Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Juhana Unkuri
Kuva: Jussi Helttunen

Weekend festival samaan aikaan kolmessa kaupungissa

John Rugemalira ja Hardi Loog alkoivat järjestää lukion loppuvaiheessa bileitä lähinnä kavereilleen. Musiikkiin ja tapahtumiin keskittyvän RLE:n he perustivat vuonna 2008. Aluksi ohjelmassa oli pienempiä konsertteja ja klubikeikkoja. Pääoma ja toiminta ovat kasvaneet vähitellen.

– Artistien edustajat alkoivat tulla tutuiksi. Vähitellen meille on uskallettu antaa isompia artisteja ja isompia konsertteja. Näin pallo on lähtenyt pyörimään. Meillä on koko ajan ollut takaraivossa semmoinen draivi, että lähdemme valloittamaan maailmaa. Kun olemme saaneet mahdollisuuksia, olemme käyttäneet ne.

Tulevana kesänä Rugemaliran ja Loogin yritys RLE on järjestämässä Raumanmeren Juhannusta. Lisäksi he tuovat tänä vuonna Suomeen muun muassa Queenin ja Adam Lambertin, Justin Bieberin sekä Jean-Michel Jarren.

Bisneksen kasvusta huolimatta RLE:n organisaatio on edelleen pienimuotoinen.

– Täällä Vantaan toimistossa meitä istuu 5-6 tyyppiä, Virossa väkeä on saman verran kuten myös Ruotsissa. Olemme ottaneet hommiin lähinnä samassa bisneksessä olleita tuttuja. Lisäksi teemme paljon juttuja alihankintana.

Rugemaliran mukaan musiikki on RLE:n kolmikymppiselle väelle elämäntapa.

– Toimistollamme soi musiikki jatkuvasti. Meillä on hyvä tiimi ja avointa keskustelua. Olisi kiva välillä pysähtyäkin, mutta nyt vedetään täyttä häkää eteenpäin, kun vielä jaksaa, Rugemalira sanoo hymyillen.

Laajentuminen Ruotsiin

Nykyisin Weekendistä on muodostunut suuren luokan festivaalishow, jossa esiintyy joka vuosi kymmeniä maailmanluokan artisteja. Elektroniseen musiikkiin painottuva festari keräsi viime vuonna 60 000 kävijää.

YleX:n kuuntelijat äänestivät sen kesän parhaaksi festivaaliksi Suomessa vuosina 2013, 2014 ja 2015. Vuosien 2013 ja 2014 European Festival Awardseissa Weekend oli ehdolla parhaaksi keskisuureksi festivaaliksi.

– Pyrimme menemään koko ajan eteenpäin ja kehittämään tapahtumaamme. Haluamme saada uutta yleisöä ja pitää vanhat mukana, luonnehtii Weekendin järjestävän RLE:n promoottori John Rugemalira.

Ensimmäisen kerran Weekend festival pidettiin Espoon Luukissa elokuussa 2012, jonka jälkeen tapahtuma on ollut Helsingin Kyläsaaressa/Kalasatamassa. Viime vuonna Weekend vietiin myös Viron Pärnuun. 

Tämänvuotinen Weekend festival eli WKND pidetään Helsingissä, Tukholmassa sekä Pärnussa. Rugemalira toteaa tapahtumien samanaikaisuuden mahdollistavan sen, että pääartisteja voidaan hyödyntää useammalla paikkakunnalla.

– Helsingissä ja Tukholmassa tapahtumapaikat ovat lähellä keskustaa, joten niissä on enemmän kaupunkifestaritunnelmaa. Pärnussa ollaan rannalla, jonka lähistöllä on puolestaan hyvät telttailumahdollisuudet.

Rugemaliralla ja RLE:n toisella perustajalla Hardi Loogilla on aiempia yhteyksiä Viroon, jossa he järjestivät myös ensimmäiset virallisemmat keikkatapahtumansa kahdeksan vuotta sitten.

