022 Teosto-palkinnon ehdokkaat valittiin poikkeuksellisesti kahden vuoden eli 2020–21 aikana julkaistuista tai kantaesitetyistä kotimaisista sävelteoksista. Myös voittajien kesken jaettava summa on sen historian suurin: jaossa on yhteensä 60 000 euroa. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 17. kerran jaettava Teosto palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.