Teostoryn luetuimmat 2018: popin trendejä, kotimaista tangoa sekä Teoston 90-vuotista historiaa
Pop vuonna 2018
Teostory kysyi vuoden alussa kolmelta asiaan vihkiytyneeltä – Music Finlandin Katariina Sorsalta, Elements Musicin Tommi Tuomaiselta ja PME Recordsin Antti Kososelta – millaisia trendejä kotimaisessa popissa koetaan vuonna 2018. Tarkista, osuivatko arviot oikeaan!
Tapahtumajärjestäjä Tommi Mäki haluaa aktivoida yleisöä
Tommi Mäki työskentelee toimitusjohtajana Nordic Live Productions Oy:ssä, joka järjestää vuosittain noin 150 musiikkitapahtumaa. Diili-ohjelmaankin syksyllä osallistunut Mäki on monessa mukana ja toteaa, että tapahtumajärjestäjän on oltava ajan hermolla ja aallonharjalla. ”Silloin on jo myöhässä, jos lukee lehdestä jonkun oleva kova artisti.”
Mökkitie Recordsin toiminnan kulmakiviä ammattitaito ja yhteisöllisyys
Mökkitie Recordsin perustamisen syy oli aikoinaan Arttu Wiskarin uran tukeminen. Nyt yhtiö edustaa muitakin artisteja, kuten HesaÄijää. Kiinnostavassa haastattelussa Wiskarin yhtiökumppanit Janne Rintala ja Olli Saksa kertovat, millä keinoilla pieni toimija pärjää musiikkibisneksen muutoksissa ja onko imagon rakentaminen kannattavaa pitkästä urasta haaveilevalle musiikin ammattilaiselle.
Kuva: Jussi Helttunen
Teosto – 90 vuotta musiikintekijöiden menestykseksi
Teoston perustamisesta tuli maaliskuussa kuluneeksi 90 vuotta. Juhlavuodesta kertova juttumme esitteli historiikkimme sekä musiikkitapahtumia, joihin Teosto osallistui vuoden mittaan yhteistyössä asiakkaidemme kanssa. Jutun loppuun on kerätty linkit juttuihin, jotka kertovat Teoston ja kotimaisen musiikin vuosikymmenistä.
Muita vuoden 2017 luetuimpia
Elias Kaskinen suunnittelee uraansa, mutta antaa yllätysten viedä
”En ole mikään Idols-tähti, vaan urani Päivän Sankareiden kanssa on ollut tasaisen nousujohteinen. Aina, kun isompi vaihde on isketty silmään, olemme ehtineet kasvaa sen mukana. Haluaisin tietysti Ruisrockin päälavalle ja kerätä Emma-patsaita, mutta olennaisinta on tämän työn tekeminen. Rakastan musiikin tekemistä ja sen esittämistä. Haluaisin tehdä tätä pitkään”, toteaa Elias Kaskinen ja kertoo haastattelussa tulevista suunnitelmistaan.
Petri Somer säveltää biisin viikossa
Petri Somer on diplomia vaille konserttipianisti, musiikkisuvun jäsen – ja vuoden alussa hänestä tuli myös Teoston palkitsema Vuoden Musiikintekijä ansioituneena iskelmäsäveltäjänä.
Kaisa Korhonen – kehittyäkseen kannattaa kerätä palautetta
Kaisa Korhonen on yksi tämän hetken nousevista lauluntekijänimistä. Haastattelussa hän kertoo polustaan musiikintekijäksi – ja myös sen, että ehti nuoruudessa bändeineen voittaa Helsingin kaupungin räppikilpailun. Korhonen kertoo jutussa vinkkejä myös sanoitusten tekijöille.
Kuva: Jussi Helttunen
PastoriPike – tyylitajuinen talenttiäijä
PastoriPike on virkistävä tulokas kotimaisella hiphop-kentällä. Rötöstelyn kristinuskoon vaihtanut mies aloitti uransa gospel rap -ryhmässä, kunnes siirtyi soolouralle. Syntyi PastoriPike, joka musiikin teon lisäksi haluaa myös lopettaa koulukiusaamisen.
Vieläkö on tangomusiikin tekijöitä
Äkkiseltään on vaikea keksiä musiikki- ja tanssityyliä, joka istuisi juroon suomalaisuuteen yhtä huonosti kuin tulinen tango. Tangomusiikilla on kuitenkin pitkät perinteet Suomessa, ja etenkin 1960-luvun puolivälissä maaseutumme ylitse pyyhkäisi suoranainen tangohuuma. Haastattelimme Weppa Koivumäkeä uudesta kotimaisesta tangomusiikista.
Ylen Radio Suomi päivittää tyyliään
”Kuulijakuntamme on todella laaja ja on haasteellista tarjota kaikille suomalaisille jotakin. Radio Suomi on suomalaisille hyvin tärkeä kanava, joka tavoittaa 1,8 miljoonaa kuulijaa joka viikko.” Haastattelussa musiikkipäällikkö Johan Lindroos ja ohjelmapäällikkö Jonna Ferm kertovat, mitä musiikkia Suomen kuunnelluimmalla kanavalla jatkossa soitetaan ja kenelle.
Teoston teräsmiehet tien päällä
Kun tapahtumajärjestäjä tarvitsee apua tekijänoikeusasioissa, apuun tulevat Teoston aluevastaavat. Seurasimme heidän työmatkaansa Lapissa ja vierailimme tapaamassa alueen ravintoloitsijoita.
Ja kuten aiemminkin, myös tänä vuonna lukijoita keräsivät Teostoryn kestosuosikit eli
- Anssi Kelan Mitä hittibiisillä tienaa?
- Professori Jaakko Erkkilän kirjoitus musiikin vaikutuksista sekä
- Managereiden haastattelu: Managerit tulevaisuuden ammatissa
Tietoa kävijäliikenteestä
Teostoryn kävijöistä 51 % luki juttuja kännykällä. Luku kasvoi hieman edellisestä vuodesta. Kävijöiden poistumisprosentti laski viime vuodesta ollen 74 % eli yhä useampi löysi lehdestä useamman kuin vain yhden jutun. Keskimäärin lukijat katsoivat käynnillään 2,9 sivua ja viipyivät lehden äärellä 2,4 min.
Enemmistö saapui juttujen äärelle hakukoneella (63 %) ja seuraavaksi eniten kävijöitä tuli sosiaalisen median kanavista (17 %). Hakukoneen osuus on noussut selvästi viime vuodesta ja sosiaalisen median osuus vastaavasti laskenut. Sosiaalisen median kanavista Facebook oli ylivoimaisesti suosituin.
Eniten lukijoita tuli Suomesta, toisena Yhdysvalloista ja kolmantena Ruotsista.
Teostoryn uutiskirje lähetetään sähköpostitse kerran kuukaudessa ja tilauksen voi lopettaa milloin tahansa. Uutiskirje sisältää koosteen Teostoryn tuoreimmista jutuista. Jos haluat tilata uutiskirjeen, lisää sähköpostisi postituslistalle!