– Pärnussa Weekend on otettu tosi hyvin vastaan. Siellä tuon kokoista tapahtumaa ei aiemmin ollut, joten sille oli vahva sosiaalinen tilaus. Tukholmassa on kovempi kilpailu.

– Kaikissa kolmessa tapahtumassa on omat paikalliset esiintyjänsä, mutta supertähdet ovat kaikkialla supertähtiä. Viemme Viroon ja Ruotsiin myös joitain suomalaisia esiintyjiä.

Tapahtumien visuaalisuuteen satsattava

Rugemalira toteaa WKND:n yleisön olevan keski-iältään vähän nuorempaa kuin monilla muilla festareilla.

– Meillä on mukana 12-vuotiaitakin, mutta 75 prosenttia kävijöistä on täysi-ikäisiä. Keski-ikä lienee parinkympin hujakoilla.

Monilla festarijärjestäjillä on ollut Suomessa haasteita melurajapykälien ja myönnettyjen soittoaikojen kanssa. Rugemaliran mukaan asia on mennyt parempaan suuntaan, mutta parantamisen varaa on edelleen.

 – Olemme korjailleet itsekin asioita ja etsineet uudenlaisia ratkaisuja. Tänä vuonna saimme luvan soittaa Kyläsaaressa musiikkia myöhemmälle yksittäisenä viikonloppuna.

– Säännöt ja rajoitukset ovat mitä ovat, mutta niiden tulkinta vaihtelee vuosittain paikkakunnasta ja henkilöstä riippuen. Hakuehtojen ja käsittelyaikojen kanssa saa jumpata vuodesta toiseen. Virossa ja Ruotsissa monet asiat tuntuvat järjestyvän joustavammin.

Rugemaliran mukaan festarikävijöiden vaatimustaso on kasvanut vuosien mittaan.

– Kun itse kävin nuorempana festareilla, vedimme muistaakseni kolme päivää makkaraperunoita tai kebabbia. Nykyään tarjolla pitää olla myös gourmeeta ja sushia. Jonottaa ei haluta. Bajamajat eivät välttämättä riitä, vaan halutaan vesivessoja.

– Pelkkien artistien ja bändien lisäksi nykyään pitää satsata tosi paljon tapahtuman visuaalisuuteen, lasereihin ja skriineihin. Haemme myös yhtenäistä festari-ilmettä, emmekä vaan läväytä aitoja ja lavaa jonnekin. Haluamme vastata kävijöiden toiveisiin ja tarjota kokonaisvaltaisen elämyksen.

Livemusiikin markkinoilla menee hyvin

Moni viime kesän festivaaleista ylitti edelliset kävijäennätyksensä. Vaikka lippujen hinnat ovat viime vuosina nousseet ja kesä oli viileä, myytiin osa festivaalipäivistä loppuun jo ennakkoon. Kotimainen musiikki oli festareilla kovassa nousussa, ja lavoilla nähtiin myös isoja ulkomaisia tähtiä, kuten Ellie Goulding Ruisrockissa sekä Muse ja Calvin Harris Provinssirockissa.

Urbaanin musiikin kuuntelijoita hemmoteltiin uudella Sideways-tapahtumalla ja myös monet perinteiset ja pienemmät festivaalit laajensivat tapahtumiensa kokoa, mistä esimerkkinä Kotkan Meripäivät. Myös perinteikäs Provinssirock laajensi tarjontaansa neljälle päivälle.

Stadionkeikkojen elpymistä oli nähtävissä vuonna 2015. Esimerkiksi AC/DC konsertoi kesällä Hämeenlinnassa. Vuosi 2016 saattaa olla isojen konserttikiertueiden suhteen vieläkin vilkkaampi.

Festivaalit ja konsertit ovat edellisvuosina kärsineet kiristyvistä säädöksistä. Etenkin Helsingissä keskustelua on aiheuttanut vaihteleva käytäntö melurajoitusten suhteen. Tammikuussa 2016 laadittiin uusi ohjeistus ulkoilmakonserttien päättymisaikojen osalta: se sallii entistä useampia, myöhään jatkuvia ulkoilmakonsertteja kesäkauden aikana.

Jaa somessa