Siirry sisältöön

Ulkomailta saadut musiikkikorvaukset vahvassa kasvussa  

24.01.2025

Teoston keräämät korvaukset ulkomailta kasvoivat selvästi vuonna 2024. Kansainväliset korvaukset ulkomaisilta tekijänoikeusjärjestöiltä kotimaisille musiikin tekijöille ovat viime vuodelta reilun neljänneksen suuremmat kuin edellisvuonna. Syynä tähän on paitsi suomalaisen musiikin kasvanut suosio maailmalla, myös Teoston panostukset kansainväliseen toimintaan.  

Kotimaisten musiikin tekijöiden ja kustantajien tilitykset ulkomailta olivat vuonna 2024 kaikkiaan 5,6 miljoonaa. Korvaukset kerätään ulkomaisten vastavuoroisuussopimusten kautta, joita Teostolla on yli 100 maahan ympäri maailmaa.  

Suomalainen musiikki hyvin esillä maailmalla 

Kasvun lähteinä merkittävimpiä maita ovat Saksa, jossa erityisesti klassisen musiikin korvaukset kasvoivat voimakkaasti, sekä Yhdysvaltojen musiikkimarkkina, jossa yllettiin lähes kolmanneksen nousuun. Suomalaisia tekijöitä on ollut mukana USA:n tähtiartistien tiimeissä ja erityisesti striimialustoilta saadut tulot ovat nousseet selvästi. Myös Ruotsista kertyi korvauksia kolmanneksen enemmän. 

Yhdysvaltojen lisäksi Aasia nähdään kasvumarkkinana. Esimerkiksi Japanissa esiin on noussut uutta musiikkia, jossa on mukana suomalaisia kirjoittajia. Audiovisuaalisen musiikin osalta korvaukset kasvoivat erityisesti Ranskasta, jossa suomalaiset elokuvat ja niiden musiikki on ollut paljon esillä.  

”Kaikki suomalaisen musiikin tärkeimmät markkinat ulkomailla ovat kasvaneet. Perinteisen musiikinkäytön lisäksi myös online-korvaukset musiikin suoratoistopalveluista ovat nousseet huomattavasti. Meillä on maailmalla laaja kumppaniverkosto, jonka kanssa teemme tiiviisti töitä korvausten tehokkaaksi kotiuttamiseksi”, kertoo Teoston kansainvälisten asioiden päällikkö Helmi Yli-Äyhö.  

Teoston panostukset kansainväliseen toimintaan näkyvät tuloksessa 

Kasvun taustalla on myös Teoston oma tehostunut toiminta. Asiakkaille annettavaa neuvontaa on lisätty liittyen esimerkiksi eri maiden musiikkimarkkinoihin. Myös korvauskertymiin vaikuttavan datan laatuun on panostettu ja se on mahdollistanut korvausten nopeamman kotiuttamisen.  

Tunnistamista ja valvontaa on tehostettu erityisesti av-teoksissa, joiden korvausprosesseissa on aiemmin ollut lukuisia haasteita. Yhteydenpitoa kansainvälisten järjestöjen kanssa on tiivistetty ja kansainvälisesti toimivia musiikintekijöitä ja kustantajia on tavattu aktiivisesti. Teemaan liittyvät asiakastapahtumat ja viestintä ovat auttaneet dokumentaation ja datan kuntoon saamisessa.  

”Yhä useampi musiikintekijä ja kustantaja toimii kansainvälisesti ja tavoitteemme on olla heille paras mahdollinen tekijänoikeusjärjestökumppani. Tehtävämme on opastaa ja neuvoa asiakkaitamme, ja varmistaa, että kaikki tarvittava data on kohdillaan ja saamme kotiutettua tehokkaasti heille kuuluvat korvaukset”, sanoo kansainvälisten asiakkaiden member manager Maiju Ristilä 

Uusia palveluita kansainvälisillä markkinoilla toimiville musiikintekijöille 

Ristilä kertoo, että kansainvälinen toiminta on vahvasti Teoston agendalla myös vuonna 2025. Vuoden alussa on muun muassa lanseerattu uusi kansainvälisten korvausten nopeutettu tilitysmenettely sekä poistettu kansainvälisistä korvauksista aiemmin peritty pieni käsittelykomissio. 
 
”Olemme onnistuneet kehittämään toimintaamme ja parantamaan tekijöiden ja kustantajien luottamusta kansainväliseen kyvykkyyteemme. Kehitystyö jatkuu tänäkin vuonna ja sitä ohjaa vahvasti asiakkaidemme tarpeet.” 

Teoston kokonaistulos, vuosikertomus, tilinpäätös ja avoimuusraportti vuodelta 2024 julkaistaan 22. toukokuuta 2025. 

Kuva: Teoston kansainvälisistä asioista vastaavat Helmi Yli-Äyhö (vas.) ja Maiju Ristilä Eurosonic-festivaaleilla Hollannissa tammikuussa 2025.

Jaa somessa
Lue lisää