Spotify ja YouTube opetuksessa
Tekijänoikeuslain opetuspoikkeuksen ( 21 §) mukaan ei-ansiotarkoituksessa tapahtuvassa opetuksessa voi esittää musiikkia ilman erillisiä musiikinkäyttölupia. Tämä opetuspoikkeus ei kuitenkaan koske näytelmä- ja elokuvateoksia kuten videoita.
Sekä Spotify että YouTube ovat omien käyttöehtojensa mukaisesti tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön. Tällöin musiikin soittaminen opetuksessa esim. opettajan omalta Spotify-tililtä on käyttöehtojen vastaista. Näitä palveluita ei siis voi niiden käyttöehtojen mukaan käyttää musiikin soittamiseen tai videoiden esittämiseen opetuksen yhteydessä.
Spotifyta ja YouTubea voi hyödyntää opetuksessa silloin, kun jokainen katsoo videoita tai kuuntelee musiikkia omalta laitteeltaan. Lisäksi opetukseen löytyy useita muita sopivia striimauspalveluita, esim. Soundtrack Your Brand (ent. Spotify for Business), Streamec, Feelment, Audience First ja Mood Media.
Tuoreen tekijänoikeuslain 14a §:n mukaan julkaistua teosta voidaan tietyissä tilanteissa käyttää opetustoiminnassa myös ilman käyttölupaa opetuksen havainnollistamiseksi, jos käyttölupaa ei ole tarjolla tai se on vaikeasti saatavilla. Kyseisen rajoitussäännöksen puitteissa voi olla mahdollista käyttää erilaisia sisältöpalveluita opetuksessa, kunhan kaikki lain edellyttämät vaatimukset täyttyvät. Rajoitussäännös ei kuitenkaan koske ansiotarkoituksessa tapahtuvaa opetusta.
Lisätietoja musiikin käytöstä opetuksessa löydät täältä.
Lisää hyödyllistä tietoa tekijänoikeudesta opetustyössä löytyy muun muassa Operight-sivustolta.